Kassa-ster Amber Kortzorg maakt NPO-bazin Shula Rijxman pisnijdig

Kassa-ster Amber Kortzorg haalt het bloed onder de nagels vandaan bij NPO-bazin Shula Rijxman. Ze is zó boos over de uitzending van afgelopen zaterdag dat ze een boze brief heeft rondgestuurd.

Shula Rijxman en Amber Kortzorg © NPO

Amber Kortzorg en haar collega’s van Kassa zijn verbolgen over het feit dat de NPO de helft van de zendtijd wil afpakken. Ze opende er afgelopen zaterdag zelfs de uitzending mee. “Het is je misschien niet ontgaan: vandaag was Kassa zelf in het nieuws omdat de NPO ons bijna de helft minder zendtijd wil geven.”

Tv-aanval op NPO

Live op televisie ging Amber vol in de aanval tegen de top van de publieke omroep. “Een van onze Kassa-kijkers is een petitie gestart om ervoor te zorgen dat Kassa en Radar in deze vorm kunnen blijven bestaan, want dit soort journalistieke programma’s halveren.”

“Dat betekent dat ze de stem van burgers minder belangrijk vinden dan amusementsprogramma’s, want dat zou er zomaar eens voor in de plaats kunnen komen. Vind jij dit ook niet kunnen? Teken dan de petitie. Beste NPO, één ding is zeker: hier is het laatste woord wat ons betreft nog niet over gesproken.”

Shula woest

Shula Rijxman, het opperhoofd van de NPO, is daar behoorlijk geïrriteerd over. Ze heeft een boze brief naar de afzonderlijke omroepen gestuurd, die is uitgelekt via De Telegraaf.

De omroepbazin in die brief: “We hebben er begrip voor dat programmaleiding en makers zich uitspreken over bepaalde keuzes. Maar dat daarvoor zendtijd van de publieke omroep wordt ingezet om een interne discussie over de hoofden van ons publiek met publieke privileges (geld, zendtijd en distributie) uit te vechten overschrijdt naar onze overtuiging de grens van het betamelijke. Zo kunnen en moeten wij niet met elkaar samenwerken.”

‘Pertinent onjuist!’

Het stoort Shula vooral wat Amber precies heeft gezegd. “Gesteld wordt dat ’journalistieke programma’s zoals Kassa en Radar wel eens door de NPO vervangen kunnen worden door amusement’. Dit is pertinent onjuist en kwalijk. Wij zullen geen consumenten- of journalistieke programma’s vervangen door amusement en dat is ook nooit gezegd in de gesprekken met de omroepen.”

De NPO-keizerin verzoekt de omroepen vriendelijk doch dringend om meningsverschillen voortaan ‘intern met elkaar te bespreken en niet via het scherm uit te vechten’. Dat lijkt niet te gaan gebeuren: de plannen van de NPO om vooral meer amusement uit te zenden leiden tot hevig protest bij de afzonderlijke omroepen.

Boze kijkers

Kassa heeft zijn kijkers ook opgeroepen om protestfilmpjes op te nemen. Eén daarvan ziet u onderstaand:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen