Arjen Lubach maakt gehakt van de Meilandjes: ‘Dit is echt bullsh*t!’

Arjen Lubach vindt het zwaar ongepast dat de Meilandjes een bijstandsleven gebruiken om er tv-amusement van te maken. “Dat sloebertje spelen is gewoon bullsh*t”, zegt de televisiester.

Martien Meiland en Arjen Lubach © VPRO

De Frogertjes, Geer en Goor en de Roelvinkjes gingen hen al voor en nu zijn de Meilandjes aan de beurt: ze gaan een maand lang op bijstandsniveau leven om daar een leuk tv-programma van te maken. Het probleem van de Meilandjes? De tijdsgeest is behoorlijk gedraaid en lachen om armoede wringt bij steeds meer kijkers.

‘Nu is het afgelopen!’

Arjen Lubach zette hun nieuwe programma Chateau Bijstand gisteren daarom centraal in zijn Avondshow-rubriekje ‘En nou is het afgelopen’. “En vandaag is het afgelopen met tv-programma’s waarin mensen met veel geld doen alsof ze arm zijn. Volgende week is namelijk de eerste aflevering van Chateau Bijstand.”

Dan start hij een fragmentje in van een interview met Erica Meiland op de publieke radio. Daarin vertelt ze: “Dan krijgen we een budget dat precies wordt uitgerekend van: als je met zoveel personen bent en een kind, dan krijg je zoveel kinderbijslag en zoveel uitkering of weet ik het. Ehh een bijstandsuitkering natuurlijk.”

Armoedgraaiers

Ongelooflijk: die vrouw heeft dus nog steeds geen enkel idee hoe de financiën van mensen in de bijstand er precies uitzien, aldus Arjen. “Of weet ik het?! Je programma héét Chateau Bijstand! ‘En dan moeten we geloof ik ook gaan letten op ehhh… Hoe heten die dingen nou? Ehhh. Op de kleintjes!'”

Het is een misselijk format, vindt Arjen. “Het concept is dus: BN’ers doen een maand lang alsof ze arm zijn en dan gaat SBS 6 dat filmen. Dat is een soort armoedgraaiers dus.”

‘Dit is bullsh*t!’

Arjen laat vervolgens wat fragmentjes zien uit het vorige seizoen met de Roelvinkjes. Zij werden verrast met een ‘hilarisch’ verrassingsbezoek van voorgangers Geer en Goor. “Dat is nog wel het allerergste aan arm zijn: dat Gordon ineens kan langskomen.”

Aan het eind van hun seizoen stapten Dries Roelvink en zijn familie opgelucht weer in een luxe taxi: “Zo, kijk: dit moeten we hebben. Zijn we weer terug in ons eigen wereldje.”

“En dit is precies waarom sloebertje spelen zo’n bullshit is”, legt Arjen uit. “Ze hebben dus geleefd als arme mensen, behalve dan dat bij arme mensen nooit na een maand een dure auto komt om ze terug te brengen naar hun eigen wereldje. Want juist dát is wat er zo k*t is aan armoede: het houdt niet op na een maand.”

Armoedep*rno

Armoede is volgens Arjen niet geschikt voor tv-amusement. “Dan denk je: Arjen, wat kan jou het schelen dat SBS af en toe een ongeletterde volkszanger in de bijstand gooit? Maar die armoedep*rno is dus een heel genre waar heel veel mensen naar kijken. SBS heeft bijvoorbeeld nog zo’n programma, Steenrijk Straatarm.”

Dat is net aapjes kijken, vindt Arjen. “Als de arme mensen dan naar het huis van de rijke mensen gaan, dan wordt het nogmaals aapjes kijken, maar dan dat je de aapjes allemaal gekke dingen geeft die ze nog nooit hebben gezien. Van: ‘Straks gaan we een arm iemand een garnaal geven, blijf kijken!’ Wat wordt het toch allemaal integer gemaakt, hè?”

‘Hilarisch? Nee!’

En nu mogen de Meilandjes dit soort tv gaan maken. “Ze gaan een maand van de bijstand leven, maar dan wel in een huis dat je van een bijstandsuitkering nooit kan betalen. (…) Een leuk weetje trouwens: de Meilandjes schijnen met hun vorige programma ongeveer 50.000 euro per aflevering te hebben verdiend.”

“Wat ze nu krijgen, weet ik niet, maar het is vast niet heel veel minder. Dan verdienen die armoedgraaiers per aflevering dus twee jaarinkomens van een alleenstaande moeder met twee kinderen. Dat is toch hilarisch? Nee! En daarom zeg ik: en nou is het afgelopen!”

Fragment

Het bewuste item uit De Avondshow met Arjen Lubach:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het leuk dat de Meilandjes bijna weer terug zijn op tv?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Daphne Deckers als presentatrice van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen