Pisnicht-ster boos over Ali B-achtige opstelling Youp van ’t Hek

Nicolaas Veul, beroemd van de maatschappelijk betrokken film Pisnicht: The Movie, ergert zich eraan dat Youp van ’t Hek blijft vasthouden aan het gebruik van het scheldwoord ‘pisnicht’.

Youp van 't Hek en Nicolaas Veul © NPO

Kennelijk is het voor bepaalde mensen nog steeds lastig om homo’s gewoon bij hun naam te noemen. Zo wil Ali B van geen wijken weten en blijft hij, zelfs ondanks kritiek van zijn eigen tv-baas Peter van der Vorst, gewoon ‘flikker‘ roepen. En Youp blijft dus ‘pisnicht’ zeggen. “We moeten weer kunnen lachen om homo’s”, riep hij vorige week in de Volkskrant.

Nicolaas niet blij

Daar is Nicolaas Veul, die met zijn Pisnicht-film strijdt tegen homofobie, niet blij mee. Hij heeft een lezersbrief gestuurd aan de Volkskrant en die is uitgeroepen tot Brief van de Dag. “Wat wil Youp met zijn ‘pisnicht’ faciliteren?”, luidt de kop.

Nicolaas ergert zich eraan dat Youp homograppen blijft maken. “De clou is vaak hetzelfde: de homo is een rare ander: aanstellerig, vies of vrouwelijk en daarom object van spot.”

Op de middelbare school is ‘homo’ het meest gebruikte woord om mee te grappen en te pesten, weet hij. “Die grappen zijn leuk als je binnen de norm valt, niet als je opgroeit en zoekende bent naar je seksuele identiteit.”

Youp roeptoetert

Youp draagt met zijn houding bij aan homofobie, vindt Nicolaas. “Homofobie is de continue stroom aan tekens dat jij, als lhbti’er anders bent dan de rest.”

“Youp blijft pisnicht gebruiken en roeptoetert dat dit zijn goed recht is. Hij verwart een vraag om empathie met een aanval op zijn vrijheid van meningsuiting. De vraag is: wat wil je eigenlijk faciliteren, als cabaretier in een bomvol Carré?”

De brief van Nicolaas:

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen