Babette van Veen doet boekje open over paniek bij GTST: ‘Nu of nooit!’

Babette van Veen klapt uit de school over haar ervaringen achter de schermen bij Goede Tijden Slechte Tijden. Er zijn in de afgelopen jaren vaak ‘donderpreken’ gegeven vanwege de lage kijkcijfers, zegt ze.

Babette van Veen © NPO

Goede Tijden Slechte Tijden was ooit een enorme kijkcijferhit, maar tegenwoordig is dat wel anders. Na het Half Acht Nieuws zappen heel veel mensen weg om weer terug te keren als de soapserie voorbij is. Volgens RTL 4 gaat het inmiddels weer hartstikke goed met GTST, maar Babette vertelt een ander verhaal.

Donderpreken

Babette spreekt in De Perstribune op NPO Radio 1 van een paniekerige sfeer bij GTST, terwijl dat door de zender altijd ontkend is. “De laatste paar jaren waren heel zwaar, want GTST is al best wel lang in zwaar weer. De kijkcijfers zijn al heel lang niet goed”, vertelt de actrice, die recentelijk uit de serie is gevlogen.

Wat gebeurde er precies achter de schermen bij GTST? “We hebben een aantal jaar achter de rug gehad waarbij we steeds donderpreken kregen van de leiding, binnen het bedrijf en van de zender.”

‘Het is nu of nooit!’

Heeft Peter van der Vorst, de tv-baas van RTL, ook zo’n preek gegeven? “Dat kan ik me niet een op een herinneren, maar het was natuurlijk heel lang vijf voor twaalf, omdat het gewoon niet goed ging. Er werd veel van je gevraagd als acteur. Er werden steeds andere dingen geprobeerd.”

En waar gingen die preken dan over? “We hebben vaak preken gehad en toespraken waarin mensen zeiden: ‘Het zijn geen grappen meer, het is nu of nooit.’ Daardoor sta je constant op scherp.”

Heftig en verdrietig

Babette heeft al veel golven meegemaakt bij GTST. “Op een gegeven moment was er een onderzoek en toen vonden ze dat de kijker vond dat er te veel jonge acteurs waren. Die werden toen allemaal ontslagen. Ik vind dat heftig en verdrietig, maar als de kijker dat wil, gebeurt het en dan ga je daar in mee.”

Nu is Babette eruit gevlogen, samen met haar collega Joep Sertons. “De ene keer gaan ze naar rechts en dan weer naar links. Nu zijn wij het dan, maar het had net zo goed iemand anders kunnen zijn.”

Beledigd

Voor de kijker kwam het nieuws recentelijk, maar Babette weet al een halfjaar over haar GTST-exit. “Ik denk dat we ongeveer een halfjaar voorlopen met schrijven. Dat is contractueel ook een periode die ze moeten aanhouden. Ik wist het dus ongeveer een halfjaar, denk ik.”

“Ik was zelf best wel in shock, Joep ook. We zagen het ook helemaal niet aankomen. Ik was totaal niet razend, maar meer een tikje beledigd eigenlijk.”

Het hele interview kunt u hier bekijken.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat RTL 4 wel degelijk stiekem baalt van de ingestorte kijkcijfers?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen