Lucille Werner blikt terug op vreselijke afslachting in 5 Uur Show

Het was tweeënhalf jaar geleden enorm schrikken voor Lucille Werner. Ze werd aan het begin van haar politieke carrière kéihard afgeslacht in De 5 Uur Show. Hoe blikt ze daar nu op terug?

Lucille Werner en Victor Vlam © 5 Uur Show

Lucille Werner is beroemd geworden als presentatrice van oppervlakkige programma’s als Lingo, maar in 2020 maakte ze de overstap naar de politiek. Aan het eind van dat jaar werd ze kéihard aangevallen in De 5 Uur Show en dat was Lucille, tegenwoordig Kamerlid voor het CDA, absoluut niet gewend.

‘Dit is schandalig!’

De beruchte opiniemaker Victor Vlam besloot Lucille even goed uit te testen. “Je kunt toch wel gewoon je mening geven?”, riep hij op een gegeven moment. “Volgens mij ben jij op die lijst gezet omdat je een bekende Nederlander bent en ze hopen dat je stemmen trekt. (…) Er moet nu ook aan je getrókken worden om er een antwoord uit te krijgen.”

Het ging echt van kwaad tot erger toen bleek dat Lucille geen duidelijke antwoorden kon geven. Victor: “Ik vind het eigenlijk redelijk schandalig dat je daar letterlijk geen antwoord op kunt geven. En dan heb jij dus een plek op die lijst afgepakt van mensen die hem dus meer verdienen.”

Nachtmerries

Het kan niet anders dan dat Lucille die dag met buikpijn naar huis is gereden en dat ze er nog lang nachtmerries over heeft gehad. Pas maanden later wilde ze er iets over zeggen. “Op dat moment had ik zoiets van: jeetje, moet ik nou nu iets van vuurwerk vinden?”, klaagde de oud-presentatrice.

Inmiddels zijn we dus tweeënhalf jaar verder en wordt Lucille volwassen als politica. “Je bent ineens heel zichtbaar geworden”, zegt politiek verslaggever Leendert Beekman tegen haar op BNR Nieuwsradio.

Nooduitgang

Lucille geeft toe dat ze uit haar schulp gekropen is. “Weet je, zo’n eerste jaar… Dan duik je ook echt het liefst gewoon onder, want je komt uit zó’n andere wereld en ineens zit je in de politiek. En dan denk je ook: wat een gekkigheid allemaal, wat gebeurt hier toch? Kan ik nog ergens weg? Waar is de nooduitgang? Al die emoties komen echt voorbij.”

Ze vervolgt: “Het is echt een vak. Je moet echt ontzettend veel dingen leren. Je gaat toch een beetje de kat uit de boom kijken van: goh, moties, amendementen, wat kan ik eigenlijk? Het is allemaal heel technisch. Dus dat moet je wel een beetje onder de knie hebben. Om uiteindelijk een beetje te ontdekken van oh, ik kan zus of ik kan zo.”

Tv-afslachting

Dan brengt Leendert die heftige tv-afslachting in De 5 Uur Show ter sprake. “Ik kan me nog heel goed herinneren: voor de verkiezingen werd jij enorm aangevallen bij de 5 Uur Show door Victor Vlam.”

BNR-host Wilfred Genee: “Ja, die probeert zich tegen iedereen af te zetten op dit moment, maar ga door.”

Leendert: “Hij zei toen eigenlijk: ‘Jij komt in de Kamer omdat je een bekende Nederlander bent. Er zijn heel veel mensen die heel veel doen in de samenleving en jij pakt het plekje, het kamerplekje eigenlijk, af.’ Heb je hem nu het tegendeel bewezen, denk je?”

Goed bezig

Lucille vindt dat ze Victor het tegendeel bewezen heeft. “Nou, ik denk wel dat ik de laatste maanden best wel goed bezig ben. Ik zeg altijd: ik ben een vrouw op missie. Ik heb in de media heel veel gedaan voor mensen met een handicap en dat is hetgeen ik ook wil doen in Den Haag.”

“Ik vind dat ik echt de laatste tijd bij best wel heel wat ontraden moties tóch de Kamer heb meegekregen om voor te stemmen. En dat zijn wel bewegingen die eigenlijk een kabinet niet wil, maar ik dus wél wil, en waarin je de Kamer dan toch ook die kant op beweegt, dat het kabinet het wel moet.”

Fragment

Het fragment van Lucille’s tv-afslachting:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Lucille Werner: onderscheidend politica of de zoveelste met meel in de mond?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen