Claudia de Breij maakt uiterlijk politici belachelijk: ‘Onbegrijpelijk’

Claudia de Breij krijgt een tik op de vingers van het AD, omdat ze in haar oudejaarsconference het uiterlijk van een aantal politici belachelijk maakt. “Dat is anno 2022 echt onbegrijpelijk.”

Claudia de Breij © BNNVARA

Waar de Volkskrant lyrisch enthousiast was over de oudejaarsconference waarmee Claudia de Breij vanavond te zien is, vallen er in een aantal andere media ook wat kritische noten. Zo vindt het AD het bijvoorbeeld heel erg achterhaald dat de comédienne kiest voor grappen over het uiterlijk van mensen.

‘Heel zonde’

Het AD adviseert de televisiekijker zelfs om ‘pakweg het eerste kwartier’ van Claudia’s conference over te slaan. Daarin gaat ze uitgebreid in op een aantal politici.

Recensent Jeroen Schmale schrijft: “Haar grappen over Mark Rutte als steward in een vliegtuig, het vakantiebaardje van Wopke Hoekstra, het (gebrek aan) seksappeal van Henk Bleker: zonde dat De Breij – die zo origineel kan zijn – haar publiek over zeer platgetreden paden het jaar in meevoert.”

‘Onbegrijpelijk’

Jeroen vindt dat grappen over het uiterlijk van mensen tegenwoordig eigenlijk niet meer kunnen. “Dat de grappen in een aanzienlijk aantal gevallen ook nog eens over het uiterlijk van de politici gaan, is voor een cabaretier van overduidelijk progressieve huize als De Breij onbegrijpelijk anno (nog net) 2022.”

Het zorgt voor een ‘valse start’ van de conference, vindt Jeroen. De rest van de conference is volgens hem wél het bekijken waard. “Maar De Breij biedt nog zo veel meer tussen het povere begin en het – als het goed is – waanzinnige einde.”

Slechte recensie

De enige écht slechte recensie van Claudia’s conference komt van Het Parool. “De Breij’s derde oudejaarsconference wil maar niet tot leven komen. Zou eens in de drie jaar zo’n conference maken gewoon nét te vaak zijn?”, zegt recensent Mike Peek.

Hij vervolgt: “Nuances aanbrengen, verbinding zoeken en troosten: dat zijn als altijd drie belangrijke pijlers onder De Breij’s werk. Jammer dat de vierde, een bevrijdende lach, er dit keer een beetje bij inschiet.”

Niet gezellig

Telegraaf-recensente Esther Kleuver vindt Claudia’s show niet echt oudejaarsproof. “Claudia de Breij heeft een sterke, inhoudelijke voorstelling afgeleverd (met een bijzondere verrassing op het eind), die misschien echter net iets minder geschikt is om op een gezellige oudjaarsavond met vrienden, oliebollen en champagne aan te zetten op tv.”

NRC’s Jelle Brumsen spreekt tot slot van een ‘sterke en afwisselende oudejaarsconference met een goede balans tussen licht en zwaarder’.

Conference

De oudejaarsconference van Claudia de Breij is vanavond, op oudejaarsavond, te zien om 22.20 uur op NPO 1.

Mediacourant bedankt u hartelijk voor uw veelvuldige bezoek in het afgelopen jaar en wenst u een vreugdevolle jaarwisseling toe. Graag tot ziens in 2023! 🥂

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Claudia de Breij lacht om het uiterlijk van politici. Goedkoop?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen