Albert Verlinde: ‘Sorry kan geen kwaad, Sander Schimmelpenninck’

Albert Verlinde denkt dat Sander Schimmelpenninck er goed aan doet om excuses aan te bieden aan de Thaise gemeenschap voor zijn ‘Thaise hoer’-opmerking. Dat heeft hij donderdagavond gezegd in Shownieuws.

Albert Verlinde en Sander Schimmelpenninck Beeld: Shownieuws

De ophef over ‘Thaise hoer‘ was de opening van Shownieuws. “Opnieuw ophef rondom Sander Schimmelpenninck. De Zelfspodcast staat deze week in het teken van seks en de manier waarop hij dit onderwerp behandelt valt niet bij iedereen in goede aarde, vooral niet bij de Thaise gemeenschap in Nederland”, meldde presentatrice Dyantha Brooks.

‘Geen zelfspot’

Guido den Aantrekker begon het item met de ietwat gepikeerde reactie van Sander Schimmelpenninck op de mediarel. “Ik moet sowieso al zeggen: dat je het een Zelfspodcast noemt en voor de rest totaal gespeend bent van elke zelfspot… Daar hebben we het hier over, hè? We hadden allemaal vroeger wel zo’n irritant ventje op het schoolplein die dan aan het zuigen en etteren was. Op een gegeven moment was je het zat en dan tackelde je hem en dan liep hij huilend naar zijn moeder. Dat idee heb ik een beetje bij Sander.”

Albert Verlinde wijst echter ook op Sanders opponent Wierd Duk. “Maar als we het over jongetjes hebben… Wierd Duk, die schrijft voor De Telegraaf, dat is een beetje het jongetje in de klas dat zei: ‘Meester, hij zei poep.’ Hè, want die zit constant de Zelfspodcast te luisteren en als Sander ook maar één slip of the tongue heeft, dan: hup! Dan tikt hij er een berichtje over.”

Dyantha: “Er zit een beetje een vergrootglas op?”

Albert: “Ja, die zitten de hele tijd met z’n tweeën.”

Guido: “Het is over en weer pingpongen met een aantal mensen. Hij noemt iedereen die hem tegenspreekt ‘domrechts’, hè? Hij vindt zichzelf slimlinks kennelijk.”

Commerciële reuring

Anouk Smulders vraagt zich af of Sander deze commotie niet gewoon bewust veroorzaakt. “Is dit niet gewoon commerciële reuring, want we hebben het er allemaal over?”

Guido: “Uiteraard, Anouk, jij zegt precies waar het nu om gaat. Ik heb vanochtend getweet dat dit alleen maar rumour about the brand is. Wat hij wil is ophef veroorzaken. Dat heeft hij ook bij andere zaken in dit dossier gedaan. Wat krijg je dan? Dat er heel veel mensen gaan luisteren naar je podcast. Hij wil precies dat mensen dat gaan doen.”

Die publiciteit werkt wel, denkt Albert. “Ik moet wel zeggen: het werkt wel, want je gaat toch luisteren en het is wel leuk. Het zijn wel twee jongens die gewoon met elkaar zitten te ouwehoeren over de dingen van het leven en die ‘Thaise hoer’ heeft hij ook echt in een tussenzin gezegd. Er wordt heel veel werk nu van gemaakt, het is ook geen slimme uitspraak, maar om nou alles wat mensen gewoon in een gesprek met elkaar zeggen even uit te lichten en er met de hele gemeenschap bovenop te springen, vind ik ook wel een beetje ver gaan.”

Guido: “Maar dat is precies wat hij wil.”

Gaat Sander te ver?

Natacha Harlequin reageerde op de vraag of Sander juridisch te ver gaat met zijn ‘Thaise hoer’-opmerking. “De grens ligt sowieso bij de wet. De wet zegt dat je eerst moet bekijken of het een discriminerende dan wel racistische uitlating is, of het direct of indirect is uitgesproken, of het in het openbaar is, maar ook of het met opzet is uitgesproken en of het opzettelijk de bedoeling was om een ras, geaardheid of afkomst te kakken te zetten.”

Albert: “Dat is hier niet toch? Wat denk jij?”

Natacha: “Dat is nou juist wat ik wil zeggen: dat kun je niet zo eenduidig zeggen, want wat ik een discriminerende opmerking vind, kan voor jou weer anders zijn. Het kan ook zijn dat het een belediging is, maar ook dat het niets is en alleen maar een onaardige, onhandige opmerking die niet voor herhaling vatbaar is. Dat zou ook kunnen.”

Het is contextafhankelijk, zegt ze. “Ik denk dan: er zijn twee groepen die zich nu mogelijk aangevallen kunnen voelen. Dat is de Thaise gemeenschap, maar ook de prostituees.”

‘Onhandige jongenspraat’

Anouk: “Wat vind jij als vrouw hiervan?”

Natacha: “Als vrouw denk ik: ja, jongenspraat, misschien onhandig. Misschien ook omdat hij met zijn vriend aan het praten is. Vooral als je iets gaat uitleggen en voorbeelden gaat gebruiken, dan moet je opletten of het wel handig is. Het is allemaal niet handig.”

Albert: “Sander heeft iets van: het wordt allemaal groter gemaakt dan het is. Dat is natuurlijk ook zo hè, want waar praten we over? We praten over een tussenzinnetje met z’n allen. Maar het is wel wat Guido zegt: het is altijd van: ‘Zij doen weer lelijk tegen mij!’ Je zou ook kunnen zeggen: ‘Jongens, luister alsjeblieft zelf naar die podcast, dan kun je het zelf beoordelen waarom hier zo’n nummer van gemaakt wordt.’ Ik zou denken: laat lekker zitten.” 

‘Sander, zeg sorry!’

Natacha: “Wat ik interessant vind: hij zit vanavond misschien te kijken, misschien ook niet, of hij kijkt de herhaling…”

Guido: “Ik weet zéker dat hij zit te kijken.”

Natacha: “Oké, dan zit hij te kijken. En als hij nu de reacties heeft gezien van de Thaise gemeenschap, dan is het van belang om het niet over alles eromheen te hebben, maar over de inhoud te hebben. Kennelijk hebben bepaalde mensen zich aangesproken gevoeld, ga daar dan op in.”

Dyantha: “En daar zou hij bij stil moeten staan, van: hé, ik heb wéderom mensen gekwetst. Het is niet de eerste keer.”

Albert wijst erop dat hij zelf recent ook onder vuur lag na onhandige uitspraken. “Ik heb daarna gewoon sorry gezegd. Hij zou ook in plaats van alleen maar zeggen: ‘Ze doen lelijk tegen mij!’, ook kunnen zeggen van: ‘Jongens, dat bedoel ik niet zo naar de Thaise gemeenschap.’ Een sorry naar die gemeenschap zou ook geen kwaad kunnen, toch?”

De uitzending van Shownieuws kunt u terugzien op KIJK.nl.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen