Youp vermijdt grappen over islam, blijft homo’s wél bespotten

Youp van ’t Hek durft geen grappen meer te maken over profeet Mohammed. De homogemeenschap blijft hij daarentegen wél gewoon bespotten. Dat laat hij vandaag weten in Volkskrant Magazine.

Youp van 't Hek © Bob Bronshoff

Tot zo’n tien jaar geleden maakte Youp van ’t Hek elke grap die hij wilde, maar tegenwoordig doet ook híj aan zelfcensuur. We zullen hem op oudejaarsavond bijvoorbeeld geen felle grappen horen maken over de islam in zijn oudejaarsconference op NPO 1. Hij vreest namelijk voor repercussies als hij iets zegt over profeet Mohammed.

Zelfcensuur

De BNNVARA-cabaretier durft lang niet meer alle grappen te maken, vertelt hij vandaag in een groot interview met de Volkskrant. Hij is bijvoorbeeld extra voorzichtig als het op de islam aankomt. “Ik let meer op mijn woorden. Door wat die leraar in Parijs is overkomen, bijvoorbeeld. Een grapje over de profeet, ik wil er niet voor dood.”

Voor kritiek uit de homogemeenschap is Youp minder gevoelig; die staan immers niet met machetes klaar. Hij geeft bijvoorbeeld niet toe aan de kritiek dat het woord ‘pisnicht’ echt niet meer kan. Zijn achteloze gebruik van dit woord heeft tot veel woede geleid, onder meer bij Albert Verlinde en documentairemaker Nicolaas Veul.

Pisnicht

Nicolaas Veul maakte er zelfs een hele film over: Pisnicht The Movie. Wat een onzin allemaal, vindt Youp. “Weet je, misschien ben ik te oud, dat ik het gewoon niet begrijp. Het is een wóórdje! En ik ga niet weer het halve interview erover doen. Een of andere pisnicht. Punt.”

Youp schaart zich in het kamp van Ali B, die het gebruik van het woord ‘flikker’ verdedigt. Youp: “Ja, natuurlijk is het een scheldwoord! Nou en? Als ze tegen mij zeggen dat ik een kleine dikzak ben, nou en? Dat hoort bij het bestaan.”

Gilde van de bruine ster

In zijn laatste programma noemt Youp zijn pisnicht-critici ‘het gilde van de bruine ster’. “Dat is een ironische grap. Jiskefet deed het ook.”

Twintig jaar geleden, kaatst de Volkskrant terug. ‘Maar heel grappig. Nog steeds heel grappig. De tijden veranderen, ja, maar ik vind het ook wel leuk om daar niet helemaal in mee te gaan. Het is toch ook wel vrolijk om niet helemaal in de politiek correcte pas te lopen?”

Lachen om homo’s

Al met al is de conclusie van Youp: lachen om de islam kan niet, lachen om homo’s kan wel. “Als je iemand wil omschrijven, en het is een enorme nicht, en hij gedraagt zich als een enorme nicht, dan moet je dat toch opschrijven? Er moet ook weer eens gewoon gelachen kunnen worden om homo’s.”

“Maar ik zal Albert Verlinde voortaan wel gewoon een trut noemen, als dat beter is. Want ik vind het een enorme trut.”

Het grote Volkskrant-interview met Youp van ’t Hek, waarin journaliste Sara Berkeljon de cabaretier behoorlijk doorzaagt over zijn boomergedrag, kunt u lezen via Blendle of op de Volkskrant-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen