Fidan Ekiz: ‘Waar is ophef over Parijse onthoofding?’

Fidan Ekiz vindt het bizar dat er in ons land zo weinig ophef is ontstaan over de onthoofding van een leraar in Parijs die zijn leerlingen een cartoon van de profeet Mohammed had laten zien. Dat heeft ze gezegd in De Vooravond. “Naarmate de dagen en de uren verstreken, dacht ik: waar blijft die openlijke, geschokte reactie in Nederland? In Frankrijk zijn ze echt massaal de straat op gegaan. Wij kunnen dat ook, hebben we gezien bij Black Lives Matter op de Dam. Waar zijn we nu?“, vraagt ze zich af.

Fidan wijst vooral naar de politici in ons land. “Vanuit de politiek vooral is het muisstil en het is Frankrijk, het is om de hoek. Ik vind dat gewoon heel eng en wat ik ook zorgelijk vind, is dat mensen vooral afgaan op wat individuen zeggen. Dat gebeurde gisteren ook een beetje bij ons in de uitzending. Dan denk ik: mensen zijn gewoon bang.”

Er is angst voor islamitisch extremisme, aldus Fidan. “Ze zijn gewoon bang om te zeggen wat ze vinden en denken, omdat het zomaar kan zijn dat je hoofd eraf wordt gehakt.”

Islamitische problematiek moet worden aangepakt, zegt ze. “Het zou niet moeten gaan om individuen en gemierenneuk daarover. Het zou moeten gaan over: hoe pakken we dit aan en wat gaat de politiek eraan doen? Dan heb ik het over de parallelle samenleving, buitenlandse financiering en extremistische imams, noem maar op, je kent het verhaal. Het staat alleen niet bovenaan de agenda.”

De uitspraken van Fidan zijn gewaagd. “Wat mij opvalt is dat als ik me erover uitspreek – dat heb ik eerder gedaan na Charlie Hebdo – ik massaal bedreigingen over me heen krijg. Dat je het veroordeelt maakt dus meer los dan wat die onthoofding losmaakt. Ik hoop dat dat de komende tijd verandert.”

Het fragment:

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen