Eva Jinek op matje geroepen: ‘Te veel rechtse politici aan tafel’

Eva Jinek wordt op het matje geroepen door NRC Handelsblad omdat er te veel rechtse politici aan haar talkshowtafel zouden zitten. “Daar denk ik elke dag over na”, reageert de RTL 4-ster.

Joost Eerdmans, Eva Jinek en Caroline van der Plas © RTL

Af en toe heeft Eva Jinek aan haar talkshowtafel ook rechtse politici zitten, maar daar is NRC Handelsblad niet gelukkig mee. De krant confronteert de talkshowdiva met haar gastenlijst en wil weten of het niet anders kan. Daarop geeft Eva aan dat het iets is waar ze heel ‘prudent’ mee omgaat.

Rechtse politici

Het NRC vraagt aan Eva: “Er schuiven nogal eens politici aan van kleine, rechtse partijen. Joost Eerdmans van JA21, Caroline van der Plas van de Boeren Burger Beweging, Wybren van Haga van Belang van Nederland. Geef je niet te veel ruimte aan mensen met weinig zetels die onrust zaaien?”

Eva daarop: “Daar denk ik elke dag over na.”

De krant: “En wat denk je dan?”

Eva: “Dat ik daar prudent mee omga.”

Journalistiek proces

Eva zet niet zomaar mensen aan haar talkshowtafel neer, verdedigt ze zich. “Luister. Aan elke gast die we uitnodigen, gaat een journalistiek proces vooraf. Welk geluid is dit, wie vertegenwoordigt hij of zij, hoe groot is hun achterban? Daar is nog nooit lichtzinnig over gedacht, nog nooit. Ik ben me elke dag bewust van de impact die mijn programma heeft. Elke dag.”

Laatst was Wybren van Hage te gast die aangifte wilde doen tegen de staat vanwege de ‘discriminerende’ coronamaatregelen. Volgens het NRC was die aangifte kansloos: “Als je dat al weet, moet je Van Haga dan nog wel uitnodigen?”

Eva: “Van Haga’s petitie was door 250.000 mensen ondertekend, maar ik ga hier nu niet uit-exerceren hoe elke gast aan tafel komt.”

Allerlei gasten

Eva vindt het belangrijk dat alle denkrichtingen vertegenwoordigd zijn aan tafel. “Ik maak een journalistiek kwaliteitsprogramma waarin je wordt bijgepraat over het gesprek van de dag. Daar horen allerlei gasten bij met hun eigen sentiment, mening en aanhang. Daarom kijken er zoveel mensen, daarom heeft het impact.”

Het NRC-interview met Eva Jinek, ‘Eva Jinek gebruikt haar bekende gezicht om andere vrouwen te laten zien’, kunt u hier lezen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het te ver gaan dat Eva Jinek regelmatig rechtse politici van kleine partijen uitnodigt, zoals NRC vindt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen