3FM-dj Roosmarijn roept zenderbaas op tot verandering

Dj Roosmarijn Reijmer vindt dat ‘haar’ 3FM geen enkel excuus meer heeft om vrouwelijke dj’s uit de dagprogrammering te weren. Dat zegt ze vandaag in gesprek met NRC Handelsblad. Reijmer uit haar kritiek zeer bewust. Voorafgaand aan het interview eiste ze dat ze vóór publicatie helemaal achter haar citaten moet kunnen staan. “Ik voel een soort verantwoordelijkheidsgevoel omdat ik op dit podium ga staan en iedereen, inclusief mezelf, naar voren wil helpen in deze kwestie.”

Reijmer vindt dat het tijd wordt om zich uit te spreken. Als dj van het doordeweekse avondprogramma 3voor12 op 3FM is Reijmer al jaren gewend om ‘one of the guys’ te zijn, maar het afgelopen jaar begon er iets te knagen. “Het betekende dat ik een hoop foute grappen moest doorstaan. Over vrouwen ‘volyoghurren’ enzo.

Ik had mezelf erop getraind die grappen te negeren, en ze zeiden tegen me: ach jij telt niet, jij bent toch een van de mannen. Pas onlangs besefte ik: nee, dat ben ik helemaal niet.

Dat besef kwam omdat ze andere vrouwen dezelfde valkuilen in zag lopen bij 3FM als zij ooit deed. “Het ergste was dat ik ze helemaal niet hielp, want ik was ook niet geholpen. En dat wil ik nu graag veranderen.”

Glazen Huis

Vanaf nu wil Reijmer zich meer gaan uitspreken. “Ik vind bijvoorbeeld dat er dit jaar een vrouw in het Glazen Huis moet. Ik hoef het niet zelf te zijn, maar moet je eens kijken hoeveel goeie vrouwen we bij 3FM hebben lopen. Er is nu echt geen enkel excuus meer. Er móét gewoon een vrouw in dit jaar.

Op de vraag wat 3FM van deze uitspraak zal vinden, antwoordt ze: “Nou, dat heb ik nog niet durven zeggen. Dus bij deze. Zet maar in de krant. Dit is geen gesprek dat je hebt bij ons.

Dat is opvallend, beseft ze zelf. “Ik reageerde voorheen nooit in het openbaar op de keuzes voor dj’s in het Glazen Huis, want ik vond dat ik de zaak niet mocht afvallen. Maar de keuze voor alleen maar mannen, al jarenlang, die deel ik niet langer. Juist omdat vrouwen in de muziek nu zo’n onderwerp van gesprek is, vind ik dit een goed moment om me uit te spreken.

20 procent vrouw

Op 3FM is slechts een op de vijf gedraaide artiesten vrouw. “Omdat je in de industrie altijd hoort dat vrouwenstemmen irritant zouden zijn. Dat zou blijken uit een onderzoek dat ik in al die jaren dat ik hier werk nog nooit uit een la heb zien komen. Dus heb ik bij wijze van experiment dit jaar een keer of acht een uitzending gemaakt met alleen maar vrouwenstemmen.”

Honderd procent vrouwen, benadrukt ze. “De prijswinnaars waren vrouwen, de nieuwslezers, de kenners, alle artiesten die ik draaide, ikzelf natuurlijk – alleen maar vrouwen. En denk je dat het ook maar één iemand is opgevallen? Helemaal niemand. Nie-mand.

Meer vrouwen

Er is dus geen excuus meer om vrouwen te weren van 3FM, stelt ze. Al zijn er stations die het slechter doet, meldt ze. “Absoluut. Luister maar eens naar Radio 2 en 538, daar zit geen vrouw op de belangrijkste uren. Geen enkele. En dat zijn de grootste zenders van Nederland.

Ik ben de enige op 3FM doordeweeks en ik zit ook nog eens ’s avonds“, zegt ze. “De volgende stap is een vrouw overdag op 3FM doordeweeks. En ook op Radio2, en 538. En niet één, maar drie.

Het interview met Roosmarijn Reijmer kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: VPRO/NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen