Radio 2 met hoogste marktaandeel sinds begin jaren 90

Geplaatst op Tue 23 Jan 2018 om 14:20

NPO Radio 2 stoot Radio 538 van zijn troon als de grootste radiozender van Nederland. De zender kwam in de meetperiode november-december uit op 15,9 procent marktaandeel, het hoogste marktaandeel sinds het begin van de jaren 90. Dat blijkt uit cijfers van Nationaal LuisterOnderzoek. Radio 2 wordt tijdens de feestdagen áltijd beter beluisterd dankzij de Top 2000, maar nu is de score wel héél hoog. Ter vergelijking: vorig jaar scoorde de zender in dezelfde periode 13,9 procent.

De publieke radiozender zit sowieso al in de lift. In de voorlaatste meetperiode, oktober-november, kwam Radio 2 uit op een score van 11,1 procent, waarbij Radio 538 met 12,1 procent nog voor lag. Nu zit Radio 538 op 11,0 procent.

Gemiddeld noteerde Radio 2 in het jaar 2017 een marktaandeel van 11,5 procent, aldus de NPO. “In 2016 was dit 9,8 procent. Daarmee is NPO Radio 2 de sterkst stijgende zender van alle radiostations het afgelopen jaar.

NPO-baas Shula Rijxman is trots op de hoogste score voor Radio 2 in 25 jaar tijd. “Een groot succes en het bewijst dat publieke radio alive and kicking is!“, zegt ze bij Broadcast Magazine. “NPO Radio 2 noteert het hoogste aandeel sinds begin jaren ‘90. Het zit inmiddels 538 aardig op de hielen in de strijd om de kop van het peloton.

Jurre Bosman, directeur NPO Radio, zegt in een persbericht: “De luistercijfers zijn het rapport van de luisteraars voor de programmamakers. Dit resultaat over 2017 maakt ons heel erg trots. Mooi dat de door ons uitgezette koers wordt gewaardeerd door een groot publiek.”

Dat NPO Radio 2, mede door de populaire Top 2000, een recordmarktaandeel heeft weten te behalen is natuurlijk fantastisch. Maar we blijven scherp en ambitieus.”

Geen feest bij 3FM

Bij 3FM is het geen feest. De radio-actie Serious Request, normaal gesproken voor een boost in de luistercijfers, helpt de score slechts iets vooruit: van 3,8 procent in oktober-november naar 4,0 procent in november-december.

De radiozender top vijf bestaat uit NPO Radio 2 (15,9 procent), Radio 538 (11,0 procent), Sky Radio (10,6 procent), Radio 10 (7,8 procent) en Qmusic (7,4 procent).

De rest van de top tien bestaat uit NPO Radio 1 (7,0 procent), NPO 3FM (4,0 procent), Radio Veronica (3,9 procent), NPO Radio 5 (3,7 procent) en 100% NL (2,7 procent).

Een volledig overzicht van de luistercijfers van november-december vindt u op radiosite Radiofreak.nl.

Foto: NPO, Bullet-Ray
36 Reacties op “Radio 2 met hoogste marktaandeel sinds begin jaren 90”


 1. boris

  Im vermoed dat Radio 2 de kop nu niet meer afstaat en de nieuwe marktleider blijft. Knappe prestatie.

 2. Ron

  Het is nu zaak dat ze de koppositie na deze meting zo lang mogelijk vast houden door het Top 2000 gevoel ook er na vast te houden. En dat doen ze ook, maar toch merk je in verloop van tijd dat het dan toch weer anders klinkt qua muziek allemaal.

 3. Vincent

  Veronica ondanks Giel ook weer in de min. Lager dan vorig jaar (zonder Giel) zelfs.

 4. rook

  is dit echt of NEP nieuws.

  Ik moest advertenties verkopen met bereik en niet de oplage.

 5. Lindsay

  Dit is duidelijk nepnieuws. Ik hoor tegenwoordig om mij heen overal regio zenders aanstaan.

 6. Joost

  Een fijne radiozender met Ruud de Wild als ontzettende eindbaas, maar er moet echt meer variatie in de playlist. Heel veel artiesten die iedere dag maar weer gedraaid worden, bijzonder jammer.

 7. piet

  De eerste plaats voor Radio 2 is zo weer voorbij.
  De top 2000 heeft radio 2 op de eerste plaats gebracht.

 8. Ano Nymous

  Toffe zender. Daar wordt tenminste muziek gedraaid die andere zenders niet durven draaien of waar ze niet eens bekend mee zijn. Met DJ’s die weten waar ze het over hebben.

 9. valerie

  3FM met slechts 0,2 % winst in de december maand is wel een heel slechte prestatie, geeft aan dat zowel SR als 3FM er totaal niet meer toe doet.

 10. Mediaprak

  Radio 2 on de lift door terugkeer van Rob Stenders.

 11. Stefan

  De NPO heeft een bespottelijk, jubelend persbericht op hun site gezet. Voor het succes van Radio 2 is dat begrijpelijk, maar ze doen echt bizar krampachtig over de slechte cijfers van 3FM.

  Het is leuk dat ze Radio 2 afzetten tegen 538, maar de wérkelijke concurrent van 538 hoort 3FM te zijn, niet Radio 2. Dat 538 en Radio 2 luisteraars wél weten te binden en 3FM niet, kan alleen maar aan de muziekkeuze liggen.

 12. Bart

  @piet Dat was voorheen wel het geval na De Top 2000. Tegenwoordig niet meer. Heel veel luisteraars die voorheen 3FM luisterden zitten nu allemaal bij Radio 2 en blijven daar ook de rest van het jaar naar luisteren.

 13. Bart

  @Stefan En aan de dj’s

 14. Ron

  3 FM verliest ook nog eens in de doelgroep ondanks de lichte ‘stijging’. En dan nog afvragen hoe dit kan. Als je gewoon maar door blijft gaan met het draaien van Garrix,, Dua Lipa, Kraantje Pappi, Taylor Swift vind ik dat niet zo gek. Doe.Dat.Niet.Maak.Keuzes…en durf ze te maken.

 15. F'iscadel

  Schandalig dat er weinig naar 100%NL wordt geluisterd.
  Als echte Nederlander doe je dat.
  Als er al Nederlandstalig wordt geluisterd zijn het die rappers uit Noord Afrika. Triest…

 16. Rodrigo

  Weet je wat pas triest is

  Dat Fiscadel niet met zijn tijd meegaat, en maar blijft steken in het verleden, Als echt Nederlander moet je juist niet naar 100%NL luisteren, want die bagger die daar voorbij komt, is om je te schamen zo erg. Beter luisteren naar een Epica of Within Temptation, dat is pas kwaliteit.

  Maar goed, we weten hier op deze site, dat Fiscadel ze niet allemaal op een rijtje heeft, kan hij ook niets aan doen, die simpele loser weet niet beter, ik raad je aan om eens een keer door de Utrechtse wijk Lombok te lopen, dan kun je zien dat een multiculturele samenleving prima gaat

 17. Ano Nymous

  Inderdaad. Dat gekweel wat je hoort op 100% NL is werkelijk niet aan te horen en een schande voor de Nederlandse muziekcultuur.
  Daar kan écht niet meer…

 18. Esmee

  Micheil, blijf aub weg van het internet, want dat is niet goed voor je, ga jij maar weer fijn naar Sieneke en Vader Abraham luisteren, daar hou je toch zo van

 19. Esmee

  zet ik ondertussen even een plaat van Iron Maiden aan

 20. Michiel

  Ja niks mis met Vader Abraham en Sieneke.
  Onderdeel van de Nederlandse muziekcultuur.
  Krijgen echter veel te weinig aandacht. Die geven ze liever aan hoer roepende rappertjes…

 21. Michiel

  Ja niks mis met Vader Abraham en Sieneke.
  Onderdeel van de Nederlandse muziekcultuur.
  Krijgen echter veel te weinig aandacht. Die geven ze liever aan h o e r roepende rappertjes…

 22. Rodrigo

  Beide muziekgenres zijn afgrijselijk en zou gewoon verboden moeten worden, Er zijn maar 2 bands die Nederlandstalig zingen en goed zijn en dat zijn Blof en Doe Maar, de rest is over algemeen klikomuziek voor wanhopige huisvrouwtjes en enkele mannetjes die nog uit de kast moeten komen

 23. Anootje

  Rodrigo. Vergeet onze ouderen niet.
  In veel tehuizen staat 100% NL daar op in de recreatieruimtes…

 24. Ano Nymous

  Ach Rodrigo.
  Terwijl de volkszangertjes van 100% NL blijven aanmodderen op braderietjes en in kroegjes gaan bands als Within Temptation en Epica de wereld over. Net als het hele DJ gilde…
  De ‘muziek’ van Sieneke en co blijft beperkt tot een slecht beluisterd Nederlands radio zendertje…

 25. David

  Het is altijd wel grappig om te zien hoe de eerste paar berichten daadwerkelijk over het onderwerp in kwestie gaan maar dat het uiteindelijk eindigd in elkaar afbekken en dergelijke. Jullie laten me iedere dag weer lachen. Ik reageer dan maar op het onderwerp door te melden dat ik graag naar NPO Radio 2 luister en dat de koppositie hoofdzakelijk te danken is vanwege de Top 2000. 538 zal in de volgende peiling waarschijnlijk wel weer de koppositie pakken maar van mij mag NPO Radio 2 op 1 blijven staan.

 26. E. Hartsma

  Mensen, er is groot verschil tussen 100%NL en RadioNL.
  Het “volkse” repertoire zit bij RadioNL en de zgn. “betere” Nederlandstalige muziek zit bij 100%NL.
  Wat Nederlandstalig betreft komt Radio2 niet verder (geen risico’s) dan een beetje Guus Meeuwis, Bløf. Meestal niet meer dan 2 of 3 stuks op de playlist.

 27. Ano Nymous

  Haha de wat betere Nederlandstalige muziek op 100%NL
  Nick &Simon, Jan Smit en al dat andere Volendamse gejengel. Nou wat een kwaliteit zeg. *Facepalm*

 28. De ECHTE F’iscadel

  @17:34 is een nepperd die me zwart probeert te maken! Typisch linkse trol die denkt grappig te zijn!!

  Nederlandse muziek verdient wel meer aandacht, veel meer!! Al die niet-westerse multikulmuziek heeft veel te veel aandacht en veel invloed op onze jeugd en samenleving. Dat moet stoppen!! Verbieden al die rap en r en b en overige troep! En focus op Nederlndse muziek, klassiek en metal!!!

 29. NL voor de ECHTE Nederlander

  Vreselijk smerig, al die stank van uitheems eten/varkensvoer als je een wandelingetje door een gemiddelde Hollandsche straat maakt.
  Om nog maar te zwijgen over de afzichtelijke schotelantennes op de Hollandsche balkons!

 30. Ano Nymous

  Laatstgenoemde genre kan ik me helemaal in vinden.
  Op Studio Brussel wordt er regelmatig aandacht geschonken aan metal…op NL zenders niet.

 31. Ano Nymous

  22.11 sinds jaren 70 wordt er al uitheems gegeten hoor…
  Toen kwamen de eerste Chinees/Indische restaurants…

 32. NL voor de ECHTE Nederlander

  Allochtono Nymous, ga gewoon terug naar je eigen stompzinnige, onderontwikkelde apenland.

 33. Ano Nymous

  22.15

  Dus je vindt Nederland een stompzinnig onderontwikkeld apenland?

 34. NL voor de ECHTE Nederlander

  Niet doen alsof, jij zult nooit een echte Nederlander zijn.

 35. Ano Nymous

  Jij wel dan?

  Ik ben geboren uit geheel Nederlandse ouders en ook verder niks uitheems gevonden in mijn familielijn. Bij jou?
  Vast ergens een mon gool.

 36. Anootje

  Dus een echte Nederlander vindt zijn eigen land een stompzinnig, onderontwikkeld apenland?
  Nou dan ben je trots op je land zeg…
  K neu s

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.