Erica Meiland blikt terug op pittige tv-ruzie met Chantal Janzen

Het was een van de smeuïgste talkshowmomenten van het jaar: Erica Meiland die live op televisie vermanend werd toegesproken door Chantal Janzen. “Je kan niets meer zeggen in dit land.”

Chantal Janzen, Erica Meiland en Eva Jinek © RTL

Erica Meiland en haar hele familie zijn in een flinke mediastorm beland na de uitzending van Eva Jinek. De realityster werd door medegast Chantal Janzen vermanend toegesproken over de uitspraken die ze in haar boek doet over moslims. Zo vergelijkt ze vrouwen die een boerka dragen met pinguïns. “Ik schrok daar wel van”, zei Chantal.

Heel erg verdeeld

Na de uitzending werden zowel Erica als Chantal bedreigd. “Wat je daaruit af kunt leiden is dat Nederland heel erg verdeeld is”, reageert het SBS 6-gezicht in het programma De Perstribune op NPO Radio 1. “Ik heb heel veel haatberichten gekregen, maar dan zie je ook wel uit welke hoek dat komt.”

Er werd in de bedreigingen veel met ‘k*nkerhoer’ gescholden en dan weet je wel hoe laat het is, aldus Erica. “Er zitten ook af en toe van moslima’s hele nette reacties tussen die gewoon een hele tekst schrijven waarom ze er anders over denken. Dat waardeer ik ook en dat lees ik ook.”

Waggelende pinguïns

Hoe kijkt Erica naar de bagger die ze na de Jinek-uitzending over zich heen heeft gekregen? “Nou ja, je kunt dus in Nederland niets meer zeggen. Ik denk dat heel veel mensen me ook verkeerd hebben begrepen, omdat ik heb gezegd dat een boerka aan een pinguïn doet denken.”

Dat is gewoon een gebbetje, aldus Erica. “In de familie gebruiken wij die kreet al jaren, omdat ze ook een beetje zo waggelen. Het zijn vaak ook wat oudere vrouwen die wat dikker zijn en die hebben dan een boerka aan. Dat is dan net een pinguïn. Daar komt het door. Dat gebruiken wij al jaren in de familie en dat is gewoon een kreet geweest.”

Erica politiek in?

Erica heeft geen zin om continu op te passen wat ze allemaal zegt. “Wij maken een realityprogramma en zijn niet gewend om op onze woorden te letten. (…) Je hebt beledigen en mensen die heel snel op hun tenen zijn getrapt. Dat vind ik wel een onderscheid.”

Zit er een politieke carrière aan te komen? In het verleden wilde ze zich al eens aansluiten bij de PVV. “Ik ben ook wel benaderd. Door wie? Dat ga ik niet zeggen.” PVV of Partij voor de Dieren? “Dat zou het meest logische zijn, ja.” En Forum voor Democratie: “Dat zou ook kunnen.”

Geschikt

Waarom wil Erica dat niet zeggen? “Ik weet het niet. Dan gaat het weer zo veel losmaken. Kijk, nu ga ik toch op mijn woorden letten en zo wil ik eigenlijk helemaal niet leven. Ik ga het alleen de komende jaren nog niet doen. We zijn lekker met de serie bezig en laten we daar gewoon nog even mee doorgaan. Ik ben nu 58 en we gaan het wel zien.”

Het grootste politieke voorbeeld van Erica is Pim Fortuyn en niet Geert Wilders. “Hij is een beetje een olifant in een porseleinkast, zeg maar. Ik ben het wel met veel dingen met Geert eens. Maar waar zouden we geweest zijn in Nederland als Pim Fortuyn wél was blijven leven. Dat vraag ik me wel vaak af. Het is een soort U-turn. Ik denk dat we een heel andere kant op zijn gegaan.”

Albert positief

Albert Verlinde ziet een politieke carrière van Erica wel zitten, reageert hij in Shownieuws. “Als ik haar zo zie praten, dan denk ik: die gaat wel voor haar zaak staan! Los van of je het met haar eens bent of niet, maar ze kan het goed onder woorden brengen. Ik denk dat het een aanwinst zou zijn, voor welke partij dan ook.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Erica Meiland succesvol zou zijn als de nummer twee van de PVV?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen