‘Giel Beelen zou zijn ontslagen als hij zwart was’

Giel Beelen zou wél zijn ontslagen bij NPO Radio 2 als hij zwart zou zijn geweest. Dat heeft filmmaker en comedian Mo Hersi gezegd in het programma Dit is de Zaterdag op NPO Radio 1.

Giel Beelen en Mo Hersi Foto: RTL, EO

Sinds vorige maand maakt Giel Beelen een nachtshow bij de publieke omroep, van 4.00 tot 6.00 uur, maar het vroege opstaan – de wekker gaat al om 2.45 uur – gaat tot nu toe nog niet zo lekker.

Giel raakte vorige week in opspraak toen hij zich twee keer in één week tijd versliep en daardoor zijn eigen radio-uitzending miste. Hij moest weliswaar op het matje komen bij BNNVARA, maar kwam er van af met de belofte dat hij direct een paar wekkers zou gaan kopen.

Racismekaart

Filmmaker Mo Hersi heeft daar gemengde gevoelens bij. “Ik trek meteen de racismekaart hierin. Je zou denken: nou, dit is best wel vergezocht, Mo, waarom doe je dat nou? Nou, de reden waarom is: dit is weer een witte radio-dj die twee keer te laat komt.”

Een zwarte radiomaker moet dit niet flikken, meent Mo. “Ik ben wel eens één keer te laat geweest op mijn werk en toen heb ik meteen een officiële waarschuwing gekregen en bij de tweede keer word je ontslagen.”

Hand boven het hoofd

Voor witte mensen gelden kennelijk andere regels, aldus Mo. “Hij krijgt nu waarschijnlijk een opslag omdat hij veel meer luisteraars krijgt en hij heeft interviews. Zelfs Boulevard is ’s morgens vroeg bij hem langsgekomen om er maar voor te zorgen dat hij op tijd komt.”

“Het hand wordt hem boven het hoofd gehouden om hem hierin te beschermen. Als ik kijk hoeveel gratie hem wordt verleend ten opzichte van andere programmamakers van kleur, dan denk ik: hij krijgt héél veel ruimte.”

Fragment

De uitspraken van Mo Hersi kunt u terugzien op de website van NPO Radio 1. De betreffende passage begint om 52:55.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen