Eva Jinek voorstander van QR-code: ‘Hopelijk is het wel tijdelijk’

Eva Jinek is voorstander van de coronapas. Ze vindt het geen probleem dat horeca en culturele evenementen alleen nog toegankelijk zijn met een QR-code. “Ik hoop wel dat het tijdelijk is.”

Eva Jinek © RTL

Het zorgt op dit moment voor enorm veel verdeeldheid in Nederland: de QR-maatschappij. Gevaccineerden kunnen overal moeiteloos in, terwijl niet-gevaccineerden eerst een coronatest moeten doen. De een vindt het discriminatie, de ander ziet het als dé uitweg uit de lockdowns die ons anderhalf jaar lang geteisterd hebben.

Wat vindt Eva?

Het debat wordt ook vurig gevoerd aan tafel bij Eva Jinek. Daar schoot Sanne Wallis de Vries van de week uit haar slof door QR-scepticus Douwe Bob een narcist te noemen. Ondertussen briest Jandino Asporaat dat talkshows als die van Eva alleen maar bijdragen aan de polarisatie.

Maar wat vindt Eva zélf nou eigenlijk van de QR-maatschappij? “Ik heb anderhalf jaar hier mensen kunnen ontvangen om te praten over corona: artsen, politici, maar ook gewoon mensen uit de horeca en het sportleven. Ik denk dat ik heel veel begrip heb voor hoe heftig de gevolgen daarvoor zijn, maar ik geloof in de wetenschap.”

Eva kiest voor uitweg

Eva heeft een rotsvast vertrouwen in wetenschappers. “Dat is de keuze die ik maak uit rationele overwegingen. Als ik kijk naar het pallet instrumenten dat geboden wordt om uit de lockdown te komen – en volgens mij wil niemand in een lockdown leven – dan kies ik voor de weg waarvan ik hoop dat het tijdelijk is, maar waarvan ik denk dat het werkt.”

“En dat is zoveel mogelijk inenten en een QR-code nu tijdelijk”, vervolgt ze. “Ik hoop dat het tijdelijk is en we weer toegaan naar gewoon een blije, relaxte samenleving waarin iedereen kan doen wat hij wil en ik hier nooit meer aan die talkshowtafel over corona hoef te praten.”

Waakzaam

Maar wat als we volgend jaar nog steeds met die QR-code zitten? Wat is voor Eva de grens? “Ik denk dat je altijd waakzaam en kritisch moet blijven als er zulke ingrijpende dingen in de samenleving gebeuren, maar nogmaals: ik kies voor de wetenschap, dus ik geloof in artsen en wetenschappers.”

“Zij zeggen: ‘We weten het ook niet honderd procent zeker, maar wij schatten op basis van onze meetbare data in dat dit de beste kans is dat het werkt.’ Maar ik heb ook begrip voor mensen die hieronder lijden en er moeite mee hebben.”

Podium

Wel vindt Eva het belangrijk om beide kampen een podium te bieden. “Ik vind het heel belangrijk dat mensen er hier aan tafel over kunnen praten, want ik schrik van de manier waarop mensen erover praten op sociale media en op straat. Ik hoop dat mensen zeggen: ‘Het is niet altijd leuk bij Jinek, maar in ieder geval kunnen we daar wel ons ei kwijt.’”

“Dat zou ik willen. Dat je mag zeggen wat je vindt en het niet per se eens hoeft te worden, maar daarna relaxt naar huis gaat en niet gillend en schreeuwend zoals op sociale media. Dat is verschrikkelijk.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat Eva Jinek eerlijk haar mening geeft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen