John van den Heuvel rekent op straf voor Marco Borsato: ‘Hard bewijs’

John van den Heuvel denkt dat er een ‘reële kans’ is dat Marco Borsato wordt vervolgd voor seksueel misbruik. Zijn collega Mick van Wely stelt dat zich nu al twee andere meiden hebben gemeld.

John van den Heuvel en Mick van Wely © RTL

Het is momenteel ’s lands bekendste misdaadjournalist: John van den Heuvel. Samen met collega Mick van Wely pakte hij gisteren groot uit met het Telegraaf-artikel waarin de aangifte tegen Marco Borsato is bekendgemaakt. Al een half jaar hebben ze contact met het vermeende slachtoffer van seksueel misbruik door de zanger.

Geen welles-nietes

John is er ‘oprecht’ van overtuigd dat de jongedame in kwestie de waarheid spreekt. Hij vertelt in RTL Boulevard: “Ze heeft ook het een en ander onderbouwd met allerlei bewijsmiddelen, waardoor ik wel de overtuiging kreeg en ook nog steeds heb dat wat zij vertelt waar is.”

Hij benadrukt dat dit geen welles-nietes-zaak is. “Dat is het juist niet, want er is aanvullend bewijs. Op het moment dat dat het geval is, dan vind ik dat het slachtoffer alle steun verdient.”

Bewijs van confrontatie

Wat is een belangrijk bewijsstuk? John kan niet alles zeggen, maar: “Eén ding staat dan wel in het artikel. Wat heel erg belangrijk is, is bijvoorbeeld het dagboek. Daarin beschrijft ze het een en ander gedetailleerd. Die moeder schrikt zich helemaal te pletter en dan ontbiedt ze Marco voor een gesprek. Van dat gesprek is bewijs, ook van wat er besproken is.”

Bovendien heeft er een sessie plaatsgevonden met psychologen, aldus John. “Zij zegt daarvan dat Marco tijdens het gesprek zich huilend op de grond wierp en verontschuldigingen aanbood en excuses en dergelijke. Daarnaast is er ook nog ander bewijsmateriaal. Ik weet wat het is, want ik heb dat ook nog zelf gezien en beluisterd.”

Vervolging?

Marco krijgt straf, verwacht John. “Natuurlijk sta je nu pas aan het begin van een onderzoek en dat onderzoek moet gewoon in alle rust en alle zorgvuldigheid plaatsvinden, maar op basis van wat ik nu heb gezien, gelezen en gehoord, denk ik dat er een heel reële kans is dat er een strafrechtelijke vervolging gaat plaatsvinden. Maar hoe en in welke vorm… Daar moeten we nu denk ik nog niet op vooruitlopen.”

Zijn er nog meer mogelijke slachtoffers van Marco’s gedrag? “Ik vind het lastig. Ik heb daar aanwijzingen voor gezien en gehoord, maar aanwijzingen zijn geen bewijzen. Voor mij is echt de grens dat iemand ook aangifte moet doen bij de politie om daar dan ook iets mee te doen. Ik ben het wel aan het onderzoeken.”

Nog twee meiden

’s Avonds vertelde Mick in de talkshow Beau dat zich al twee andere partijen hebben gemeld. “Twee mensen hebben zich gemeld, of in elk geval twee partijen namens mogelijke vermeende slachtoffers. Ik moet het allemaal heel algemeen houden. Die hebben zich gemeld en daar gaan we mee praten. Ik ben benieuwd naar hun verhaal.”

Hij vervolgt: “Ik heb vanavond nog kort met de aangeefster gepraat. Ze heeft een opgelucht gevoel en ze is vooral heel blij dat meerdere mensen zich gemeld hebben.”

Mick gelooft haar ook

Mick gelooft de aangeefster ook. “Ik heb tot nu toe geen reden gehad om te twijfelen. Ik geloof haar. Anders had ik er geen verhaal van gemaakt. Ook al had ze aangifte gedaan. Maar ik vond haar relaas consistent, de achtergrond die ze schetste, ze heeft de stap gemaakt om aangifte te doen.”

“Wij vonden dit zonder meer een publicatie waard en zijn heel benieuwd waar dit heen gaat.”

Gevangenisstraf

Hoe lang zou Marco eigenlijk achter de tralies kunnen verdwijnen als alles bewezen wordt? Strafrechtadvocaat Meike Lubbers in Op1: “Je hebt het in dit soort zaken vaak wel over gevangenisstraffen.”

“Het gaat om onzedelijke betastingen en aanranding. Dat is niet het zwaarste zedenfeit wat er bestaat. Als het wordt bewezen en het wordt voor die duur bewezen, dan kom je wel in de buurt van een gevangenisstraf. Dat zou het meest logische zijn.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen