Sidekick vindt straf voor Kaj van der Ree ‘fiks’

De straf die Kaj van der Ree heeft gekregen voor seksueel overschrijdend gedrag met jonge meisjes is fiks. Dat heeft Ruud Smulders, die sidekick was in zijn 3FM-show Skaj is the Limit, gezegd in Miss Podcast op Radio 1. Smulders, bekend als ‘hufter’ uit Hufterproef, vindt het pittig dat Van der Ree zijn hele mediacarrière lijkt te zijn kwijtgeraakt. Het nieuws kwam voor hem heel plotseling. “Ik vond dat schrikken. Ik was in Belgrado, dus ik had de hele mediarel niet meegekregen.”

Hij was daar aan het draaien. “Ik werd ’s ochtends geappt door de redactrice van: ‘Kunnen we bellen?’ Dat is een heel normaal appje om te krijgen. Toen kreeg ik één telefoongesprek om al twee dagen mediastorm te verwerken, van: ‘Dit is aan de hand, dit is gebeurd, dat is gestopt, die is erbij betrokken, die heeft dat verteld en die wordt bedreigd.’ Iedereen ondervond schade aan alle kanten van het verhaal, dus je weet niet waar je in belandt, dus het is zo’n groot mediacircus.”

Nooit eerder is Smulders om zijn mening gevraagd. “Nergens ben ik benaderd, waar ik heel dankbaar voor ben, maar dat is ook spannend, van: oh, straks komt de vraag! Wat ga ik zeggen?! Nu is de vraag er alsnog.”

Vindt hij de straf die Van der Ree gekregen heeft terecht? “Ehmmm. Ik weet ook niet alle ins en outs van wat hij allemaal gedaan zou hebben. Ik weet vaak dingen niet helemaal als het ergens in de media verschijnt, dus dat weet ik niet. Wat ik weet is dat het veel complexer is dan in twee zinnen te kunnen beantwoorden.”

Eén ding is zeker: de straf is pittig. “Ik vraag me af of de strafmaat van iemand al zijn programma’s ontnemen en alle mogelijkheden om ooit nog eens werk te gaan doen, dat vind ik een fikse strafmaat. Je zegt tegen iemand: ‘Dat leven wat je nu hebt en voor ogen had, dat stopt. Maak een nieuw leven, want je loopt hier nog even rond.’ Dat vind ik een heftige strafmaat voor wat je ook doet.”

Heeft hij begrip voor de keuze van BNNVARA om hem voor de radio te halen? “Ik snap wel dat je als zender heel andere belangen hebt. Als er sprake is van wangedrag, dan moet je het stopzetten en een voorbeeld stellen, ja. Je zit in de media altijd in een voorbeeldfunctie en dan liggen dingen onder een vergrootglas.

Het is heel complex, er zitten zo veel facetten aan. Ik vond dat Sander Hoogendoorn het perfect zei: ‘Dit hele verhaal kent alleen maar verliezers.’ Dat is de hele omschrijving in één zin. Er is niemand die hier lekkerder van slaapt.”

Foto: Annemieke van der Togt

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen