Marieke Elsinga begrijpt angst voor eendenbek niet: ‘Valt echt mee’

Marieke Elsinga vindt het kwalijk dat jonge meisjes worden bang gemaakt voor de eendenbek. Er klopt volgens de Qmusic-ster helemaal niets van alle horrorverhalen. “Het valt echt wel mee jongens.”

Marieke Elsinga © RTL

Er overlijden jaarlijks ongeveer honderd vrouwen doordat zij niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het grote probleem? Vrouwen zien vaak op tegen het uitstrijkje bij de huisarts. Daar heeft Linda Akkermans een column over geschreven in het AD.

Koude eendenbek

Linda begint haar column met een nogal afschrikwekkende omschrijving van zo’n uitstrijkje. “Je ondergoed uitdoen, met je benen wijd op de behandeltafel gaan liggen en de huisarts die vervolgens een koude eendenbek met van die vervelende randjes bij je naar binnen wurmt. Wel ontspannen, mevrouw!”

Tja, zo draagt Linda niet bepaald bij aan het verlagen van de drempel om naar de huisarts te gaan, vindt Qmusic-ster Marieke Elsinga. Zij is dan ook niet te spreken over die column.

Marieke is kritisch

Marieke op Qmusic: “En daarna schrijft ze over het imagoprobleem van het uitstrijkje bij de huisarts. Dan denk ik ook: ja maar mevrouw, als je nou ook je column begint met zo’n enorm stigmatiserend verhaal dat die eendenbek zo vreselijk is, dan krijg je mensen er natuurlijk helemáál niet toe bewogen om naar de huisarts te gaan.”

Die column geeft het verkeerde signaal af, vindt Marieke. “Het gaat er ook nog over dat als de eendenbek bij de man erin zou moeten, ze allang wat beters hadden uitgevonden. Maar uiteindelijk gaat het erom om mensen aan te moedigen om een uitstrijkje te doen.”

‘Valt echt mee’

In haar populaire radioshow maakt Marieke van de mogelijkheid gebruik om de angst voor de eendenbek weg te nemen. “Het is allemaal niet zo erg. Je wordt als meisje echt zo bang gemaakt voor dat ding, terwijl het echt wel meevalt. Die eendenbek valt echt wel mee jongens.”

De laatste tijd doet Marieke behoorlijk pittige uitspraken in haar radioprogramma. Zo onthulde ze nog elke dag te tongzoenen met haar vriend en verklapte ze dat ze dorst krijgt als ze haar tepels aanraakt.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Marieke Elsinga onthult op de radio dat ze dagelijks tongzoent en last heeft van tepeldorst. Losgeslagen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen