Shownieuws boos: ‘Kritiek op John? Dan ook ingrijpen bij Big Brother!’

Albert Verlinde vindt dat RTL het wangedrag van Big Brother-Leroy harder moet bestraffen. Zijn Shownieuws-collega Natacha Harlequin wijst op alle kritiek die hun baas John de Mol kreeg.

Natacha Harlequin en Albert Verlinde © Shownieuws

Leroy, een van de bewoners van het Big Brother-huis, heeft twee vrouwelijke medebewoners bekeken terwijl ze aan het douchen waren. Daarna zat hij aan zijn geslachtsdeel in het bijzijn van anderen. Het is niet uitgezonden op televisie, maar het was wel te zien tijdens de livestream op internet.

Zero tolerance?

Dit soort gedragingen zien we al jaren in realityprogramma’s als Big Brother en Temptation Island. En als de kijker het niet ziet, dan kun je er donder op zeggen dat het eruit geknipt is. Je kunt je afvragen of dit soort televisie nog past in de huidige tijdsgeest. Er is in elk geval enorm veel kritiek op.

RTL stuurt kandidaat Leroy niet naar huis, maar heeft hem gewaarschuwd en naar een psycholoog gestuurd. “Zero tolerance betekent direct actie ondernemen en passende consequenties doorvoeren”, aldus de zender. “Dat kan dus ook betekenen iemand direct aanspreken op gedrag en de gevolgen benadrukken als het gedrag aanhoudt.”

Albert kritisch

Albert Verlinde, die als bliksemafleider van Talpa wel heel gretig op dit nieuws springt, vindt het ‘een raar verhaal’. “Heel veel mensen zeiden: ‘Ja, dat is toch raar? Iedereen is boos over The Voice en dit sta je dan toe!’”

RTL moet steviger ingrijpen, vindt Albert. “Ik zou dan toch denken, eventjes, dat na alles wat er gebeurd is met The Voice, waar die mensen in dat Big Brother-huis natuurlijk niks van mee krijgen, dat je iedereen even bij elkaar roept van: ‘Jongens en meisjes, let vooral goed op wat hier wel en niet kan.’ Dat had hier toch wel gemogen eigenlijk.”

Douchehokjes

Collega Natacha Harlequin: “Er vallen mij dan twee dingen op. Ik denk dan: waarom kan die man piepen bij die douchehokjes?”

Albert: “Dat hebben we uitgezocht. Het verhaal is dat ze júist de hokjes een stukje open gehouden hebben, zodat er niks stiekem kan gebeuren. Ik denk dan ook: zo is het ooit bedacht, maar je had ook nu – nu je hoort wat er allemaal gebeurd is en kan gebeuren – kunnen zeggen: ‘Dat is leuk bedacht ooit, maar we gaan die hokjes dichtmaken.’”

‘Ook kritiek op John!’

Natacha wijst erop dat hun baas John de Mol onder vuur lag omdat hij Jeroen Rietbergen jaren geleden niet ontsloeg toen zijn seksuele wangedrag bij The Voice of Holland aan het licht kwam.

Er wordt gemeten met twee maten, vindt ze. “Ik hoor hier nu weer iets over één keer een waarschuwing krijgen. Nu heb ik een andere keer gehoord dat toen er gezegd werd over John, de Mol, dat ze zeggen: ‘Eén keer een waarschuwing kan eigenlijk niet, je moet iemand meteen, hup, eruit zetten. Meteen weg!’”

Het is kenmerkend dat Natacha zich direct verbeterde toen ze alleen ‘John’ wilde zeggen. Ze heeft immers een goed persoonlijk contact met haar baas en is daarom volgens John van den Heuvel ook niet objectief. Snel voegde Natacha zijn achternaam ‘de Mol’ eraan toe, om professionele afstand te veinzen.

‘Wegwezen, jij!’

Natacha vindt het allemaal verwarrend. “Wat is dan nu het gevoel van iedereen in het land? Zeg je: ‘Ik geef je één keer een waarschuwing’, zoals ik iemand ook altijd een waarschuwing geef als er iets is wat ik niet helemaal fijn vind, of moet je nu zeggen: ‘Nee, zero-tolerance, en eruit!’ Wat wordt nu het beleid binnen de zenders?”

Albert pleit ervoor dat RTL hard ingrijpt. Harder dan zijn werkgever Talpa dus deed in de zaak-Rietbergen. “Ik zou zelf, in dit geval, om een voorbeeld te stellen zeggen: ‘Wegwezen, jij!’”

Op dit moment is Talpa in elk geval heel lekker bezig, aldus Albert. “Talpa zegt: ‘We hebben het ook aangescherpt!’. Dat hebben wij gemerkt, ook binnen Talpa, want er is een brief rondgegaan om nog eens te benadrukken: ‘Meld je als er iets aan de hand is.’”

Fragment

Het wangedrag bij Big Brother:

Leroy reageert

De reactie van kandidaat Leroy:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen