Frans Klein slaat terug: ‘Even rustig aan, Antoinette Hertsenberg!’

NPO-baas Frans Klein twijfelde anderhalve week geleden of hij Antoinette Hertsenberg op haar plek moest zetten in De Vooravond. Omdat hij dat toen naliet, doet hij dat nu alsnog. “Even rustig aan!”

Antoinette Hertsenberg en Frans Klein © De Vooravond

Antoinette Hertsenberg en Frans Klein waren samen te gast in de talkshow, omdat de NPO-baas met de afzonderlijke omroepen overhoop ligt vanwege het 2022-schema. Er is met name ergernis over het feit veel inhoudelijke programma’s worden gekielhaald om plaats te maken voor infantiel tv-amusement.

‘Even rustig aan!’

Het grote pijnpunt voor Antoinette is dat er aan haar programma Radar wordt gemorreld en daarover ruziede ze in De Vooravond met de grote NPO-baas Frans. “We hebben wel De Vooravond en Op1 een jaar rond geprogrammeerd”, merkte hij op. Zij: “Ja, maar dat is geen onderzoeksjournalistiek. Dat is opinie.”

Frans lacht er nu in NRC om dat Antoinette haar programma Radar omschrijft als onderzoeksjournalistiek. “Toen Antoinette Radar neerzette als een ‘onderzoeksjournalistieke rubriek’, dwarrelde door mijn hoofd: nou, volgens mij is Radar gewoon een consumentenrubriek. Maar ik kan dan niet live op tv zeggen: ‘Onderzoeksjournalisitiek? Even rustig aan, Antoinette…'”

‘Wat haal ik me op de hals?’

Kennelijk vindt Frans het programma van Antoinette journalistiek dus niet zo hoogstaand, maar dat durfde hij haar niet te zeggen in De Vooravond. “Het probleem met zo’n liveprogramma: je zegt snel iets waardoor je de makers voor het hoofd stoot.”

Waarom nam hij überhaupt plaats in de talkshow? “Tja. Toen ik donderdag werd uitgenodigd, twijfelde ik: om nou meteen tussen drie haaien te gaan zwemmen. Ik denk ook wel eens: waarom haal ik me dit allemaal op de hals?”

Kassa en Radar

Frans staat nog steeds achter zijn plan om Kassa en Radar te korten en elkaar te laten afwisselen. “Het grote nadeel van het systeem met meerdere omroepen is de enorme versnippering en verdubbeling. Dus we hebben Radar, Kassa, Meldpunt, Keuringsdienst van Waarde – het is wat veel.”

“Radar is met haar generatie meegegroeid, waardoor vrijwel alle kijkers boven de vijftig zijn. Het programma is ouder geworden, de onderwerpkeuze, tone of voice – het is allemaal gericht op die vijftigplusdoelgroep. We hebben een paar keer afspraken gemaakt: verander de formule, verander de opzet. Maar ja, kun je wel helemaal boven jezelf uitstijgen?”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen