André Hazes jr. haalt NPO Radio 1: ‘Mislukt door dronken papa?’

André Hazes jr. is een psychopaat omdat zijn vader dronken was tijdens de verwekking. Althans, dat stellen de mannen van de podcast Nare Jongens. Maar klopt het wel? NPO Radio 1 zocht het uit.

André Hazes en André Hazes jr. © YouTube, NPO

Wat een schreeuwende Rachel Hazes al wel niet kan veroorzaken… Na haar tirade tegen dochter Roxeanne zocht ze hulp bij haar zoon André, die vervolgens een hele steunbetuiging aan zijn moeder online plaatste. Daardoor is hij weer volop in het nieuws, maar dan wel op een negatieve manier. En al dat Hazes-gedoe haalt nu zelfs NPO Radio 1.

Zuipbaby André

De reden? André is uitgebreid besproken in de podcast Nare Jongens. Journalist Bas Paternotte noemt de volkszanger daarin een ‘psychopaat‘. Co-host Jan Dijkgraaf vervolgens: “Nee, natuurlijk is die niet goed. Je weet toch wel dat mannen en vrouwen het advies krijgen om, als ze van plan zijn om kinderen te maken, beter even niet te zuipen?”

Waarschijnlijk is André verwekt tijdens zware dronkenschap, aldus Jan. “Er is geen dag in het leven geweest van André Hazes senior dat hij níet heeft gezopen. De kans dat André Hazes senior normale kinderen kon verwekken, gezien zijn gedrag met alcohol, was wel heel klein.”

Factcheck op Radio 1

Sterker nog: André heeft volgens Jan mazzel dat hij geen blokhoofd heeft gekregen. “Er is in het oostblok ook een syndroom, hè? Daar schijnen ze van die blokhoofden te hebben en dat syndroom krijgen kinderen als hun ouders dronken waren tijdens de verwekking.”

Klopt dit allemaal wel? EenVandaag-journalist Lammert de Bruin heeft een hele factcheck georganiseerd en die werd gisteren uitgebreid besproken op NPO Radio 1. “Lammert, ik moet zeggen: een origineel onderwerp vandaag”, merkte presentator Pieter Jan Hagens op.

Blokhoofden

Lammert leidt het onderwerp vervolgens in. “Ja, in de Nare Jongens-podcast van Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf werden de meest recente perikelen van de familie Hazes besproken en dat zijn er nogal wat.”

Hij vervolgt: “In dat gesprek wordt gezegd dat de kans dat André Hazes senior normale kinderen kon verwekken gezien zijn gedrag met alcohol wel heel klein is. Kinderen zouden zelfs blokhoofden kunnen krijgen als hun ouders dronken zijn tijdens de verwekking.”

‘Vooralsnog fictie’

Er is gesproken met gynaecoloog Ruud Bekkers, fertiliteitsarts Grada van den Dool en Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut, maar geen van allen kunnen het bevestigen. “Je kan moeilijk sommige mannen wel alcohol geven en sommige geen en dan aan het einde kijken welke mannen dan een gehandicapt kind hebben ja of nee”, zegt Grada.

Er is dus simpelweg geen onderzoek naar gedaan. Lammert: “Grada van den Dool vertelde ook nog dat alcoholgebruik de algehele kwaliteit van het zaad sowieso verlaagt en de kans op een zwangerschap dus verkleint. Met andere woorden: het is een wonder dat we Dré Hazes junior hebben gekregen.”

De conclusie van de factcheck is dat de bewering van Jan over dronkenschap tijdens de verwekking ‘vooralsnog fictie’ is. “Want dat is niet te onderzoeken.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen