Eva Jinek reageert op kritiek: ‘Te veel Thierry Baudet? Drie keer!’

Eva Jinek krijgt de laatste tijd regelmatig het verwijt dat ze een te groot podium biedt aan kleine rechtse partijen. Martijn Koning rept zelfs over een affaire met Thierry Baudet. Hoe kijkt ze er zelf tegenaan?

Eva Jinek © RTL

Waar ze lange tijd werd verfoeid om haar fanschap van Hillary Clinton, wordt Eva Jinek tegenwoordig verweten in bed te liggen met populistisch rechts. Ze werd laatst nog tot de orde geroepen door NRC Handelsblad, dat zich afvroeg waarom ze zoveel leiders van kleine rechtse partijen uitnodigt. En nu krijgt ze ook weer Martijn Koning over zich heen.

Eva over Thierry

Martijn heeft naar eigen zeggen maar één verklaring waarom Eva zo tegen Forum voor Democratie aan zou schuren: ze moeten wel een wilde nacht hebben beleefd. Hij denkt dat het gebeurd is tijdens een tv-reis in de lente van 2015. Inmiddels heeft Martijn zijn excuses aangeboden voor die suggestie, maar het blijft wel aan Eva kleven.

Hoe kijkt Eva daar zelf tegenaan? Geeft ze Thierry Baudet te vaak een podium? Ze gaf er anderhalve week geleden nog antwoord op in de Volkskrant: “Absoluut niet. Hij is precies drie keer te gast geweest in de bijna twee jaar dat ik bij RTL 4 zit. Wij zijn een actualiteitenprogramma, dus nodigen mensen uit die in het nieuws zijn.”

Cordon sanitaire

Eva vindt het totaal niet nodig om Thierry te boycotten met haar programma. “Aan een soort cordon sanitaire doe ik niet, en alle keren dat gasten aan mijn tafel aanwijsbare onzin verkondigden, heb ik stevig verzet geboden.”

Thierry is niet meer naar Eva geweest sinds hij in maart boos wegliep uit haar talkshow, waar hij werd onderworpen aan een roast door Martijn. Ze heeft daarna telefonisch haar excuses aangeboden aan Thierry. Heeft ze ook gebeld met Martijn? “Ik heb hier al alles over gezegd wat ik wilde zeggen, dus ik doe er geen uitspraken meer over.”

Ook drie keer Caroline

En hoe zit het dan met die andere rechtse kleintjes? “Alleen Joost Eerdmans schoof tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen ‘geregeld’ aan, samen met Michiel Vos, voor evenwicht in hun analyses. Caroline van der Plas is helemaal niet ‘geregeld’ aangeschoven, maar in twee jaar tijd slechts drie keer te gast geweest.”

Wybren van Haga is slechts twee keer te gast geweest, benadrukt Eva. “Aan een journalistieke talkshowtafel moeten ook kleinere partijen en de opvattingen van hun achterban te horen zijn. Ook zij zijn onderdeel van het maatschappelijk debat, én het debat in de Tweede Kamer.”

Megalange vakantie

Inmiddels is Eva weer op een van haar beroemde megalange vakanties. “Daar kom ik niet meer van af. Mijn collega’s plagen me er nu mee: ‘Hoe is het, met je achttien maanden vakantie?’ Terwijl: ik maak net zoveel maanden talkshow als ik bij de NPO deed. En ik heb nog nooit zo hard gewerkt als de afgelopen twee jaar.”

Het Volkskrant-interview met Eva Jinek kunt u lezen via Blendle.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Welke leider van een kleine rechtse partij ziet u het liefst op tv?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen