Avastars blijkt kolossale misser: ‘Duurste tv-flop John de Mol ooit’

John de Mol heeft op de valreep de duurste flop van zijn tv-carrière te pakken. Het programma Avastars, waar hij ruim twintig jaar lang over heeft gefantaseerd, is kolossaal slecht van start gegaan.

Avastars © William Rutten

Het gebeurt niet vaak dat John de Mol hoogstpersoonlijk ergens een programma aankondigt, maar twee jaar geleden zat hij aan de desk van Shownieuws om Avastars te presenteren. Het format in een notendop: digitale poppetjes (avastars) worden elk aangestuurd door een échte zanger en danser, waarna die poppetjes tegen elkaar strijden voor een jury.

Bar slecht

Nou, daar gingen ze gisteren hoor, die digitale poppetjes van John de Mol: voor het oog van 304 duizend kijkers (6 procent) is Avastars in première gegaan op SBS 6. Na twintig jaar te hebben gedroomd over dit project, kan de mediamiljardair nu fantaseren over welk plekje in de nachtprogrammering hij vrij gaat maken.

Tina Nijkamp, voormalig zenderbaas van SBS 6, is verbijsterd. “Ongelofelijk. Niet eens in de top 25. DRAMA. Opnieuw een format aan diggelen voor John de Mol. Ik vermoed zijn duurste flop ooit. Het zou de nieuwe Voice moeten worden, maar dit programma is nu al zijn stem kwijt. Wat een nachtmerrie en de recensies zijn bar slecht”, schrijft ze.

Nachtschema

Marcus den Blanken, mediajournalist van het AD, denkt dat John echt eens wakker geschud moet worden. “Ja-knikkers zijn heel vervelend. Je kan beter wat criticasters om je heen hebben. Kost je minder geld. Dit is een heel pijnlijke ochtend voor John de Mol. Duurste flop ooit misschien wel”, twittert hij.

Tv-kenner Ron Vergouwen van Omroep MAX zegt: “John de Mol lijkt de feeling met de kijker compleet kwijt te zijn. Na de NIX Factor nu weer Avastars 🤦🏼‍♂️ Pas als ‘n Avastar zó levensecht is dat je geen verschil ziet met ‘n echt mens kan dit íets worden. En de juryleden maar doen alsof het fantastisch is. Ze zien ze niet eens!”

Sims-animatie

Marcus vindt het kwalitatief van een pover niveau. “Ik heb vooral medelijden met de jury: dit serieus moeten beoordelen. De gemiddelde deelnemer van Ex on the Beach ziet er echter uit dan deze Sims-animatie.”

Televizier-journalist Jef Willemsen is het daarmee eens. “Dus je hebt twee echte mensen nodig om een Avastar te maken die ontsnapt lijkt uit een Playstation 3-spel circa 2009? Helder. Holy crap. Met een komma ertussen.”

Jef vreest dat John zijn magie kwijt is. “Naar maar waar: Avastars bewijst dat niemand bij Talpa nee kan zeggen tegen John. Bijna twee jaar geleden zat hij lyrisch bij Shownieuws omdat na 20 (!) jaar zijn tv-idee uitkwam. Niemand zei nee. Nu zegt de tweetende kijker het. The emperor has no clothes.”

RTL Boulevard-verslaggever Joost Maiburg vreest degradatie: “De nachtprogrammering van SBS 6 wordt op deze manier voller en voller.”

‘Het is FANTASTISCH!’

Vindt dan echt níemand het leuk? Jawel, natuurlijk: de sterren van Shownieuws! Evert Santegoeds: “Het is wel een spektakel. Als je weet dat hier twintig jaar aan gewerkt is om dit technisch mogelijk te maken, dan moet je toch wel even kijken, ook al denk je van: huh, wat, twee zangers, twee dansers? Het is echt briljant gedaan.”

Volgens Evert begrijpen de kijkers gewoon niet hoe fantastisch dit allemaal is. “Dit is de grootste uitdaging op technisch gebied ooit, want dat programma zit technisch zo ontzettend knap in elkaar. En de kijker heeft daar half geen weet van denk ik. Misschien hadden we de making of uit moeten zetten.”

Lieve help, ook nog een making of van Johns uit de hand gelopen Sims-fantasie. Gelukkig had Shownieuws daar geen plek voor tussen alle andere Talpa-propaganda.

Minutenanalyse

Evert stopt het liefst heel Shownieuws vol met Avastars-promo’s. “We hebben er de afgelopen week in Shownieuws regelmatig aandacht besteed. Zoals je weet worden er minutencijfers bijgehouden van het programma. Je ziet precies wanneer mensen wegzappen of terugkomen of blijven hangen. En bij dit onderwerp blijven ze echt hangen.”

Heeft hij misschien ook nog een voorzichtig complimentje voor de presentator van dienst, Kalvijn, in petto? Uiteraard. “Dat is echt een NATUURTALENT op televisie als presentator!!!”

Kan iemand dit allemaal even doorzetten naar John de Mol? Dan heeft Evert ook zijn bonus weer binnen.

Reddeloos verloren

Terug naar Tina. Wanneer kondigt SBS 6 de crematie van deze show aan? “Wordt het uit het schema gehaald? Ik vermoed van niet, ook omdat De NIX Factor net naar de nacht is verhuisd. Wat dan? Ik denk wellicht dat ze de serie gaan inkorten met een paar afleveringen en nog een herhaling inplannen op NET5 en/of SBS6.”

Ze besluit: “Conclusie is wel dat dit tv-programma nu al reddeloos verloren is. De kijker wil er gewoonweg niet naar kijken. Ook voor de jury en de kandidaten die meedoen natuurlijk echt vreselijk. Na het hele lange wachten (serie is al in juni en juli 2022 opgenomen) dan nu dit. Zo laag had denk ik niemand verwacht.”

‘Heel 1999’

Wat vinden de kijkers ervan? Thijs twittert: “Wat een flop zeg, dit was misschien baanbrekend in 1999. 😂 Bovendien krijg ik plaatsvervangende schaamte van de jury: volwassen mannen (en ooit gewaardeerde artiesten?) die op een kindse manier praten tegen een virtueel poppetje dat voor hen heeft opgetreden.”

Pas in de derde aflevering valt er een digitaal poppetje af. “Hahahahaha alsof het dan nog op tv is”, giert de kundige tv-kijker Victor Hopman.

Kijkcijfers

De kijkcijfers van vrijdag 24 februari 2023 (SKO):

Top 15

Marktaandelen (18-24u, 6+)

01. Journaal 20:00 (NPO1) 2.144.00001. NPO1 / 26.2%
02. Flikken Maastricht (NPO1) 1.535.00002. RTL4 / 15.0%
03. Bij Van Duin op de ach (NPO1) 1.325.00003. NPO2 / 12.3%
04. Twee voor twaalf (NPO2) 1.295.00004. SBS6 / 9.4%
05. Journaal 18:00 (NPO1) 1.191.00005. RTL5 / 4.5%
06. Half acht nieuws (RTL4) 1.150.00006. NPO3 / 3.7%
07. EenVandaag (NPO1) 1.029.00007. RTL8 / 3.3%
08. Gesprek met premier (NPO1) 937.00008. RTL7 / 3.2%
09. RTL Boulevard (RTL4) 864.00009. NET5 / 2.8%
10. De Geknipte Gast (NPO2) 757.00010. Vero / 2.6%
11. Vandaag Inside (SBS6) 748.00011. ESPN / 1.7%
12. Op1 (NPO1) 690.00012. BBC / 1.5%
13. Hart van Nederland (SBS6) 653.00013. Discov / 1.3%
14. Khalid en Sophie (NPO1) 642.00014. ESPN2 / 1.0%
15. Chantals Pyjama Party (RTL4) 635.00015. Paramount / 0.8%

Marktaandelen per zendergroep (18-24u, 6+)

Meer kijkcijfers bij:

01. Publieke Omroep 42,2%
02. RTL Nederland 26,8%
03. Talpa TV 15,3%

Programma’s die de top 15 niet haalden zijn onder meer Nieuwsuur (584 duizend), Jinek (561 duizend), Tijd voor MAX (518 duizend), Shownieuws (424 duizend) en HLF8 (269 duizend).

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Avastars is een megaflop: alleen de sterren van Shownieuws vinden dit leuk. John de Mol op zijn retour?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen