Britt Dekker sloopt klimaathypocriet Johnny de Mol: ‘Met je privéjet!’

Britt Dekker vindt het behoorlijk dubbelhartig dat Johnny de Mol en plein public net doet alsof hij duurzaamheid zo’n belangrijk thema vindt, terwijl hij achter de schermen reist in een privéjet.

Johnny de Mol en Britt Dekker © SBS 6

De BN’ers struikelen over elkaar heen om zich uit te spreken over het klimaat. Ze roepen dan vaak dat goedkope vliegtickets moeten worden afgeschaft; een maatregel waar ze zelf geen seconde minder om zullen vliegen. Linda de Mol is een geestig voorbeeld: die pleit tegen goedkope tickets, maar rijdt zelf Porsche en vliegt in een privéjet. En ondertussen vult ze stiekem haar zakken met ultrakorte vliegreizen.

‘Jij vliegt in privéjet!’

Neefje Johnny de Mol deed gisteren ook een duit in het zakje in zijn talkshow HLF8. Met zalvende woorden prees hij het initiatief van de Radboud Universiteit om elke student les te geven over duurzaamheid. “Soms moet je als presentator een beetje neutraal blijven, maar wat is dit gaaf. Toch? Dat ze dit gaan doen.”

Britt Dekker vertelde daarop wat zij doet voor een beter klimaat en een beter milieu: “Ik doe kleine dingetjes. Ik heb bijvoorbeeld een kartonnen rietje waarbij je als je jus d’orange drinkt niet meer weet of je jus d’orange proeft of karton.”

Tegen Johnny: “Maar wat doe jij dan? Want jij blaast met een privéjet de wereld over.”

Johnny ongemakkelijk

Johnny reageerde daar behoorlijk ongemakkelijk op. Als klimaathypocriet is het natuurlijk niet leuk om in je hemd gezet te worden op de nationale televisie. “Hohohoho! Twee keer per jaar!”, wierp hij tegen. “Maar ik rij een elektrische auto.”

Britt: “Jij hebt net een nieuwe, want waar ik een auto wilde kopen, ben jij geslaagd. Ik was al benieuwd wat je hebt gekocht.”

Johnny: “Hahaha. Hij is elektrisch in elk geval.”

Rijkste 1 procent

Als klimaatstrijder is Johnny volstrekt ongeloofwaardig. Hij zou pas écht een verschil kunnen maken als hij zijn steenrijke vrienden en familie eens gaat aanspreken op hun ecologische voetsprint. De rijkste 1 procent van de wereldbevolking, waartoe ook de steenrijke Mol-familie behoort, blijkt namelijk twee keer zoveel CO2 uit te stoten als de armste helft.

Voordat Linda en Johnny de gewone man en vrouw de les gaan lezen, kunnen ze misschien eerst zelf eens gaan stoppen met CO2 spuwen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u iemand die twee keer per jaar een privéjet pakt geloofwaardig als klimaatstrijder?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen