Martijn Krabbé begrijpt boze Ali B niet: ‘Twee verschillende dingen’

Martijn Krabbé kan zich niet vinden in de woeste reactie van zijn oud-Voice-collega Ali B op het nieuws dat hij wordt vervolgd voor seksueel misbruik. “Die twee dingen staan los van elkaar.”

Ali B en Martijn Krabbé © RTL

Dik een jaar na de onthullingen over The Voice of Holland heeft het OM eindelijk besloten om Ali B te gaan vervolgen naar aanleiding van drie aangiftes van verkrachting en aanranding. Zelf baalt de rapper daar ontzettend van. Hij stelt op Instagram dat dit besluit is genomen ‘onder druk van de publieke opinie’.

Martijn reageert

Ali vertelt dat hij mediation-gesprekken voert met de vrouwen die aangifte hebben gedaan. “Deze gesprekken lopen en zijn zeer waardevol. We hebben het OM verzocht deze gesprekken af te wachten. Dat ze daar niet voor hebben gekozen is onbegrijpelijk, zeker nu deze binnen afzienbare tijd zouden worden afgerond.”

Zijn oud-Voice-collega Martijn Krabbé begrijpt de boosheid van Ali niet zo. Hij zegt bij Jinek: “Ik hoorde dat Ali met die mediation bezig is. Nou ja, daar kan natuurlijk nooit iemand tegen zijn als je zoiets gaat doen, maar dat staat natuurlijk helemaal los van wat het Openbaar Ministerie onderzoekt, hè? Dat zijn twee verschillende dingen.”

Geen contact

Naast Ali is ook besloten om oud-Voice-bandleider Jeroen Rietbergen te vervolgen. Heeft Martijn als hét gezicht van The Voice nog contact met de heren? “Nee, ik heb geen van beiden gesproken sinds de laatste opname. Nou ja, soms wel behoefte, maar waar moet je het over hebben, weet je wel?”

Zelf is Martijn nauwelijks betrokken bij het onderzoek naar de Voice-misstanden. “Ik was daar af en toe en dan doe je je ding. Je bent helemaal niet zo machtig als presentator. Je komt daar gewoon om er iets moois van te maken met elkaar. Ik ben zó benieuwd wat eruit komt allemaal.”

Afleidingsmanoeuvre

Is het mediationtraject van Ali bedoeld als een afleidingsmanoeuvre? Topadvocaat Jan Vlug in HLF8 denkt van niet. “Je hebt mensen die inzien dat ze fout zijn geweest en het uit willen praten. Het kan met de beste bedoelingen zijn, maar het betekent voor de strafzaak niet dat het over en sluiten is, van: dan krijg je nog een taakstrafje en dat was het dan.”

Wellicht had Ali andere verwachtingen, aldus Jan. “Zelfs als je een geslaagd mediationtraject hebt, dan is daarmee niet de strafzaak van de baan, hè? Dan kun je misschien later bij de rechter zeggen: ‘Ja, maar we hebben het uitgepraat’, maar dan kun je nog steeds gewoon straf krijgen.”

Sophie cynisch

Sophie Hilbrand heeft er haar bedenkingen bij. Zij zegt in Khalid & Sophie: “Nou kun je cynisch zijn en denken: huh, praat Ali B met de slachtoffers? Wat wil hij dan? Probeert hij dan die aanklacht terug te draaien bijvoorbeeld? Maar je kunt ook zeggen: wat goed dat een slachtoffer en dader met elkaar in gesprek gaan.”

Advocaat Onno de Jong daarop: “Die gesprekken kunnen lopen en het OM kan zelfstandig grond zien om te vervolgen. Alle trajecten lopen naast elkaar en uiteindelijk kan de rechter daar dan in zijn uitspraak rekening mee houden.”

‘Bijzonder’

Sébas Diekstra, die Jeroen Rietbergens aangeefster bijstaat, zegt in Vandaag Inside: “Die mediationgesprekken zijn bijzonder. Dat is natuurlijk geen schuldigverklaring, maar het is wel bijzonder als je met ze in gesprek gaat, zeker als je weet dat vervolging boven je hoofd hangt. Ik zou als media nieuwsgierig zijn wat er in die gesprekken gebeurt.”

En Bram Moszkowicz tot slot in Shownieuws: “Mediation doe je eigenlijk alleen maar als je schuldig bent. Dat hoeft niet, maar het is wel gangbaar. Dat doe je eigenlijk alleen maar als je schuld erkent. Maar of hij wel of niet wordt vervolgd, staat helemaal los van die mediation.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Ali B in genade moet worden genomen als de rechter hem vrijspreekt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen