Oproep bij Eva Jinek: ‘Gordon, stop met promoten van hondje Toto!’

Eva Jinek heeft gisteren in haar talkshow de rel over het nieuwe hondje van Gordon aangesneden. Haar gast Karen Soeters van House of Animals riep de SBS 6-ster op te stoppen met het promoten van zijn Franse bulldog.

Gordon bij Jinek © Jinek

Gordon is er heel boos over dat dierenwelzijnorganisaties en BN’ers kritiek uiten over zijn hondje Toto. Hij dreigt critici en media die hen citeren met allemaal rechtszaken, maar volgens dierenbeschermer Karen Soeters moet Gordon inzien dat hij er écht niet goed aan doet om zo te koop te lopen met zijn Franse bulldog.

Eva over Gordon

Naar aanleiding van de Toto-rel sprak Eva Jinek met drie gasten over doorgefokte hondjes. “Er is veel discussie gaande op dit moment over de nieuwe hond van Gordon. Hij heeft een heel schattig pupje genomen en die laat hij zien op zijn Instagram-pagina. Dat begrijp ik ook: als je zoiets schattigs hebt, dan wil je dat delen met de wereld. Waarom valt iedereen over hem heen?”, aldus Eva.

Karen Soeters, die met House of Animals misstanden rond dieren opspoort, daarop: “Nou, mensen vallen over hem heen omdat hij een hond heeft aangeschaft; ik weet niet waar die vandaan komt en ik zie dat hij er heel gelukkig mee is, dus ik vind het eerlijk gezegd ook best wel sneu voor hem, maar hij heeft een hond aangeschaft met een hele platte snuit.”

Te platte snuit

Hondjes met een platte snuit zoals die van Gordon kampen met vreselijke problemen, aldus Karen. “Die worden gefokt dat die snuit maar platter en platter wordt. Het probleem is dat die honden heel vaak geen adem kunnen halen. Ze hebben zulke gigantische gezondheidsproblemen.”

Eva: “Worden deze honden in Nederland gefokt?”

Karen: “In Nederland worden deze honden nog gefokt, maar we zijn in Nederland zo ver dat we regels hebben gesteld van: we willen niet meer dat er gefokt wordt op die uiterlijke kenmerken, dat ze zo’n platte snuit hebben. Wij zien heel veel mensen die heel graag een Franse bull willen hebben, maar ze niet meer kunnen krijgen in Nederland. Ze gaan dan naar broodfokhandelaren die ze uit het buitenland naar Nederland halen.”

‘Gordon, stop met promoten!’

Gordon promoot zijn hondje Toto op een eigen Instagram-kanaal met ruim 70.000 volgers. Op een van de foto’s poseert ook collega-BN’er Britt Dekker met het hondje. Toch wat onhandig van deze sympathieke dierenvriend. “Ik zou het zo fantastisch vinden als hij zou zeggen: ‘Oh, dat wist het niet, ik ga het verhaal vertellen achter dit hondje'”, aldus Karen.

Eva: “Vooropgesteld: we weten niet waar zijn hondje vandaan komt en ook niet of zijn hondje niet voldoet aan de afspraken die we in Nederland hebben.”

Karen: “Ja, maar je wil zo’n hondje niet promoten. Je hebt een film als Lassie en dan zie je dat iedereen zo’n hond wil hebben en als je dit soort honden gaat promoten, dat wil je echt niet. Ik denk dat hij dat niet weet en geen idee heeft. Dat zag je ook aan de emotionele reactie die hij plaatste.”

‘Dit is geen aanval, Gordon’

Karen hoopt dat iemand Gordon rustig uit kan leggen dat hij verkeerd bezig is. “Ik denk dat hij tot inzicht zou komen als iemand hem rustig zou kunnen uitleggen van: joh, het is geen aanval op jou als persoon, maar probeer te begrijpen wat er aan de hand is met dit ras.”

Eva: “Ik denk dat hij is zoals heel veel mensen. Dat hij denkt: dit is een ontzettend schattig hondje en ik wil het heel graag hebben.”

Antoinnette vindt het zielig

De glamoureuze topinterviewster Antoinnette Scheulderman, die laatst een lekker relinterview met Eva Jinek afleverde, is het met Karen eens. “Ik heb wel vaker honden met zo’n platte snuit gezien. Dan wordt er gezegd: ‘Oh, dat is zo leuk, want ze snurken zo gezellig.’ Nee, ze snurken omdat ze adem tekort hebben en een veel te korte snuit hebben. Daardoor snurken ze. Niet omdat het zo gezellig is, maar dat weten heel veel mensen niet.”

“Net als van die honden met die kleine schedeltjes; die beesten hebben altijd hoofdpijn. Dat soort honden die gefokt worden op bepaalde uiterlijke kenmerken met een platte snuit – dat kan eigenlijk niet. Dat is zielig.”

Janine Abbring

Zomergasten-presentatrice Janine Abbring heeft ook haar bedenkingen bij het nieuwe hondje van Toto. Zij vraagt zich af hoe de zanger precies aan het hondje komt.

De VPRO-ster op Twitter: “Ik zou graag zien dat de ‘verantwoorde fokker’ van het hondje van Gordon zich bekend maakt. Want wie nu een rashondje wil komt terecht op (lange) wachtlijst. Tenzij je dus naar een broodfokker gaat, en die praktijken zijn afschuwelijk. Marktplaats speelt hier ook smerige rol in.”

Terugkijken

De uitzending van Jinek kunt u onderstaand terugkijken. Het item over Gordons hondje begint om 01:16:00.

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen