NPO wil ook stoppen met Opgelicht: ‘Er moet meer amusement komen’

NPO-baas Frans Klein loopt nog steeds met zijn hakbijl over het Media Park. Na het inkorten van titels als Opsporing Verzocht en Radar, wil hij volgens het NRC zelfs helemáál stoppen met Opgelicht?!.

Frans Klein en Jaap Jongbloed © NPO, Nico Kroon

Het zijn merkwaardige tijden bij de NPO. Terwijl het ene na het andere inhoudelijke programma wordt geslachtofferd, wordt de kijker wel overladen met een hausse aan infantiele tv-shows met onder meer Emma Wortelboer en Jandino Asporaat. Wat is er allemaal aan de hand? Frans Klein wil meer amusement, geeft hij vandaag toe in het NRC.

‘NPO 1 veel te serieus’

Na Andere Tijden, Radar en Opsporing Verzocht is er volgens NRC nu discussie over Blauw Bloed, Typisch en Opgelicht?!. Die moeten volgens de krant helemaal verdwijnen van televisie. Er moet plaats gemaakt worden voor ‘human interest, humor en reality’. Maar waarom? “Omdat de 20-49 groep daar juist veel naar kijkt”, zegt Frans Klein.

NPO 1 is volgens hem veel te serieus geworden. “Neem nu eens een avond op NPO1: dat is bijna allemaal informatie, opinie, cultuur. We beginnen met Tijd voor MAX, dan hebben we EenVandaag, De Vooravond en het Achtuurjournaal. En rond elf uur hebben we al weer Op1 en het late Journaal.”

Meer amusement

Frans wil meer amusement op het hoofdnet hebben. “Als de pendule straks iets meer doorslaat naar ontspannen, heeft dat alles te maken met een goede programmamix.”

Vindt hij dat er te weinig ruimte is voor amusement? “Vergeleken met de ons omringende landen wel ja. Dus tegen iedereen die nu zegt: ‘Gaan ze wéér zoveel geld naar amusement brengen’, wil ik zeggen: mogen we ook een keer ontspannen en een beetje lachen?”

Op1 ook van de buis?

Treft de drang naar meer amusement en meer jongeren ook De Vooravond en Op1? “Als we puur op de doelstellingen zouden afrekenen, dan zouden sommige programma’s al veel eerder zijn gestopt. Als je kijkt naar talkshows als De Vooravond en Op1, die zijn veel slechter in staat om de doelgroep 20-49 te bereiken dan hun voorgangers Mathijs, Jeroen en Eva.”

Die programma’s worden vooralsnog niet geslachtofferd. “We zeggen niet meteen: jullie vallen van het bord af. Nee dan vragen we eerst: wat moeten we doen om dat te verbeteren? Het is maatwerk. En ja, voor een deel doen we het op intuïtie.”

NRC

Het is het tweede interview in korte tijd dat Frans Klein geeft aan een landelijk dagblad. Hij is wanhopig bezig om het imago van de NPO te redden nu er kritiek is op de hausse aan infantiele tv-shows waarmee de kijker wordt overvoerd.

“Het ís niet zo (slaat op tafel) dat wij hier maar wat doen! Dat we maar wat schrappen!”, klinkt het op een gegeven moment boos. Het hele NRC-interview kunt u hier lezen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Programma's als Radar en Opgelicht inruilen voor amusement. Een goed plan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen