Johan Derksen hekelt AD-boycot: ‘Talpa, kijk eerst naar Shownieuws!’

Johan Derksen vindt het walgelijk dat zijn werkgever Talpa, het bedrijf van John de Mol, heeft besloten om het AD te boycotten. Ze zouden zich volgens hem eens druk moeten maken om Shownieuws.

Johan Derksen © SBS

Talpa heeft besloten om het AD te boycotten, daags nadat Angela de Jong een kritische column heeft geschreven over de Marco Borsato-fanclub die aan de desk van Shownieuws zit. Volgens het bedrijf van John de Mol verspreidt de krant ‘roddels, achterklap en valse beeldvorming’ en worden daarom alle banden verbroken.

Onvolwassen Talpa

Johan Derksen vindt het ronduit belachelijk, liet hij gisterenavond weten in het eerste deel van Veronica Inside. Wie dat deel van de uitzending momenteel terug probeert terug te kijken op KIJK, de terugkijkdienst van Talpa, zal merken dat dat hele deel er volledig uit is geknipt. Slechts 55 minuten van deze uitzending zijn online terug te vinden.

“Daar gaan we: de lakmoesproef. Zijn we nog onafhankelijk of horen wij ook in het kamp-Talpa?”, begon Wilfred Genee de uitzending. Johan daarop: “Wij zijn wel van Talpa, maar nu maak je mee dat een volwassen mediabedrijf een ander volwassen mediabedrijf in de ban doet en dan moet ik concluderen dat je geen volwassen mediabedrijf bent.”

Wilfred lachend: “Ik hoor dat we nu op zwart gaan. We gaan op zwart! De uitzending is afgelopen! We gaan op zwart nu!”

Stuitend

Talpa’s boycot van het AD is lachwekkend, vindt Johan. “Vandaag had ik de de directeur aan de lijn en er waren wat problemen met het AD. Die zouden alleen volgens de directeur geen persberichten meer krijgen. Ik dacht: daar zullen ze ook niet wakker van liggen bij het AD, maar ze maken zich nogal druk over mevrouw De Jong.”

Heel dom, zegt Johan. “Als je nou één ding niet moet doen, is dat laten merken. Ik heb dertig jaar van dat soort columns geschreven als mevrouw De Jong en erger en als je dan niet meer bij een club mocht komen of er was een rel, dan krijg je vanzelf de indruk dat je heel wat voorstelt en ze jou serieus nemen. Dat gebeurt er nu met mevrouw De Jong ook.”

‘Kijk naar Shownieuws!’

Johan vindt dat Talpa zich drukmaakt om de verkeerde zaken. “Talpa, en RTL trouwens ook, geven blijkbaar veel aanleiding tot een leuk, pissig stukje. Daar moet je om glimlachen, ook als je een keer aan de beurt bent. Dat is all in the game, maar dan gaan ze moeilijk doen. Dan denk ik: directie van Talpa, als je je nou eens druk maakt om écht ernstige zaken…”

Wat voor écht ernstige zaken? “Als Talpa-werknemers in dat Shownieuws zitten te oreren omdat ze bevriend zijn met Marco Borsato… Er wordt alleen maar gespeculeerd, hè, want we weten niets. Onderbuikgevoelens. Maar die zetten daar het meisje dat aangifte gedaan heeft bijna als kwade genius neer en Marco wordt heilig verklaard.”

Ingrijpen

Dát verdient pas ingrijpen van de directie, vindt Johan. “Dán zou ik als directie van Talpa ingrijpen en zeggen van: ‘Dit is geen journalistieke invalshoek, dit zijn onderbuikgevoelens, daar hebben we niets aan.’ (…) Tot op heden: de enige journalistieke invalshoek die ik gelezen heb, dat waren die twee jongens van De Telegraaf.”

John van den Heuvel en Mick van Wely hebben ‘een degelijk journalistiek stuk’ afgeleverd, zegt hij. “Daarin kon je precies in lezen wat er daadwerkelijk feitelijk aan de hand was. De rest van de programma’s zitten er maar omheen te lullen en die hebben te maken met sympathieën. In dit soort zaken moet je je sympathieën even achterwege laten.”

Heel treurig

Terug naar de boycot: die is héél ’treurig’, vindt Johan. “Wij hebben een goede relatie met alle mensen van het AD. Maandag zou Dennis Jansen (AD-journalist, red.) hier bij de laatste uitzending een groot verhaal komen maken. Die heb ik net aan de telefoon gehad en een zekere Floor, ik ken d’r niet, heeft laten weten dat hij niet welkom is.”

Hij vervolgt: “Nou, daar ben ik fel op tegen dat een mevrouw achter een bureau daar…”

Wilfred: “Dan komt Dennis toch gewoon?”

Johan: “Ik denk: misschien moeten wij wel zeggen dat al die andere journalisten dan maar solidair moeten zijn met Dennis. Dan staan we die ook niet te woord.”

Baantjer junior

Verbijsterend, vindt Johan het. “Je moet immuun zijn voor goede én slechte recensies. Daar moet je heel volwassen in zijn en Römer junior (Talpa-bobo Paul Römer, red.) is nu op zijn manier op zijn pik getrapt. Tjongejongejonge.”

Valentijn Driessen: “Ja, dat was toch die commissaris van Ajax? Ja, die is lichtgevoelig, dat weet ik uit die tijd nog wel.”

René van der Gijp: “Baantjer junior.”

Johan: “Ja, Baantjer junior noemen wij hem hier, ja.”

Lees ook

Tijdens dezelfde uitzending werd Shownieuws-deskundige Bram Moszkowicz gewezen op zijn band met de Borsato-familie. Daarop ontplofte hij.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Talpa boycot AD vanwege 'roddel en achterklap' in de krant. Geestig voor een bedrijf dat Shownieuws uitzendt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen