‘Albert Verlinde, jij kent Thierry persoonlijk, hoe is dit voor hem?’

Het vertrek van Thierry Baudet als leider van Forum voor Democratie hield de gemoederen maandagavond flink bezig op televisie. Allerlei tv-gezichten deden er hun plasje over en zo ook Albert Verlinde.

Albert Verlinde en Thierry Baudet Beeld: SBS, Jinek

Albert Verlinde bewijst in Shownieuws avond aan avond dat hij eigenlijk overal deskundig over is. Ook over de herrie binnen Forum voor Democratie had hij zijn woordje klaar. “Ja, Albert, jij kent Thierry persoonlijk, hoe is dit voor hem?”, vroeg presentatrice Dyantha Brooks aan de showkoning.

Wereld stort in

Het zal voor Thierry Baudet een heel moeilijke tijd zijn, denkt Albert. “Het is natuurlijk een wereld die instort. Anderhalf jaar geleden ben je nog de grootste partij van Nederland en sta je een belachelijke toespraak te houden, maar daar gaat het verder niet om, maar alles wat je gedaan hebt sodemietert in elkaar. Maar voornamelijk door hemzelf, hè!”

Het is allemaal te wijten aan Thierry zelf, denkt Albert. “Hij heeft het uit zijn handen laten glippen, heeft in zijn eentje gedacht dat hij alles aan kon en hij heeft belachelijke antisemitische teksten en facistische teksten toegestaan binnen zijn jongerenbeweging.”

Toffe peer

Albert vindt Thierry op sociaal microniveau best een toffe peer, maar verder heeft hij er niets mee. “Ik heb hem regelmatig meegemaakt en je kunt er een goede borrel mee drinken, maar als je vandaag een toespraak houdt en zegt dat zijn oma de Yad Vashem-onderscheiding gekregen heeft, dan had je je de afgelopen tijd wel eens boos kunnen maken als dat soort quotes in die app-groepen voorbijkwamen.”

Het is het einde van Thierry, maar wel een terecht einde, vindt Albert. “Hij heeft gewoon niet ingegrepen. Dat vind ik eigenlijk onvergeeflijk.”

Albert wás Thierry-fan

Aanvankelijk was Albert, net als Johan Derksen, nog een fan van Thierry. Hij gaf in maart vorig jaar zelfs aan trots op hem te zijn. “Ik ken Thierry al een paar jaar en hij is bij Boulevard zelfs nog even politiek deskundige geweest. Het is gewoon een jongen die eigenlijk enthousiast doorgewerkt heeft al die jaren en hij staat voor bepaalde dingen.”

Bij het toenmalige kijkcijfergedrocht 6 Inside kreeg Albert het zelfs nog aan de stok met Victoria Koblenko toen het over Thierry ging. Zij bepleitte een Thierry-boycot, tot woede van Albert: “Je kunt toch niet een serie van lijsttrekkers doen en dan zeggen: ‘Die vindt Victoria niet leuk, dus die doen we niet.’ Dat is toch onzin?”

Eend

Ook Alberts goede vriendin Margriet van der Linden had eerder op de avond, in M, een mening over Thierry. Ze liet een filmpje zien met vermeend rascistische uitlatingen uit het Forum-kamp. “Als je het zo op een rijtje ziet… Het is ook niet aan mij om te zeggen: ‘Dus ik vind dat en dat’, maar het heeft een beetje ermee te maken van: als het klinkt als een eend, het eruitziet als een eend en het kan zwemmen als een eend, dan is het misschien een eend?”

“Je zou kunnen zeggen: oké, dan komen wéér die berichten. Laten we wel wezen: het was niet de eerste keer dat Forum en zeker ook de jongerenafdeling in verband werden gebracht met bepaalde teksten en ideeën in app-groepen. Er zijn toch bepaalde denkbeelden die boven komen drijven die er niet om liegen en waar hij makkelijk afstand van had kunnen nemen?”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen