Den Haag kort salaris Dominique Weesie met 40.000 euro

De vergoeding van omroepbazen wordt afhankelijk van onder meer het ledenaantal. Het gewraakte topsalaris van Dominique Weesie wordt daarom gekort van 188.000 tot 148.000 euro. Dat meldt de Rijksoverheid.

Dominique Weesie Beeld: M

Nu geldt voor bestuurders van alle omroepen een salarismaximum van 209.000 euro, ongeacht of het budget van de omroep tientallen of slechts enkele miljoenen euro’s is. “Dit is de samenleving niet goed uit te leggen. Met publiek geld moet je zorgvuldig omgaan. Daarom heb ik passendere en lagere maxima vastgesteld. Zo is het ook in andere sectoren geregeld”, zegt mediaminister Arie Slob.

Vier maxima

De publieke omroepen worden voortaan verdeeld in vier verschillende categorieën met bijpassende salarissen. In welke categorie een omroep thuishoort, hangt af van de complexiteit ervan. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar het bereik van de omroep en het aantal leden.

Hoe complexer, hoe zwaarder de bestuursfunctie en hoe hoger het maximumsalaris. Het gaat in 2021 om 148.000 euro voor bestuurders van bijvoorbeeld PowNed en Omrop Frylân, 176.000 euro voor onder meer NTR en Omroep Brabant en 193.000 euro voor EO, MAX, STER en VPRO.

Dominique

Het schijnt dat er in Den Haag vooral ergernis is ontstaan over de top van de kleine omroep PowNed. Zij slurpen met hun topsalarissen een aanzienlijk deel van het omroepbudget op, maar zien die salarissen straks instorten. Dominique moet uiteindelijk dus van 188.000 naar 148.000 euro, al is er wel een afbouwregeling.

De salarissen van zittende bestuurders die straks de nieuwe grenzen overschrijden, moeten in maximaal 7 jaar worden afgebouwd. Nieuwe topbestuurders vallen direct onder de verlaagde maxima. “In de praktijk betekent dit dat zo’n 25 van de bijna 40 topbestuurders de komende jaren salaris moeten inleveren.”

Voor de grote omroepen als AvroTros en KRO-NCRV verandert er niets. “De bestuurders van de vier grote omroepen, en die van het centraal bestuur van de NPO, kunnen gerust ademhalen: ze hoeven niets in te leveren (categorie 1)”, schrijft NRC.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen