Antoinette Hertsenberg ruziet in De Vooravond met grote NPO-baas

NPO-machthebber Frans Klein waande zich gisteren in een stevige aflevering van Radar toen hij tegenover Antoinette Hertsenberg zat in De Vooravond. Ze pakte haar hoogste baas behoorlijk aan.

Antoinette Hertsenberg en Frans Klein © De Vooravond

Antoinette is behoorlijk over de zeik omdat journalistieke programma’s als haar Radar bij de publieke omroep meer en meer plaatsmaken voor infantiel tv-amusement, zoals Showcolade en Tik M Aan. Daar werd gisteren over gediscussieerd in De Vooravond, met naast Antoinette en Frans ook twee andere prominenten: Jan Slagter en Angela de Jong.

Gekibbel bij de NPO

Frans probeerde de nieuwe strategie om jongeren te bereiken met laagdrempelig amusement goed te praten. Op de vraag waarom een programma als Radar moet inleveren, zei hij: “Voor een deel omdat we ook zelfs met het team van Radar nieuwe programma’s maken. We maken zes specials bijvoorbeeld met Radar.”

Onzin, wierp Antoinette tegen. “Nou, sorry hoor Frans, maar wij maken met Radar niks nieuws. We maken een nieuw programma met het team van Dokters voor Morgen, wat verdwenen is, maar niet met Radar.”

Frans: “Nee, maar dat is wel het team dat we dan op de been willen houden.” Antoinette: “Zeker, het is vernieuwing, maar dat wordt geen journalistiek programma.”

Dominant ouder

Vervolgens begonnen Antoinette en Frans op programmaniveau met elkaar te discussiëren. “Ja, maar misschien toch even terug naar de grote beweging, want anders ga ik op de nationale televisie met Radar onderhandelen”, merkte hij op. “Maar wat je ziet is dat de NPO (…) de afgelopen jaren dominant ouder wordt.”

En daarom maar infantiele tv-shows als Showcolade programmeren? “Showcolade en Tik M Aan zijn programma’s die als opvolger voor familiair amusement bedoeld zijn in het weekend.”

‘Heel jammer, Frans’

Antoinette daarop: “Dat snap ik, Frans, maar ik zie die 14 afleveringen die we bij Radar hebben ingeleverd níet terug in inhoudelijke programma’s en onderzoeksjournalistiek, niet in belangenbehartiging. Dat vind ik zo jammer en ik hoop dat jullie dat bij de NPO toch wel mee willen nemen dat dat een belangrijke taak is die we hebben.”

Frans: “We hebben De Vooravond en Op1 een jaar rond geprogrammeerd.”

Antoinette: “Ja, maar dat is geen onderzoeksjournalistiek. Dat is opinie.”

Oudjes naar NPO 2

De oudjes kunnen na de verjonging van NPO 1 ook gewoon terecht op NPO 2, aldus Frans. “Als het gaat over de 50-plus kijker: we hebben een hele zender, NPO 2, die gericht is op de oudere kijker.”

Antoinette: “Dat kan je van de jongeren ook zeggen, die hebben NPO 3.”

Frans: “Nee, maar als je kijkt naar wat we investeren in NPO 2, dan is dat minstens twee keer zo veel als we in NPO 3 investeren. Het is ook een veel kleinere groep. Als je dat optelt bij onze inspanningen bij NPO 1, dat veruit het merendeel van onze zendtijd en geld naar 50-plus gaat.”

Fragment

De discussie in De Vooravond:

https://twitter.com/devooravondtv/status/1390357775516114946

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

De NPO doet verwoede pogingen om jongeren weer lineair te laten kijken. Zinnig of onzin?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen