Johan Derksen ergert zich aan Ajax-vrouwen die met NRC praten

Johan Derksen ergert zich aan de elf vrouwelijke (oud-)medewerkers van Ajax die met het NRC hebben gepraat over de bedrijfscultuur van de club en het wangedrag van directeur Marc Overmars.

Johan Derksen © SBS

Die vrouwen die last hadden van het seksueel grensoverschrijdend gedrag van Marc Overmars hadden dat gewoon intern moeten oplossen, briest Johan Derksen in VI Vandaag. “Nou vind ik dat als een vrouw een dickpic opgestuurd krijgt, dat ze met dat telefoontje naar hem toe moet stappen en moet zeggen: ‘Hé, wat ben jij nou een klootzak joh?’”

‘Vrouwen moeten afkappen’

Het is de verantwoordelijkheid van de vrouwen om dit wangedrag van mannen in de kiem te smoren, vindt Johan. “Ik denk dat je het als vrouw in de kiem moet smoren.”

Presentator Wilfred Genee: “Maar dat is niet voor elke vrouw even makkelijk.”

Johan: “Nee, maar er is natuurlijk een moeilijke grens te trekken tussen ondeugende mailtjes en grensoverschrijdende mailtjes. Als er dickpics in beeld komen, is er geen discussie meer, maar als het begint met een beetje onschuldige flirt en het steeds verder gaat… Als je daar als vrouw niet van gediend bent, moet je het meteen afkappen.”

Boos op NRC-vrouwen

De elf Ajax-vrouwen die uit de school klappen tegen NRC Handelsblad zijn slapjanussen, vindt Johan. “Ik vind ook – je krijgt heel Nederland over je heen als je kritisch bent over die vrouwen – dat zo’n vrouw die naar het NRC stapt… Die had eigenlijk naar de hoogste baas van Ajax moeten stappen…”

Wilfred: “Dat is zo’n beetje Marc Overmars.”

Johan: “Nou, dat is hij niet natuurlijk.”

Wilfred: “Ja, dan heb je Edwin van der Sar nog.”

Johan: “Ja, maar ze kunnen ook naar de Raad van Commissarissen. Maar als je lef hebt, stap je meteen naar Overmars en dan zeg je: ‘Hier ben ik niet van gediend.’”

Angst

Wilfred: “Maar het probleem is juist heel vaak dat vrouwen zich in een onafhankelijke positie voelen en die angst voelen.”

Johan snapt het probleem niet zo. Hij lijkt de machtspositie van Marc te bagatelliseren. “Ik begrijp die positie wel, maar ik geloof niet dat Overmars het personeelsbeleid doet hè?”

Wilfred: “Ja, maar hij is wel machtig. Ajax is succesvol dánkzij Marc Overmars.”

‘Waarom NRC?’

Heeft Johan dan nog steeds geen benul van machtsverhoudingen en de invloed daarvan op de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Eerder walgde hij ook al van de Talpa-vrouwen die een advertentie plaatsen in het AD.

Johan: “Je hoeft mij niet uit te leggen hoe het zit, maar ik vind vrouwen die dan meteen naar het NRC-stappen… Dan denk ik: waarom naar het NRC?”

Wilfred: “Omdat ze geen andere uitweg hebben geweten klaarblijkelijk.”

Tweet

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat de Ajax-vrouwen naar NRC zijn gestapt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen