NPO 1 wil Kassa en Radar afwisselend uitzenden: iedereen boos

De zenderleiding van NPO 1 heeft het plan opgevat om Kassa en Radar afwisselend te gaan uitzenden op het huidige tijdstip van Radar. Daardoor zouden beide programma’s zendtijd moeten inleveren.

Amber Kortzorg en Antoinette Hertsenberg © Rogier Veldman (l), Elvin Boer (r)

De NPO-top schopt tegen flink wat schenen aan nu de plannen voor 2022 gemaakt worden. Het nieuwste onzalige plan is om flink wat zendtijd af te pakken van Kassa en Radar. Juist deze programma’s behoren tot een genre dat absoluut nooit gemaakt zou kunnen worden door de commerciëlen. Die willen immers geen adverteerders boos maken.

Kaalslag

Hoewel we dit soort televisie nooit zullen terugzien bij RTL of SBS, wil de NPO toch ingrijpen bij de enige twee consumentenprogramma’s die er zijn op de Nederlandse televisie. Het plan is dat Kassa verdwijnt van de vroege zaterdagavond, zodat consumenten-tv niet twee, maar één tijdslot per week bezet: maandagavond na het Journaal.

Radar (AVROTROS) zou daardoor nóg eens vier afleveringen moeten inleveren, maar vooral Kassa (`BNNVARA) is de klos: dat zou teruggaan van 37 naar 20 afleveringen. Het betekent een regelrechte kaalslag als het gaat om consumententelevisie in Nederland.

Kassa boos

De makers van Kassa zijn behoorlijk boos. “Dit is een onbegrijpelijke keuze van de NPO. Programma’s als Kassa en Radar kunnen uitsluitend bij de publieke omroep gemaakt worden”, zegt BNNVARA-baas Gert-Jan Hox.

“Kassa vernieuwt continu en dus juichen we verandering van harte toe, maar aan het volume van dit soort programma’s moet je niet willen morrelen. Kassa en Radar zijn samen verantwoordelijk voor 1,5 uur consumentenjournalistiek per week op het hoofdpodium van NPO 1. Als je dat terugbrengt, betekent het dat je veel minder zaken kunt behandelen en de burger daar de dupe van wordt.”

Ook Radar kwaad

Presentatrice Antoinette Hertsenberg vindt het ook een slecht plan, laat ze aan het AD weten. “De NPO is de enige die dit een goed idee vindt. De redacties vinden van niet, de omroepen niet en de kijkers denk ik ook niet. Het komt allemaal voort uit de dringende behoefte van de NPO om te verjongen en te vernieuwen.”

De NPO laat weten dat ‘alle opties’ nog op tafel liggen.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen