Kritiek op Sander Schimmelpenninck om verspreiden pietenfilmpje

Sander Schimmelpenninck krijgt kritiek te verduren omdat hij het filmpje verspreidt van de gekkies die zaterdag in een zwartepietenpak voor de deur van rapper Akwasi stonden. Dat is te volgen op Twitter.

Sander Schimmelpenninck en Janine Abbring Beeld: RTL, NPO

Akwasi heeft een behoorlijk polariserende rol gespeeld in het zwartepietendebat door op de Dam te schreeuwen dat hij een Zwarte Piet in zijn gezicht wil trappen. Na het volledig uitkauwen van die mediarel was de rust rondom Akwasi net weer wedergekeerd, totdat er zaterdag een paar GGZ-pieten bij de rapper voor de deur stonden.

Sander verspreidt pietenfilmpje

Een aantal heren verkleed als Zwarte Piet belde zaterdag aan bij de privéwoning van Akwasi in Weesp en gezien de felheid van het pietendebat is dat natuurlijk vrij intimiderend. De rapper deed niet open en gelukkig werden de heren al snel weggejaagd door de buren. Het filmpje van de baldadige actie is een hit op social media.

Sander Schimmelpenninck deelt het filmpje met zijn volgers en schrijft daarbij: “Dit is het aller- allersneuste wat ik ooit heb gezien. De afgrijselijke middelmatigheid van dit soort mannen die na hun kommetje Frosties denken dat dit een goede dagbesteding is. Je identiteit laten bepalen door de kleur van een fictief personage en vuurwerk. Wát een losers.”

Janine Abbring boos

Deze boodschap had Sander ook prima kunnen afgeven zónder het filmpje te delen, vindt een getergde Janine Abbring, de ex van Arjen Lubach. “Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom je het filmpje verspreidt (en er zo nog meer aandacht voor genereert), in plaats van er gewoon een reactie onder te zetten?”, briest ze.

Sander houdt er niet van om zijn ongelijk toe te geven en zoekt daarom een middenweg: “Mja, misschien heb je gelijk. Al is dit nu niet zo’n schokkend filmpje, en vind ik de treurnis wel veelzeggend – en hopelijk reden voor Pro-Pietenvolk reden om zich af te vragen of ze bij deze lui willen horen.”

‘Juist negeren’

Janine begrijpt die motivatie, maar vindt dat Sander het toch anders had moeten doen. “Ik deel je ergernis hoor, maar in dit geval denk ik: ze willen aandacht, dus dan juist negeren”, aldus de televisiemaakster, die ooit haar rug brak tijdens haar deelname aan Wie is de Mol.

Sander: “Ik denk dat je wel degelijk aandacht moet besteden aan de neiging van dit soort tuig verhaal te komen halen bij mensen thuis – dat is mij ook overkomen. Negeren is een methode die in 2020 helaas niet werkt.”

Janine daarop: “Ah, oke. Daar zit wat in.”

Algoritme

Vervolgens legt Stephen uit dat het verder verspreiden van het filmpje het tegenovergestelde bereikt van wat Sander wil. “Die aandacht kan ook zonder het betreffende filmpje zelf te retweeten maar bijvoorbeeld met een screenshot. Dan help je de YouTube algoritmes ook niet”, legt hij uit.

Sander tweet daarop: “Klopt, doe ik de volgende keer.”

De tweet van Sander met daarin het filmpje:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen