Johan Derksen schaamt zich dood voor Talpa: ‘Ik heb John gemaild’

Johan Derksen schaamt zich er dood voor dat zijn werkgever Talpa een boycot heeft ingesteld tegen het AD. Hij heeft John de Mol een kritische e-mail gestuurd. “Ik vind het een complete afgang.”

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp © Telegraaf TV

Talpa kan kritiek van buitenaf niet verdragen. Als een mediapartij iets te kritisch is, dan volgt er direct een boycot. Een beetje het Noord-Koreaanse model zeg maar. Het AD weigert ‘ja’ en ‘amen’ te zeggen tegen John de Mol en daarom heeft de krant nu een boycot aan zijn broek hangen.

Johan schaamt zich

Johan Derksen heeft zich daar fel tegen uitgesproken in de afgelopen vrijdageditie van Veronica Inside. Die aflevering verscheen vervolgens gemankeerd op internet. Het eerste deel, waarin Johan zijn kritiek uitte, was plotseling weggeknipt. Een technisch foutje? “Nee, dat trek ik in twijfel”, zegt Johan voor de camera van De Telegraaf.

Nadat die censuur werd aangestipt in de media, werd de Veronica Inside-uitzending alsnog in zijn volledigheid online geplaatst. Wilfred Genee: “Het schijnt een technisch probleem te zijn geweest en het staat er nu gewoon weer op.”

Onvolwassen

Het is gênant dat zijn werkgever zich zo onvolwassen gedraagt, vindt Johan. “Ik schaam me een beetje voor die boycot. Dat beleidsbepalers van een groot media-imperium zich opgefokt gedragen, omdat een mevrouw uit Rotterdam een afwijkende mening verkondigt.”

Die mening van Johan zorgt ongetwijfeld voor flinke ergernis in de Talpa-top. “Ik heb nog wel andere woorden gebruikt. Ik vind het een complete afgang.”

Mailtje aan John

Johan heeft over dit onderwerp ook een mailtje gestuurd aan John de Mol. “Ik heb het hem per mail laten weten. Ik wist niet wat ik hoorde.”

Heeft hij overwogen te stoppen bij Talpa? “Ik heb geen last, want wij hebben dat helemaal afgedekt. Wij kunnen alles roepen, maar ik vind het zó onvolwassen dat grote mensen een mevrouw die een columnpje schrijft in de ban doen. Dan kun je je toch niet voorstellen dat je opgegroeid en groot geworden bent in de mediawereld?”

Volledige vrijheid

VI zal zich nooit door Talpa de mond laten snoeren, vult Wilfred aan. “We hebben nog steeds dezelfde voorwaarden als in ons eerste contract en daarin staat dat we volledig afhankelijk zijn, dus journalistiek hebben wij volledige vrijheid en daar kan niemand zich tegenaan bemoeien.”

Het interview met de VI-mannen kunt u bekijken op de website van De Telegraaf.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u als persvoorlichter voor Talpa willen werken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen