Eva Jinek tegen Gordon: ‘Jij was zelf ook beledigend en seksistisch!’

Eva Jinek vroeg tv-collega Gordon donderdagavond in haar talkshow of hij wel het juiste boegbeeld is om te strijden tegen kwetsende reacties op internet. Ze wees op zijn kritiek op Angela de Jong.

Eva Jinek en Gordon © RTL

Gordon is een strijd begonnen tegen het anoniem reageren op internet. Hij is boos over beledigende reacties op social media en in het bijzonder over een aantal vervelende reacties die op Mediacourant zijn geplaatst. Er zijn echter mensen die zich afvragen of Gordon wel geloofwaardig is als hoeder van de goede smaak.

Aanval op Angela

Eva confronteerde Gordon gisteren met die kritiek. “Een heleboel mensen zullen zeggen: ‘Die kan zelf ook prima verbale tikken uitdelen.’ Daar sta je ook wel om bekend. Ik noem iets wat jij vorig jaar hebt geschreven op jouw eigen Instagram-account en dat ging over Angela de Jong, de tv-recensent van het AD.”

Vervolgens citeerde Eva uit Gordons haatpost over Angela: “En heb je überhaupt nog seks met je man, want ik denk namelijk heel stiekem van niet. Wat die seks betreft: misschien moet je er eens over gaan denken om jezelf 24 uur op te laten sluiten met Akwasi en dan wie weet kom je er herboren uit.'”

‘Beledigend en seksistisch’

Een onheuse bejegening, vindt Eva dat. “Dat is op de man af, beledigend, seksistisch, racistisch. Als je mensen zelf zo behandelt in de openbaarheid, ben je dan het juiste boegbeeld van een tegenbeweging voor dit soort reacties?”

Gordon: “Ik denk het dus wel. In eerste instantie ben ik openbaar en doe ik het in iemands gezicht, dus ik ben niet anoniem. Dat is het probleem. Dus als je dit anoniem zou doen, dan klopt het niet.”

Eva: “Wat is dan het grote verschil als het niet anoniem is? Wat betekent het voor wat je wel en niet mag zeggen?”

Gordon: “Nou, ik vind dit niet in verhouding staan met een doodsbedreiging. Dat kun je niet zo vergelijken.”

‘Actie op reactie!’

Eva: “Ik denk wel dat de mensen over wie het gaat het heel erg beledigend vinden.”

Gordon: “Ja, maar dit kun je niet kwalificeren als een doodsbedreiging of een shocktherapie in het ziekenhuis. (…) Vergeet niet wat deze dame allemaal over mij schrijft natuurlijk. Ik bedoel: het is een actie op reactie.”

Eva: “Natuurlijk, maar jij vindt vrijheid van meningsuiting belangrijk, je wil dit soort dingen kunnen zeggen tegen mensen, maar jou gaat het erom dat je naam erbij staat en je gezicht. Dat mensen weten wie je bent.”

Gordon: “Ja, laat zien wie je bent! Zij mag toch weten wie ik ben? Ik zit graag met haar aan tafel. Dan kunnen we er een keer over praten met elkaar. Maar ik vind verschuilen achter je computer en laf mensen beledigen en kleineren: dat moet afgelopen zijn.”

Kees leest Gordon de les

Vervolgens las ook SGP-leider Kees van der Staaij de SBS 6-ster nog eens de les. “Ook als je niet anoniem bent is het toch ook nog wel goed, juist als je een bekend figuur bent, dat je ook nog wel een voorbeeldrol hebt. Om ook anderen niet aan te spreken op stem, gezicht of dat soort dingen.”

“Is het ook niet link dat anderen dat kunnen nadoen? Wat net een beetje in beeld kwam. Is het ook geen mooi voorbeeld om anderen te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden?”

Eva: “Dat is een heel ander hoofdstuk, Kees van der Staaij. De smaak van Gordon en zijn uitspraken in de openbaarheid is weer een ander hoofdstuk.”

Fragment

Gordon bij Jinek over Angela de Jong:

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen