GTST blijft gewoon op RTL 4: ‘Scores juist flink in de lift’

Het plotselinge vertrek van Babette van Veen en Joep Sertons uit Goede Tijden Slechte Tijden heeft niets te maken met de kijkcijfers, stelt RTL. Die zitten volgens de zender juist in de lift.

Joep Sertons en Babette van Veen © Feriet Tunc

Het was tot een paar jaar geleden ondenkbaar dat Goede Tijden Slechte Tijden avond na avond ruim onder de miljoen lineaire kijkers zou scoren, maar inmiddels is dat de werkelijkheid. Een echt lineair kijkcijferkanon is de soapserie dus niet meer te noemen, ondanks al het ingrijpen van de afgelopen jaren.

Kijkcijferdip

GTST bezorgt RTL 4 op de meeste avonden een behoorlijke kijkcijferdip. De meest recente aflevering, die van afgelopen donderdag, kwam uit op een score van 747.000 kijkers. Het RTL Nieuws had er direct voorafgaand 1,4 miljoen, terwijl Expeditie Robinson erna 1,1 miljoen kijkers neerzette.

En nu worden plotseling Babette van Veen en Joep Sertons op straat gezet. Het lijkt een reactie op de aanhoudend lage kijkcijfers. “Weer een Hollandse traditie kapot: GTST kwijnt weg”, kopte GeenStijl vorige week na hun ontslag. En De Telegraaf vraagt zich af: “Twee jaar vernieuwingen bij GTST: vaart de soap de juiste koers?”

Sterke titel op Videoland

De suggestie dat het slecht gaat met de kijkcijfers van GTST klopt volgens RTL 4 echter helemaal niet. “We staan de laatste weken met regelmaat in de top 10 en de marktaandelen zijn met zo’n 25 procent gestegen”, legt een woordvoerster van de zender uit. “Het zenderaandeel is met gemiddeld 20 procent niet meer zo hoog geweest sinds 2019.”

De zegsvrouw van RTL 4 wijst erop dat het kijkgedrag nou eenmaal is veranderd en dat niet alleen gekeken wordt naar de scores op de lineaire televisie. “Ook op Videoland hoort GTST bij de sterke titels.”

GTST blijft op RTL 4

Er wordt wel eens gesuggereerd dat GTST maar beter helemaal naar Videoland kan verhuizen. Veel mensen zijn nu gewend om dramaseries on demand te bekijken, op hun eigen moment en zonder reclame-onderbrekingen. Maar dat gaat volgens RTL niet gebeuren: ook volgend jaar staat GTST gewoon in het uitzendschema, om 20.00 uur op RTL 4.

En waarom Babette en Joep er dan uit moesten? “Soms moeten we verhaallijnen en karakters simpelweg afronden, zo ook in dit geval.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen