Eva Jinek wijst op jokkende Jack van Gelder: ‘Het staat op beeld!’

Eva Jinek wijst erop dat Jack van Gelder niet helemaal eerlijk is geweest in aanloop naar de onthullingen over het wangedrag bij NOS Sport. “Hij heeft gezegd dat hij van niets wist!”

Eva Jinek en Jack van Gelder © RTL, SBS

Merkwaardig is het wel: sinds drie maanden geleden de eerste verhalen naar buiten kwamen over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, heeft oud-coryfee Jack van Gelder meermaals gezegd daar nooit iets van te hebben geweten. “Ja, ik schrok ervan, want ik heb nooit, maar dan ook nooit iets gemerkt”, zei hij bijvoorbeeld bij HLF8.

Met Jack in bad

Dat is een grove leugen, werd een maand geleden al opgemerkt door opiniemaker Victor Vlam. Hij wees er in zijn podcast op dat Jack zijn oud-collega Daniëlle Oerlemans bijvoorbeeld publiekelijk belachelijk heeft gemaakt op de radio. “Jack van Gelder heeft boter op zijn hoofd. Het is echt absurd. Hij is onderdeel van het onprettige werkklimaat!”

Jack bekende donderdagavond op televisie, met de hete adem van de Volkskrant in zijn nek, dat hij de hoofdrol speelt in twee incidenten die door de krant zijn onderzocht. Zo nodigde hij collega Aïcha Marghadi bij hem uit in bad en schold hij een collega uit voor ‘h**r’. Daar heeft de krant gisterenavond alle details over naar buiten gebracht.

Waarschuwing

Nu blijkt dat Jack op z’n minst voor één van de twee incidenten is gewaarschuwd. Een eindredacteur heeft Jack na zijn uitspraak: ‘als die h**r meegaat, ga ik niet’, namelijk per mail verzocht om niet zo over collega’s te praten.

De Volkskrant: “Maar bij een volgende vergadering heeft Van Gelder het opnieuw over ‘die h**r’. Weer waarschuwt de eindredacteur hem, nu in een een-op-eengesprek.”

Als Jack in een mail aan meerdere collega’s vervolgens over ‘die k*t’ praat, besluit de eindredacteur acuut om niet meer mee te gaan naar het EK Voetbal in Polen en Oekraïne. Later blijkt dat Jack wél gewoon afreist, maar de vrouw die hij ‘h**r’ en ‘k*t’ noemde níet.

En het badincident? Dat is door Aïcha gemeld bij hoofdredacteur Maarten Nooter.

Eva kritisch

Eva Jinek vindt dan ook dat Jack in de afgelopen periode aantoonbaar gelogen heeft. “Jack van Gelder heeft gezegd dat hij van niets wist. Dat heeft hij meerdere keren gezegd, maar wij weten nu dat hij destijds alláng is aangesproken op dat gedrag, dat er met alle betrokkenen is gesproken en hij heeft ontkend, in beeld, dat hij er niets van wist.”

Tafelgast Angela de Jong daarop in Jinek: “En hij zegt in de ene zin dat hij een vrouwelijke collega een h**r kon noemen en in een andere zin: ‘Ja, maar ik vond het helemaal geen rare sfeer daar.’ Dat was dus kennelijk heel normaal.”

Eva wijst erop dat zelfs zíj wist van de onveilige werksfeer bij NOS Sport. “Bij NOS Nieuws heb ik uitstekende ervaringen gehad, altijd. Ik heb altijd veiligheid gevoeld. Maar ik hoorde toen al – ik ben er nu tien jaar weg – andere verhalen over de sportvloer. Wezenlijk andere verhalen. Echt een andere cultuur.”

Jokkende Jack

Jack wordt ook door RTL Boulevard neergezet als leugenaar. Voice-over Jeroen Kijk in de Vegte in de uitzending van gisteren: “Als NOS Sport in december met het nieuws naar buiten komt een onderzoek in te stellen naar de veilige werksfeer, zegt Jack nog dat hij van niets weet.”

Dan wordt de jokkende Jack in beeld gebracht: “Ik heb nooit iets gehoord, iets gezien, niet gedacht, dus ja, ik weet het niet. Ik weet ook niet waar tegenwoordig de lijn ligt van grensoverschrijdend gedrag.”

Tv-kenner Rob Goossens denkt dat Jack op zijn tellen moet passen. “Ik hoop voor hem dat dit het is, want dan kan het slim zijn dat je de vlucht naar voren neemt, maar als er nu nog één extra verhaal komt, dan heeft hij lopen cherrypicken en dan is dit een heel riskante zet geweest.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zit er een luchtje aan de betrouwbaarheid van Jack van Gelder?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen