Shownieuws steunt zedeloze lover Linda de Mol: ‘Hij is gewoon een flirt’

Jeroen Rietbergen, de zedeloze lover van Linda de Mol die zich seksueel heeft misdragen bij The Voice of Holland, is volgens Shownieuws ‘gewoon een flirt’. “Ik ga het gewoon zeggen: ik ben trots op hem.”

Ronald Molendijk en Patty Brard © Shownieuws

Parool-journaliste Josien Wolthuizen vroeg zich gisteren maar één ding af toen het nieuws over het massale seksueel grensoverschrijdende gedrag bij The Voice of Holland naar buiten kwam: “Neem aan dat Anouk Smulders vanavond bij Shownieuws aanschuift om de slachtoffers de schuld te geven?”

Ronald verdedigt Jeroen

Nee, Anouk zat er dit keer niet. Shownieuws had namelijk een veel geschiktere deskundige gevonden om het structurele wangedrag van The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen te duiden, namelijk een van zijn beste vrienden: Ronald Molendijk. De twee heren vormden in het verleden jarenlang een dj-duo.

Jeroen heeft zich volgens Ronald keurig aan de wet gehouden. “Wij gaan al 25 jaar terug, dus als je vraagt hoe ik deze dag heb beleefd: in shock, in woede, maar ook gelijk bellen met Jeroen, zoals we dat zo vaak doen. Mijn eerste vraag was: ‘Heb jij iets gedaan wat volgens de wet niet mag?’ Ik was blij dat hij kon vertellen dat dat niet het geval is.”

‘Ik ben trots op hem!’

Nu het wangedrag van Jeroen is ontdekt door tv-maker Tim Hofman, stapt hij ineens op als bandleider van The Voice. Hartstikke stoer, vindt Ronald dat. “Ik was ook wel trots dat er een verklaring uitkwam, waarvan ik dacht: je neemt het wel gelijk op de kin, je zegt iets over de gevolgen en je bagatelliseert niks.”

Hij vervolgt: “Daar ben ik dan – kan ik dat… ja, dat ga ik gewoon zeggen – trots op als vriend. Dat ik denk: oké, je neemt dan ook gelijk die stappen om het te doen.”

Jeroen werd in 2016 op de vingers getikt door zijn werkgever, beleefde vervolgens een relatiecrisis met Linda, volgde een therapiesessie en maakt pas vijf jaar later, nadat hij betrapt is door Tim Hofman, excuses. En dat noemt Ronald ‘gelijk stappen nemen’? Hilarisch.

‘Gewoon een flirt’

Weekend-baas Bart Ettekoven, de meest objectieve deskundige van Shownieuws, vindt het vreemd dat Ronald nooit iets heeft geweten van Jeroens wangedrag. “Hoe kan het in 25 jaar vriendschap… De verhalen over Jeroen zijn legio.”

Ronald vergoelijkend: “Jeroen is gewoon een flirt, klaar.”

Waarom was Ronald dan woedend? “Mijn grootste woede is dat je in een vriendschap niet wil dat er geheimen zijn. We hebben allemaal wel geheimen en vreemdgaan gebeurt aan de lopende band, dat is heel veel, dus shit happens, maar dit is van een andere orde.” Maar dat statement van Jeroen is gewoon stoer, vindt hij: “Daar zit weinig ontkenning in.”

Geen machtsmisbruik

Dan is Patty Brard aan de beurt. Zij vindt het helemaal geen #MeToo-kwestie, omdat er volgens haar geen sprake is van machtsmisbruik. “Een leider van een band – en daar zet ik dan mijn kritische noot bij – die ervoor zou kunnen zorgen dat jij verder komt in een talentenjacht, is natuurlijk van de gekke…”

RTL Boulevard-verslaggever Aran Bade heeft andere informatie. Hij heeft gesproken met een kandidate die stelt dat Jeroen dat wel degelijk beloofde. “Dan kom ik naar jouw hotelkamer en dan kunnen we dat nog even beter maken, zodat jouw blind audition nog beter zou kunnen worden”, zou hij tegen haar hebben gezegd.

‘Hou alsjeblieft op!’

Onzin, aldus Patty. “Ik denk niet dat hij zou kunnen afspreken met een kandidaat in een hotel, zoals gezegd wordt, van: ‘Nou, als ik dan wat beter met je mag voorbereiden in het hotel, kom je waarschijnlijk wel verder in de show.’ Hou alsjeblieft op!”

Ook Ronald ergert zich aan die bewering van RTL Boulevard: “Dat wordt dan als een soort waarheid geponeerd, maar ik zou werkelijk niet weten hoe je dat voor elkaar zou moeten krijgen.”

Bart vindt de machtspositie van Jeroen wél evident: “Omdat hij ook de man is van Linda de Mol, familie daardoor van John de Mol, die de grote baas is van dat programma. De gedachte bij een jonge kandidaat zou zo kunnen zijn van: ‘Hij heeft macht.’”

‘Zó sneu voor John!’

Hoewel Linda al jaren weet van het seksuele wangedrag bij The Voice, en John waarschijnlijk ook, worden zij in Shownieuws neergezet als slachtoffers. Natacha Harlequin heeft ‘heel veel’ aan Linda gedacht: “Ik dacht: vrouw, wat gaat er in jou om? Ik hoop echt oprecht… Laat ik het zo zeggen: mijn hart gaat echt naar haar en haar gezin uit.”

En Patty leeft mee met John: “Dat programma, dat format, daar heb ik me ook zo druk om gemaakt vandaag. Je zal toch maar John de Mol zijn en een waanzinnig programma bedenken, een waanzinnig format hebben wat aan 180 landen is gekocht, wat waanzinnig door ITV is genomen en wat een waanzinnig groot succes is.”

Wereldvreemde dinosaurus

Telegraaf-columniste Kitty Herweijer vindt het gênant dat Patty de machtspositie van Jeroen ontkent. “Omg Patty Brard hou alsjeblieft je mond. Kan iemand deze wereldvreemde dinosaurus afvoeren? Patty denkt dat mensen die misbruik maken van hun machtspositie dat van tevoren per ondertekende brief in detail vast aan je laten weten.”

En wat vindt Kitty van Patty’s medeleven met de ‘waanzinnige’ John de Mol? “THOUGHTS AND PRAYERS”, twittert ze cynisch.

Televizier-journalist Jef Willemsen vindt het een gotspe dat Jeroen wordt neergezet als een soort goudeerlijke knul. “Geef Shownieuws nog een paar minuten en Jeroen is een dapper mens dat dit eigenlijk allemaal niet heeft verdiend en direct weer aan de slag mag ook al nam hij zelf ontslag. Iedereen verdient een tweede kans!”

In de fout

Al met al heeft Shownieuws dus niets geleerd van de rel over de dubbele petten in het programma. Op de dag van de aangifte tegen Marco Borsato zat Anouk Smulders aan de desk om zijn vermeende slachtoffer verdacht te maken. Ze vergat daar alleen bij te vertellen dat ze de beste vriendin is van Leontine Borsato.

En Bram Moszkowicz? Die besloot aan de andere kant van de desk zelfs om valse geruchten over het slachtoffer te verspreiden. Zijn zoon bleek de manager van een Borsato-telg. Het vindt allemaal plaats op SBS 6, de zender van John de Mol. Waar de vorige rel een vriend van de familie betrof, gaat het dit keer om zijn zwager. Wat een zooitje.

Fragment

Wereldvreemde dino Patty aan het woord:

Alle artikelen over het misbruikschandaal rond The Voice kunt u vinden op deze pagina.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

De zedeloze lover van Linda de Mol wordt gesteund op de tv-zender van John de Mol. Is dit nog een verrassing?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen