‘IJskoud dat Op1 slachtoffertje Bilal Wahib keihard negeert’

Het is ‘ijskoud’ dat de redactie van Op1 er willens en wetens voor heeft gekozen om de wensen van het 12-jarig slachtoffertje van Bilal Wahib te negeren. Dat vindt tv-recensent Arjen Fortuin van het NRC.

Bilal Wahib © Op1

Bilal Wahib zat vrijdagavond in de talkshow Op1 om te praten over zijn grensoverschrijdende gedrag in maart, toen hij een 12-jarig jongetje uitdaagde om zijn geslachtsdeel te laten zien op internet. Tijdens de uitzending van Op1 kaartte tafelgast Saskia Belleman aan dat de familie van het slachtoffertje helemaal niet blij was met zijn tv-optreden.

Slachtoffertje baalt van Bilal

Daar reageerde Bilal ontwijkend op. Hij zegt een ‘regeling’ te hebben getroffen met zijn slachtoffer en een onderdeel daarvan zou zijn dat hij op televisie zijn verhaal mocht doen. “Weet je wat het is? We hebben een contract ondertekend. Als je dat contract hebt gezien, dan staat het daar letterlijk in.”

Ondanks die ‘regeling’, besloot RTL 4 na contact met de familie om Bilal Wahib niet uit te nodigen voor de talkshow van Humberto Tan. Ook Op1 had af moeten zien van de uitnodiging, vindt tv-recensent Arjen Fortuin van NRC Handelsblad.

Schandalig

Arjen vindt het schandalig dat Bilal schermde met de ‘regeling’. “Die juridische werkelijkheid van contracten en clausules, moest die hier leidend zijn? Voor Wahib? En vooral ook: voor de leiding van Op1? Want waarom heeft die niet zelf even gebeld met de vertegenwoordigers van het slachtoffer?”, schrijft hij in de krant.

De ethiek van Op1 is volgens Arjen ‘verkruimeld’. “Dat koos ijskoud voor het commerciële belang en greep de juridische mogelijkheid aan om zich niets van de wensen van een twaalfjarig slachtoffer aan te trekken.”

Rol BNNVARA

Er wordt op internet wel gesuggereerd dat Bilal onder druk van BNNVARA terecht is gekomen in Op1. De omroep is co-producent van de nieuwe bioscoopfilm Meskina, die volgende maand uitkomt.

Bilal heeft een belangrijke rol in deze film, dus ook BNNVARA heeft belang bij zijn rehabilitatie. BNNVARA is een van de omroepen achter Op1.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen