Flinke claim tegen Lil’ Kleine om onzincursus: volgen Ali B en Boef?

Drie gewiekste rappers zijn middenin de coronacrisis met peperdure cursussen begonnen om lekker door te blijven cashen: Ali B, Boef en Lil’ Kleine. Die laatste heeft nu als eerst een claim aan zijn broek.

Lil' Kleine © William Rutten

Het verdienmodel? De rappers beloven hun niet al te snuggere achterban gouden bergen. Voor duizenden euro’s per jaar komen ze over de brug met allerlei tips en seminars, zodat hun fans zelf ook hartstikke rijk en succesvol kunnen worden. Er is echter onvrede. De ‘Street Academy’ van Lil’ Kleine lag in maart al onder vuur vanwege niet nagekomen beloftes.

Kleine colleges

Zeventien mensen die zich door Lil’ Kleine’s blabla-academy belazerd voelen, vorderen volgens weekblad Quote nu hun geld terug. Makke schaapjes die voor het bedrag van een volwaardige universitaire opleiding in de leer gaan bij Ali B, Boef en Lil’ Kleine zijn sowieso niet meer te redden, maar sneu is het natuurlijk wel.

De zeventien ‘cursisten’ hebben een advocaat in de arm genomen, omdat ze hun 2.000 euro per persoon terug willen hebben. “Deze opleiding is bij lange na niet wat zij ervan mochten verwachten”, luidt het beklag. “De ‘colleges’ zijn gewoon filmpjes/interviews. YouTube staat er vol mee, en het is zeker niet voldoende als ‘lesstof’.”

Ali en Boef ook de klos?

De grote vraag is of er mogelijk ook ‘cursisten’ van Ali B’s platform Ik Wil Groeien en Boefs platform The Millionaires Club gaan opstaan. Vooralsnog is dat niet gebeurd. Maar waarom betalen mensen überhaupt duizenden euro’s aan dit soort rappers? Het Parool schreef er in januari een uitgebreid artikel over.

Cultuurwetenschapper Inge van de Ven (Tilburg University) spreekt daarin over ‘zelfhulpretoriek’. “In het beeld dat ze voor hun publiek van zichzelf neerzetten, balanceren ze tussen ‘bijzonder’ en ‘eigenlijk net als wij’. Daarom zijn ze zo geschikt om producten, en dus cursussen, aan de man te brengen. Er hangt een aura van geslaagdheid om ze heen, alsof hun succes op jou kan overslaan.”

Angela de Jong

Het stoort AD-diva Angela de Jong enorm, riep ze een halfjaar geleden al. Ze is vooral teleurgesteld in Ali B, die een mainstream-artiest is en omarmd wordt door grote mediapartijen als RTL en Talpa. “Hoe wanhopig moet je als ondernemer of mens zijn om geld over te hebben voor dit soort bullshit?”, sneerde ze destijds.

En bij Shownieuws kreeg vooral Lil’ Kleine ervan langs. Daarin zei Patty Brard: “Je denkt dat je het succes kan nabootsen als je de academy hebt doorlopen en je met je 25ste ook zo’n leefstijl krijgt als Lil’ Kleine, maar alles wat hij belooft – dat is nog het allerergste – komt hij niet na.”

Bittere pil

Voor Lil’ Kleine is het een bittere pil, omdat zijn imago al aan gort ligt vanwege de vermeende mishandeling van zijn vriendin Jamie Vaes. Nu staan alle media weer bol met dit verhaal over zijn dubieuze ‘cursus’ Street Academy.

Over Ali’s Ik Wil Groeien en Boefs Millionaires Club zijn vooralsnog níet zulke geluiden naar buiten komen. Is dat een kwestie van tijd of hebben zij hun zaakjes beter voor elkaar? De tijd zal het leren.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat deze peperdure cursussen van rappers aan banden moeten worden gelegd?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen