‘Dj’s Talpa-zenders aan handen en voeten gebonden’

Geplaatst op wo 18 jul 2018 om 15:30

Jeroen van Inkel is blij dat hij niet langer radio maakt onder het juk van John de Mol. Dj’s van marktleider Talpa Radio zijn aan handen en voeten gebonden. Dat zegt de ochtendspits-dj van NPO Radio 5 in de Nieuwe Revu. Grote sterren van Talpa Radio zijn Edwin Evers (Radio 538), Coen & Sander (538), Gerard Ekdom (Radio 10) en Giel Beelen (Radio Veronica). Zij mogen volgens Van Inkel niet draaien wat ze willen. “Een echte radio-dj draait goede platen, geen eenheidsworst.

Er zitten commerciële modellen achter de playlists van de vier Talpa-zenders, waar ook Sky Radio toe behoort. “De Mol knoopt zijn Talpa-dj’s dit in hun oren: je houdt je aan deze muzieklijst, daar betaal ik je goed voor, en anders heb je een probleem. Met als gevolg dat je elke dag vrijwel steeds dezelfde liedjes hoort op de Talpa-zenders.”

Van Inkel heeft jarenlang gewerkt voor Radio Veronica, maar zit nu bij NPO Radio 5. Daar heeft hij wel vrijheid. “Ik mag dan nu qua salaris dik onder de balkenendenorm zitten, ik heb er veel creatieve vrijheid en zoveel meer zeggenschap over mijn eigen programma voor teruggekregen.

Sky Radio en Radio 10 zijn onze grootste commerciële concurrenten, maar ik vind ze muzikaal gezien niet zo interessant. Hun playlist is wel heel voorspelbaar en zelden verrassend.

Het Nieuwe Revu-interview met Jeroen van Inkel kunt u lezen via Blendle.

Foto: MAX, Nico Kroon
47 Reacties op “‘Dj’s Talpa-zenders aan handen en voeten gebonden’”


 1. Ron

  Tja, dat weet je als je bij deze club werkt en dan moet je ook niet zeuren: je wordt goed betaald en moet gewoon doen wat je gevraagd wordt. Dus zie je dat iedereen toch voor het geld kiest en niet voor principes of creatieve vrijheid. Wie betaalt, bepaalt!

 2. nul

  Het salaris was voor Van Inkel reden om er 20 jaar lang ‘ja’ tegen te zeggen. Beetje laf om er nu op af te geven.

 3. Wolter

  Gelijk. Triest dat Talpa geneuzel.

 4. Mark

  Hij heeft helemaal gelijk!

  En dan kun je wel zeggen dat Van Inkel vroeger hetzelfde deed, maar dat zal wel met leeftijd te maken hebben. Dan heb je kinderen die veel kosten en een huis dat afbetaald moet worden en luxe vakanties. Als men op leeftijd komt en geen financiele verplichtingen meer hebt ben je blij met elk werk dat je aangeboden wordt en zeker als je ook nog eens creatieve vrijheid hebt. Die dj’s die Van Inkel noemt denken over 20 – 25 jaar precies hetzelfde! Nu zijn het ordinaire geldwolven, ook al beweren ze anders.

 5. Erland Galjaard

  Onzin. Gerard Ekdom gaat voor de vrijheid naar Talpa radio.

  LOL

 6. ramon

  Jeroen, doe niet zo triest man. Eerst is het geweldig en daarna kraak je alles af….Wiens brood men eet diens woord men spreekt. Jij bent hier het levende bewijs van.

 7. Michel

  Onlangs draaide Rob van Someren (radio 10) nog Heidi van Gitti und Erika…. lijkt me nou niet echt een commerciële keuze door John de Mol. Maar elke zender heeft natuurlijk wel zijn eigen profiel, dat lijkt mij wel logisch toch.

 8. Mike

  Jeroen heeft helemaal gelijk.

 9. Peter

  Haha ja dat is een item bij Somertijd waar aparte platen worden gedraaid. Hall of Shame oid heet dat.

 10. RaymondVL

  Ik denk dat juist dj’s als Edwin *hahahaha!* Evers en Rob van Someren meer bewegingsvrijheid hebben in de playlist dan de rest van het leger de Talpariaanse plaatjesdraaiers.

 11. Peter

  Maar het klopt wel. Die radiozenders draaien nummers zo vaak dat je ze na een week al uitkotst. De Mop moet eens ophouden met overal zn neus in te steken. Laat dingen over aan de creatievelingen hij heeft aangenomen.

 12. Peter

  Mol*

 13. robin

  tja zo klinkt jaloezie

 14. Ron

  En toch draait Radio 10 wel wat breder dan dat het in het verleden ooit gedaan heeft. Ze gaan de aanval met Radio 2 aan dus dan moet er ook breder gedraaid worden anders red je dat niet.

 15. Bert

  Jeroen van Inkel kan geen gelijk hebben want Gerard Ekdom ging weg bij NPO radio 2 en naar Talpa omdat hij een vrijheidsstrijder is…. hahaha.

 16. ricardo

  Jeroen lieve man…stap in 2018. Ook jij hebt voor zender gewerkt met een beleid.
  Je commenteerde je er aan voor de poen. En JOUW muziek Jeroen zit echt niemand op te wachten. Persoonlijke smaak IS Spotify en ander streamdiensten. Dus hou op en draai de Max muziek in de ochtend en spreek je tekstjes in ZONDER MUZIEKJE onder je stem want dat ma van Max niet. Oeps….nog een commitment. Have fun.

 17. Klavvie

  Ordinaire geldwolven… Typisch van dat gel*l van mensen die het een ander niet gunnen tot het moment dat ze zelf zo’n kans krijgen. Dan hoor je ze niet meer.

  Ik begrijp niet helemaal wat Van Inkel hiermee wil zeggen. Zo werkt het gewoon als je bij een radiostation werkt dat vecht voor een hoog marktaandeel. Bijna alle radio dj’s zitten vast aan een redelijk vaste playlist, op een enkele uitzondering daargelaten. Zo’n programma dat Stenders maakt is redelijk uniek wel.

 18. nic

  Als je talent genoeg hebt, kan je erover onderhandelen.

 19. wauter

  Op zich heeft Jeroen gelijk. Maar iemand als Evers heeft bedongen in zijn contract dat hij een grote vrijheid heeft in zijn muziekkeuze. Ik ga ervan uit dat ook Ekdom dat gedaan heeft anders geef je zo`n goeie plek op radio 2 niet op. Maar buiten deze uren is het inderdaad een playlist afwerken met veel dezelfde muziek.

 20. Coeus

  Als je zo’n stramien jarenlang hebt meegemaakt, zoals Van Inkel, en nu een andere situatie ervaart, weet je juist waar je het over hebt. Daar is niets mis mee.

 21. piet

  Jeroen van Inkel een man die veel zeurt op 5 en goed is in natrappen

 22. Fox Mulder

  Nu opeens afgeven… je bent een waardeloos geval als je je zo als van Inkeltje moet profileren. Volgens mij heb je jaren lang bij Veronica Radio dag in dag uit dezelfde pleeglist opgezet en nu opeens zeiken… #JeHoeftNietTeZeiken #HebJeNietNodig

 23. Otto Groeneveld

  Nee jij draaide niet wat pluggers je toeschoven? Dacht het wel. Het feit dat die stumpers het niet zelf bepalen is al zou oud als de weg naar Kralingen. En jij bent wel de laatste misbaksel die er iets over mag zeggen met je kut Veronica.

 24. Mollie

  Het is toch ook gewoonweg eenheidsworst, maar goede kuddedieren voelen zich gelijk aangevallen en constateren dat zij dezelfde eenheidsworst zijn die kijken naar de Talpa zenders, om er later op af te geven.

  Hij heeft zeker een punt, diversiteit is ver te zoek, zie de Talpa Radioschool. Elke spontaniteit van een dj wordt eruit gehaald, want zij moeten volgens de Talpa formule presenteren.
  Wat zou jij gedaan hebben als je meer kon verdienen?

 25. ano@niem.nl

  Het klopt maar deels. Edwin Evers moet wel een bepaald percentage vaste platen draaien maar heeft de vrijheid ook zelf platen aan de playlist toe te voegen.

 26. critikast

  Jeroen Poen laat weer eens wat van zich horen. Deze bejaarde, bijna uitgerangeerde dj is door iedereen op een zijspoor gezet en telt niet meer mee. Dat voelt hij zelf ook dus trapt ons verwende jongetje vanuit zijn stille hoekje een beetje na naar iedereen, waarvoor hij zich ooit het vuur uit de sloffen rende en probeerde bruine armen te halen. Doorzichtig, triest en lachwekkend tegelijk ! De Nederlandse radio is helemaal klaar met je. Ga je geld opmaken en laat ons met rust !

 27. Ronaldz

  Als John de Mol met het geld gaat zwaaien, dan stapt Jeroen zo over naar Talpa Radio. Ik heb liever een playlist met een goede mix van oud en nieuw. Aan de gedateerde muzieksmaak van Jeroen zit ik niet op te wachten.

 28. Harry

  Donderwinkel heeft nog steeds zijn jittenstreken niet afgeleerd. Sterker nog: hij liegt er nu zelfs een behoorlijke portie bij.
  De wanhoop van een radio nerd in zijn nadagen.

 29. Jordao

  Vreemd , de DJ’s van Talpa mogen niet alles draaien wat ze willen. Bij de nieuwe VI-Talpa mogen ze alles roepen wat ze willen. Heel vreemd…..

 30. Marcel

  Volgens mij heeft Evers bij binnenkomst van 538 in 2000 bedongen dat ‘ie voor 100% zélf mocht bepalen wat hij wilde draaien tijdens zijn ochtendshow ─ en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo.

  Ik heb bij Evers ook altijd het gevoel dat ‘ie het mede daarom zo lang uithoudt bij 538. Had hij braaf iedere dag een playlist moeten afspelen ─ wat bij commerciële radio vaak neerkomt op het veelvuldig draaien van de populairste liedjes van vandaag ─, dan was hij allang afgehaakt met het argument dat ‘ie ’t supersaai vindt om elke dag maar weer dezelfde songs te moeten draaien.

  En wat betreft Ekdom: als je al z’n interviews van de afgelopen tijd goed gelezen hebt n.a.v. de aangekondige overstap naar Radio 10, dan beklaagde hij zich erover dat hij bij NPO 3FM & Radio 2 nóóit eigen dingetjes op eigen titel buiten de studio mocht doen. Gerard wil o.a. heel graag iets met YouTube, maar dat mocht nooit van de NPO en John de Mol geeft hem die vrijheid wél.

  Of Ekdom ook volledige vrijheid krijgt in het samenstellen van z’n eigen playlist straks in z’n ochtendshow, zoals Evers nu heeft, lees je nergens.

  De volledige vrijheid die NPO-dj’s zeggen te hebben betwijfel ik overigens ook. Op YouTube zijn talloze 3FM-filmpjes te vinden waarin Ekdom tussen de middag inbrak in vergaderingen van de “3FM Muziekpolitie”, zoals de 3FM-playlist-samenstellers werden genoemd, om te horen wat bijvoorbeeld de nieuwe 3FM Megahit zou worden. En NPO Radio 2 heeft ook z’n eigen muziekpolitie, dus…

  Dus als je als dj 100% zelf mag bepalen wat je draait, waarom heb je dan playlist-samenstellers nodig voor alle shows op de zender?

 31. toxilogic

  Och och over een paar jaar heeft Talpa echte robot DJ’s, die kosten niets en klagen nooit.

 32. Bassie

  Heb je zelf ook jaren aan meegedaan sukkel, is op bijna alle zenders zo.

 33. Marry Hens

  Jeroen Hendrik Donderwinkel is de Eikel van de maand. Kan me echt voorstellen dat John de Mol hem nu al is vergeten.

 34. Joop55

  Ik ben de eerste die dat hele Talpa gestalte met de grond gelijk maakt maar Donderwinkel is een doorgewinterde zeurkaboutertje geworden die bij Veronica ook al jaren zat zakken te vullen met publieksgeld, geleuter en hypocrisie op de eerste riggel.

 35. Doe

  Er mag wel wat meer echt Nederlandse muziek gedraaid worden. Daarvoor moet ook wel ook meer van gemaakt worden.

 36. Ano Nymous

  Nederlandstalig krijgt genoeg aandacht, Doe. Heeft niet nog meer aandacht nodig.
  Wat betreft muziek van Nederlandse bodem heb je gelijk. Met uitzondering van dance. Dat gaat wereldwijd.
  Martin Garrix, Armin van Buuren, Tiesto etc. zijn in alle uithoeken van de wereld bekend…

 37. Michael

  Jeroen heeft gewoon gelijk. Net als bij de SBS zenders. Doen wat John wil, en anders ben je je baan kwijt. Dat geen enkele journalist daar eens een onderzoekje naar doet. Nee hoor, ipv daarvan is het hoezee hoezee John en natuurlijk ook Joop. Want wie heeft het nu nog over dat artikel in de Groene Amsterdammer over Joop? Nobody. Everybody is scared for his or her job… pfff. En dat de RTL directie Erland dan ook gelooft: nee hoor John wil niks met de VI mannen, is niet geïnteresseerd… Yeah right. Dat die Sven Sauve daar uberhaupt nog mag zitten. Ongelofelijk.

 38. SOLANGE

  Jeroen heeft gelijk…..lijkt Turkije wel doen wat Erdogan zegt

 39. Evert

  John betaalt, John bepaalt. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

 40. Mike

  Dit speelt al jaren. Zogenaamde muziekredacties bepalen wat de dj’s mogen draaien. Er is nul komma nul ruimte voor spontaniteit en eigenheid.

 41. Biel Geelen

  Wanneer pakt iemand John de Mol eens aan?

 42. Bart

  @Mike Dat geld ook voor die zogenaamd radio en tv opleiding van 3FM/BNNVARA. Daar komen allemaal de zelfde typetjes vanaf. Type Domien zonder eigen stijl en vervangbaar voor elke andere presentator of DJ. TV en Radio leer je niet op een school maar daar heb je talent voor of niet. Op YouTube zie het ook duidelijk. Aan de zelf benoemde contentmakers/influencers. Je kan er allerlei interessante termen aan geven maar het is en blijft voor 90% allemaal ruk. Zelden dat er echt een talent tussen zit.

 43. Me

  Het gaat toch echt om de muziek die er gedraaid wordt en veel minder om de
  DJ die het draait.

 44. Annoniemus

  En die Gerard Ekdom maar zeggen dat hij niet voor de poen pleite is gegaan bij de PO , bij Radio 10 moet volgens format werken die de radiobaas hem oplegt!

 45. Boris

  Gerard is een vrijheidsstrijder. Bye bye man.

 46. B

  Ekdom is voor veel geld een poppetje geworden .

 47. BRAAK

  Het juk van John de mol, nou er zijn er meer die gevlucht zijn voor die mechelomane terrorist.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.