Meilandjes-biograaf steunt Yvonne: ‘Tóch vervolg op kroketzaak?’

Jan Dijkgraaf, de biograaf van de Meilandjes, is bereid om Yvonne Coldeweijer te steunen met een crowdfundactie als ze tóch hoger beroep aantekent in de kroketzaak. “Ik ben er nog niet uit”, aldus de juicehyena.

Yvonne Coldeweijer en Jan Dijkgraaf © YouTube, NPO

Yvonne Coldeweijer heeft afgelopen woensdag in haar podcast gezegd dat ze niet in hoger beroep gaat in de door Rachel Hazes aangespannen kroketzaak. “Mijn intuïtie is dat ik gewoon nooit ga winnen. Heel veel juristen en advocaten zeggen tegen mij: ‘Dat ga je makkelijk winnen’, maar ik heb er gewoon geen vertrouwen meer in”, zei de juicekoningin.

Kroketberoep

Jammer, vindt Jan Dijkgraaf. De biograaf van de Meilandjes klom gisteren in de pen en schreef Yvonne een briefje van Jan. Hij begint ermee dat hij haar beslissing best begrijpt vanwege alle kosten en het gedoe. “Bovendien is er al een béétje genoegdoening (…) nu Rachel voor altijd als de gecremeerde kroket door het leven zal gaan.”

Desalniettemin denkt Jan dat het zinvol zou zijn om tóch in hoger beroep te gaan. Van de rechter mag Yvonne geen ‘gecremeerde kroket’ meer zeggen en dat zal bij een hogere rechter geen stand houden, denkt de columnist. “Na dat hoger beroep mag jij de gecremeerde kroket weer gecremeerde kroket noemen.”

Crowdfundactie

Het is ook een beetje eigenbelang, geeft Jan toe. Zo wil hij Mark Rutte gewoon de ‘pratende naaimachine’ blijven noemen en Sigrid Kaag de ‘stuitend arrogante haatheks’. “Mijn vrijheid van meningsuiting en recht om satire te bedrijven als eenvoudige stukkiesschrijver in Eesterga ligt in jouw handen, Yvonne Coldeweijer.”

Hij vervolgt: “Ik ben dan ook graag bereid bij te dragen aan een crowdfundingactie om jouw kosten van een hoger beroep te dekken. Desnoods organiseer ik ‘m voor je. Jij hebt tenslotte, in tegenstelling tot de gecremeerde kroket, geen lijk tot je beschikking dat decennialang als een op hol geslagen fruitautomaat euro’s je kant op blijft spuwen.”

Yvonne denkt na

Het aanbod van Jan heeft Yvonne aan het twijfelen gebracht, schrijft ze op haar juicekanaal. Ze heeft woensdag gezegd af te zien van een hoger beroep, maar: “Toen had ik het ijzersterke ‘briefje van Jan’ nog niet gelezen. Ik ben er nog niet uit.”

Presentator Daan Nieber vertelt in RTL Boulevard dat Yvonne na het weekend een besluit neemt. “Woensdag is natuurlijk gehaktdag maar aankomende maandag is het kroketdag. Dan besluit Yvonne Coldeweijer of ze in hoger beroep gaat tegen dat vonnis over de gecremeerde-kroket-gate.”

‘Ik hoop van wel’

Tv-kenner Rob Goossens steunt Yvonne in deze kwestie en hoopt dat ze in beroep gaat. “Ik hoop dat ze het wel gaat doen. Ik zou wel hopen voor heel Nederland dat ze dat over de gecremeerde kroket wint.”

Zijn ietwat zure collega Clarice Stenger, die dikke mik is met Rachel-bestie Bridget Maasland, denkt daar anders over. “Ik was eigenlijk wel blij juist met deze uitspraak, omdat het die juicekanalen toch echt wel een beetje een halt toeroept, dat je niet zomaar alles over iedereen kan zeggen.”

Yvonne in China

Rob vindt een verbod op ‘gecremeerde kroket’ echter te ver gaan. “Iedereen mag het gebruiken, behalve Yvonne Coldeweijer. Dat is het gekke aan de situatie.”

Of, zoals Yvonne het noemt: “Jullie mogen het allemaal zeggen, maar ik mag dat nu niet meer, want ik woon in China blijkbaar!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het een goede zaak vinden als het kroketverbod wordt teruggedraaid?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen