Beau van Erven Dorens en RTL 4 drijven uit elkaar: richtingenstrijd

Oei: Beau van Erven Dorens zit niet meer helemaal op één lijn met zijn nieuwe baas bij RTL. De presentator krijgt zijn maatschappelijk betrokken programma’s er niet meer doorheen bij zenderkapitein Peter van der Vorst.

Beau van Erven Dorens © William Rutten

Peter van der Vorst duizelt van het succes van de hysterische Zuid-Koreaanse hitformats I Can See Your Voice en The Masked Singer en zit liever vandaag dan morgen op het vliegtuig naar Seoul om nog meer vederlichte televisie in huis te halen. Dat past niet echt lekker bij de NPO-neigingen van Beau, die elke dag prime time slachtofferhulp wil.

Beau wil heel graag maatschappelijk betrokken televisie blijven maken, maar stuit op een muur. “Ik vind dat mijn zender RTL de taak heeft dit genre te blijven brengen. Nu is de zender duidelijk op zoek naar lichtheid. Dat is jammer, we hadden net een mooie traditie opgebouwd. Met Five Days Inside, met de daklozenprogramma’s.”

Het lijkt erop dat hij de richtingenstrijd aan het verliezen is, aldus Beau. “Ik vermoed dat dat nu afgelopen is. Van mij willen ze het in ieder geval niet meer hebben”, zegt hij. “Ik zou graag programma’s maken over de politie, over PTSS, over de brandweer, allemaal ideeën, maar RTL heeft geen interesse.”

Woede over Geraldine Kemper

Het maatschappelijk betrokken Geraldine en de Vrouwen van Geraldine Kemper, dat hij geproduceerd heeft, is momenteel wél op de buis bij RTL, maar ook daarover leeft onvrede. Het programma trok zó weinig kijkers, dat Peter van der Vorst het per direct naar de krochten van de late weekendavond heeft verhuisd.

Eigenlijk stond de serie van Geraldine op zondagavond om 21.15 uur, direct na tv-hit Eén tegen 50, maar nu heeft RTL 4 op die plek maar een herhaling van de donderdagshow I Can See Your Voice geplakt. Het resultaat? Geraldine en haar vrouwen zenden uit op de late avond, tot aan middernacht.

Jammer, vindt Beau. “Ik heb het programma geproduceerd en afgeleverd. Dan moet de zender bepalen waar het komt, maar natuurlijk is zondagavond kwart voor 11 niet ideaal. Als je weekend er bijna op zit, wil je dat met iets luchtigers afsluiten. Dit is een zwaar programma dat nooit heel veel kijkers zal trekken. Maar het is een waanzinnig belangrijk onderwerp.”

“Er is een jaar lang met hart en ziel aan gewerkt. Als je dan tegenover Arjen Lubach wordt gezet… Dit hoort op een dinsdag, woensdag of donderdag.”

Geen machtspositie

Nou, dat worden een paar pittige gesprekken tussen Beau van Erven Dorens en Peter van der Vorst. Het enige probleem? De machtspositie van Beau is bijzonder klein. De Molletjes heeft hij gisteren de grond ingeboord, dus bij Talpa is hij niet meer welkom, en voor het NPO-salarismaximum van twee ton haalt hij zijn neus op.

Het leuke interview met Beau van Erven Dorens, waarin hij een aantal pittige uitspraken doet, kunt u lezen op de website van het AD.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen