Jack van Gelder uitgescholden door HLF8-gast: ‘Vies mannetje!’

Jack van Gelder, een van de vaste gezichten van HLF8, krijgt een flinke verbale klap te verwerken van Lars Duursma, die onlangs te gast was in die talkshow. “Wat een vies mannetje!”

Lars Duursma en Jack van Gelder © SBS 6

Het is een turbulente periode voor Jack van Gelder, omdat zijn oud-NOS-collega Aïcha Marghadi een boekje open heeft gedaan over haar ervaringen met de presentator. Zij stelt dat hij haar uitnodigde om bij hem in bad te komen zitten toen ze hem vroeg om zijn mentor te worden. Dat heeft ze als zwaar grensoverschrijdend ervaren.

Vies mannetje

Lars Duursma, de debatdeskundige die onlangs te gast was in Jacks clubhuis HLF8, vindt het walgelijk. Hij zegt in zijn podcast De Communicado’s: “Ja, ranzig, verschrikkelijk. Vies mannetje.”

Co-host Victor Vlam, bekend als mediakenner, denkt daar hetzelfde over. “Hij zegt dat het een grap is, maar ik kan me wel voorstellen dat dit bij Aïcha op een totaal verkeerde manier is binnengekomen. En ook het feit dat hij een vrouwelijke collega meerdere keren een ‘h**r’ heeft genoemd, dat kan natuurlijk echt niet, dat gaat te ver.”

‘Hij kan niet terug’

Het is volgens Lars onmogelijk dat Jack nog terugkeert bij HLF8. “Nee, en ook niet alleen haar een h**r heeft genoemd, maar voor elkaar heeft gekregen dat zij niet mee mocht naar buitenlandse opnamen van een prestigieus evenement. Ik vraag me wel af of hij nog geloofwaardig terug kan keren. Ik denk het heel eerlijk niet.”

Victor twijfelt. “Het is lastig, want ik denk dat de feiten op zich, hoe schofterig het ook is… Het zou niet het einde van iemand carrière moeten betekenen, hè? Maar ik denk eigenlijk: het grote probleem van Jack van Gelder is niet het feit dat dit gebeurd is, maar ook dat hij er zo glashard over heeft gelogen.”

‘It’s the cover-up’

Jack heeft heel onhandig geopereerd, vindt Victor. “Er is een bekend gezegde in de Verenigde Staten: ‘It’s not the crime, it’s the cover-up‘. Jack van Gelder heeft bij HLF8 in december vorig jaar heel hard gezegd van: ‘Er is helemaal niets gebeurd’. Nou, als je dat nu naast wat we nu weten legt, dan is dat een belachelijke opmerking.”

Hij wist wel degelijk van zijn wangedrag in het verleden. “En dan alles tóch zo glashard ontkennen, daarmee zet je eigen reputatie op het spel, en als journalist is dat alles wat je hebt. Kunnen we Jack van Gelder in de toekomst vertrouwen als hij weer stellig over iets is? Dat is de grote vraag. Ik denk dat dat voor hem een groot probleem gaat zijn.”

Totaal ongeloofwaardig

Lars vindt Jack een leugenachtige man. “Ja. Kijk, in het artikel komt zo duidelijk een patroon naar voren van wangedrag dat het totaal ongeloofwaardig is dat hij er niks van gemerkt heeft.”

Victor: “Ik denk ook wel dat er een taak ligt bij een programma zoals HLF8 om meer door te vragen. Hij is daar heel vaak te gast, hij is daar kind aan huis. En ze hebben feitelijk genoegen genomen met wat oppervlakkige ontkenningen. Ze hadden echt hier moeten doorvragen.”

Lars: “Dus dan zijn we het volgens mij eens: Jack van Gelder komt voorlopig niet meer op televisie.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen