Laten de media zich voor het karretje van John de Mol spannen?

Het is geen toeval dat John de Mol uitgerekend gisteren met een hoop bombarie het verhaal van Shima Kaes over de agressie tijdens haar relatie met Johnny de Mol probeerde te tackelen. De media laten zich voor zijn karretje spannen, zegt de schrijver van de nieuwe Mollen-biografie Mark Koster.

Mark Koster en John de Mol Beeld: Beau, DWDD

Mark Koster brengt vandaag een ongeautoriseerde biografie uit over de familie De Mol, waar de steenrijke familieleden niet blij mee zijn. Eén van de 112 hoofdstukken gaat over de turbulente liefdesrelatie die Johnny de Mol zes jaar geleden had met Shima Kaes. Het zou er pittig aan toegegaan zijn: van beurse plekken en striemen tot een gescheurde lip. De familie De Mol zélf spreekt van ‘handtastelijkheden van beide kanten’.

Pr-strategie

Twee juridisch adviseurs van Shima stuurden begin september een exploot naar John én Johnny de Mol met het voorstel om te schikken: in ruil voor geld zou zij het bewijs voor de gewelddadigheden dan voor zich houden. Een vrij discutabele werkwijze en de miljardairsfamilie heeft dan ook aangifte gedaan.

Deze aangifte gebruiken De Molletjes nu om het héle verhaal van Shima in diskrediet te brengen. Ze wachtten precies tot één dag voor publicatie van de biografie, gisteren dus, om hun aangifte naar buiten te brengen en daarmee de geloofwaardigheid van Shima én de biografie aan te tasten. Een handige pr-strategie dus.

Karretje

Mark Koster keek gisteren met verbazing én verwondering naar de door John de Mol geclaimde voorpagina van De Telegraaf, vertelt hij aan de Volkskrant. “Dit is een klassieke truc van John de Mol, vooruit verdedigen. De Mol wist dat mijn boek donderdag zal verschijnen. Ik heb hem en anderen maanden de tijd gegeven om te reageren op het boek.”

John de Mol probeert de media te bespelen, aldus Mark. “Over die kwestie tussen zijn zoon en Shima Kaes zei hij: dat moet eruit. Ik wilde het alleen verzachten. Toen hebben ze juristen achter mij en de uitgever, Balans, aan gestuurd. Nu proberen ze, op de valreep, via de krant een eigen draai aan het nieuws te geven. Ergens vind ik het ook wel knap hoe ze dit doen.”

Hij wijst erop dat De Mol niet voor niets zijn verhaal deed bij John van den Heuvel van De Telegraaf. “Dat ze dit via De Telegraaf naar buiten brengen, verbaast me dan weer niet. Die krant is het druiprek van de familie.”

Boulevard en Shownieuws

Diezelfde John van den Heuvel werd gisteren ook ingezet door RTL Boulevard om over dit onderwerp te berichten. Hij werd geïnterviewd door Bridget Maasland, ex-geliefde van Johnny de Mol. Het was duidelijk dat ze bij Boulevard in kamp-De Mol zaten en niet in kamp-Kaes.

Hetzelfde gebeurde bij het door John de Mol uitgezonden Shownieuws. Normaal gesproken heeft Shownieuws op avonden met voetbal een extra korte editie zónder deskundigen, maar gisteren was er voor de extra korte editie wél een deskundige ingevlogen: Telegraaf-journalist Evert Santegoeds, die ook op Johns loonlijst staat.

‘Kaes is zuur’

Evert is al eens eerder geschorst door John de Mol, dus een kritische mening over de miljardairsfamilie kan hij zich niet veroorloven. “Als ik dat zo hoor, klinkt het inderdaad als een ranzige manier om geld af te troggelen of zie ik dat verkeerd?”, legde Celine Huijsmans hem voor.

Daarop zei Evert: “Wat bezielt die Shima om nu, na zes jaar, in de week dat het boek uitkomt op deze manier van zich te laten horen? Dat is buitengewoon merkwaardig.”

Een behoorlijke leugen natuurlijk. Shima is helemaal niet deze week naar buiten gekomen met haar verhaal; haar juridisch adviseurs dienden zich immers begin september al aan bij De Molletjes. Het is juist John de Mol die deze week met zijn verhaal naar buiten komt.

Evert: “De druiven zullen een beetje zuur zijn voor Shima Kaes, want ze was natuurlijk onderweg om de mevrouw De Mol te worden. Dat werd ze niet. In plaats daarvan is ze nu een pagina van een boek en het lijkt erop dat dat de hele pagina is waarop het boek verkocht moet worden.”

Huiselijk geweld?

Maar heeft Johnny de Mol zich nou schuldig gemaakt aan huiselijk geweld of niet? Dat wordt door de handige pr-strategie van John de Mol nergens meer besproken. Evert wees erop dat Mark Koster hun relatie heeft vergeleken met die van Elizabeth Taylor en Richard Burton. “Of dat nou huiselijk geweld was of niet: daar lopen de meningen over uiteen, daar was niemand bij”, aldus Evert.

Het is volgens hem allemaal een geldkwestie. “Het is duidelijk dat het daarom gaat. De reputatie van de familie staat op het spel. Het is een van de meest invloedrijke families in de wereld. Het De Mol-imperium is gigantisch en het lijkt erop dat ze een graantje wil meepikken.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen