John de Mol ziet Talpa afbrokkelen: ‘Valt deal met RTL in duigen?’

John de Mol ziet zijn Talpa-imperium langzaam afbrokkelen. Hij wacht op groen licht om zijn bedrijf te verkopen aan RTL, maar wil de concurrent nog wel? “Talpa is geen aantrekkelijke bruid meer.”

John de Mol en Peter van der Vorst © William Rutten, Michel Schnater

Het moet het laatste grote wapenfeit in de carrière van John de Mol worden: de verkoop van zijn mediabedrijf Talpa Network aan RTL Nederland. Beide partijen maakten ruim een jaar geleden, in juni 2021, bekend dat ze samen verder willen. John wil de zenders van Talpa verkopen aan RTL in ruil voor een fikse 30 procent van de aandelen.

Sleets Talpa

RTL is buitengewoon ruimhartig, aangezien Talpa een aflopende zaak is: de lineaire zenders presteren maand na maand slechter en op het gebied van on demand zijn er nauwelijks stappen gezet. Waar het RTL is gelukt om met Videoland een flinke voet tussen de deur te krijgen in de streamingwereld, zet Talpa af en toe een podcast van de Meilandjes op Kijk.nl.

We zijn bovendien ruim een jaar verder en de zaken staan er heel anders voor: de radiozenders van Talpa dreigen hun FM-frequenties te verliezen, de tv-stations scoren bagger zonder VI én de hele familie De Mol is inmiddels in opspraak. RTL zou met Talpa niet alleen een enorm imagoprobleem in huis halen, maar ook een stal vol sleetse sterren en formats.

Waarom de fusie nog steeds geen feit is? De Autoriteit Consument & Markt moet nog toestemming geven en dat lijkt alles behalve een gelopen race. Hun oordeel volgt mogelijk pas in de herfst. En dat terwijl Talpa haast heeft.

‘Bus gemist’

Formatontwikkelaar Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen, die zijn carrière begon als een van de eerste vier creatives van John de Mol, denkt namelijk dat Talpa met de dag minder waard wordt. “Talpa heeft de bus volledig gemist. Die hebben helemaal niks gedaan op streaminggebied. RTL heeft dat wel goed gedaan”, zegt hij in de podcast Content Wars.

RTL overschat de waarde van Talpa, denkt hij. “Ik denk dat RTL ook wel zal denken van: ja jongens, is het niet een beetje een stuk minder geworden? Voor RTL is het niet de allerbeste deal. Ik zou als ik RTL was opnieuw onderhandelen. Ik zou gewoon wel weer kijken: waar staan we nu? De situatie is echt wel veranderd ten opzichte van vorig jaar.”

“Als RTL zou ik me wel zorgen gaan maken. Ik zou denken: ja, jongens, kopen we niet iets wat een beetje over de tijd is?”

Aantrekkelijke bruid?

Mediakenner Jan-Kees Emmer vindt het een heel slechte deal voor RTL, zegt hij op NPO Radio 1. “Talpa heeft klap op klap gekregen de afgelopen maanden en vooral natuurlijk rondom dat Voice-schandaal en wat er aan de hand is rondom die FM-frequenties. Dat is helemaal niet meer zo’n aantrekkelijke bruid voor RTL.”

John dreigt de FM-frequenties van zijn vier grote radiozenders, die onderdeel zijn van de deal met RTL, te verliezen vanwege een aanstaande frequentieveiling. “Op dit moment is het overnemen van Talpa misschien niet meer zo interessant voor RTL”, zegt radiokenner Elger van der Wel op dezelfde zender.

SBS 6 ingestort

SBS 6, het vlaggenschip van Talpa, heeft deze zomer bewezen een lege huls te zijn. “Nu de makers van het hoog scorende Vandaag Inside op vakantie zijn, stort SBS 6 volledig in. Het ene na het andere nieuwe programma gaat ter ziele of lijdt een noodlijdend bestaan”, schrijft Fons van Westerloo, oud-zenderbaas van SBS 6, in De Telegraaf.

Privé-journalist Jan Uriot denkt dat RTL beter de kroonjuwelen van Talpa over kan kopen om zelfstandig groter te worden. “Ik zou eigenlijk zeggen tegen RTL: de Meilandjes, VI en Massa is Kassa, koop dát gewoon. Dan ben je er ook en dan hoef je die hele fusie niet te gaan doen.”

Content Wars

De podcast Content Wars heeft een hele aflevering gewijd aan de voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

RTL wil Talpa overnemen en John de Mol dan 30 procent van de aandelen geven. Te veel?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen