Anita Witzier afgefakkeld: ‘Die vrouw stelt zúlke domme vragen!’

Anita Witzier kan maar beter niet meer uitgenodigd worden voor de rol van tafeldame in de talkshow Khalid & Sophie, vindt opiniemaker Victor Vlam. “Zij stelt echt heel veel domme vragen.”

Anita Witzier © NPO

Victor Vlam vertelt in de podcast De Communicado’s dat hij respect heeft voor het oeuvre van Anita Witzier. “Het is natuurlijk wel iemand die grote programma’s heeft gepresenteerd, zoals Memories, Hints en 10 Voor Taal. Maar ze is natuurlijk wat ouder tegenwoordig en ze wil zichzelf meer inhoudelijk profileren. En dat lukt nog niet zo heel goed.”

Anita aan tafel

Eigenlijk wilde Anita aan de slag als presentatrice van Op1. “Maar ze is toen gepasseerd door Talitha Muusse. Die ging met Sven Kockelmann Op1 presenteren. Anita had aangegeven dat ze dat ook wel graag wilde doen. Ze heeft er zelfs een screentest voor gedaan, onthulde Angela de Jong op enig moment. Dus ja, ze wil duidelijk inderdaad die kant op.”

Helaas is niet iedereen overtuigd van Anita’s capaciteiten. “Kennelijk vond KRO-NCRV haar niet goed genoeg. En nu zit ze ongeveer elke twee weken aan tafel bij Khalid & Sofie als duo van dienst. En ja, dat is gewoon een beetje de functie van tafelheer of tafeldame.”

Domme vragen

Wat is de rol van een tafeldame? “Kijk, eigenlijk is de regel als je bij dat programma de gast van de dag bent van: je moet het programma niet slechter maken. Absoluut, liever meer dan dat, maar op zijn minst moet je het niet slechter maken. En het probleem is een beetje: Anita Witzier maakt het echt heel veel slechter. Het is echt een drama.”

De opiniemaker vervolgt meedogenloos: “Er wordt wel eens gezegd: je kunt geen domme vragen stellen. Nou, ik zal je vertellen: Anita Witzier stelt heel veel domme vragen. Echt heel veel domme vragen. En zit ook heel erg aanwezig in dat programma. Heel erg aanwezig.”

Leopard 2

Kan Victor een voorbeeld noemen? “Even een voorbeeld van zo’n vraag. Eind januari ging het over die Leopard 2-tanks die geleverd werden aan Oekraïne. En er zit een expert op dat gebied aan tafel, een voormalig tankcommandant. En Anita Witzier stelt de volgende vraag aan die man: ‘Ben je ook echt onoverwinnelijk in zo’n tank?’”

Natuurlijk niet, vult Victor in. “Als je het antwoord al kan bedenken, voordat het wordt gegeven door de expert, is het een slechte vraag.”

‘Stop ermee!’

Co-host Lars Duursma: “Eigenlijk elke keer als Anita Witzier een vraag stelt, dan weet je eigenlijk als kijker al wat het antwoord gaat zijn.”

Victor: “Ja, ja, vaak wel. Het zijn vaak slechte vragen, inderdaad. Ja, dit is gewoon niet waar ze geschikt voor is, maar ze zit wel heel vaak bij het programma, dus het ergert me vaak.”

Lars: “Maar waarom wordt ze dan teruggevraagd? Want zo’n redactie moet dit toch ook zien?”

Victor: “Geen idee. Ik weet niet of daar omroeppolitiek speelt, of dat er een dealtje is gesloten. Ik heb echt geen idee. Er kunnen heel veel redenen voor zijn. Ik kan alleen maar zeggen: wat mij betreft minder.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Anita Witzier geschikt voor opiniërende programma's?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen