3FM in vrije val: laagste score in tien jaar

Het gaat verschrikkelijk slecht met 3FM, het zinkende schip van NPO’s radioafdeling. De jongerenzender kwam in de meest recente meetperiode januari-februari niet verder dan 6,9 procent marktaandeel, de laagste score in tien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek. De laatste keer dat 3FM zo’n laag marktaandeel had was in maart-april 2006, toen er ook 6,9 procent marktaandeel werd behaald. Wat 3FM in al die heeft opgebouwd, is allemaal weer verloren.

Twee jaar geleden zat 3FM in dezelfde meetperiode, januari-februari, nog op 10,3 procent marktaandeel. Sindsdien zijn de luistercijfers met eenderde gekelderd.

3FM zat vorig jaar al maanden achtereen in de lift naar beneden, dus dit laagterecord komt niet uit de lucht vallen. Eind vorig jaar werd nog een zeven jaar oud laagterecord gebroken. Nu gaat het dus om een tien jaar oud laagterecord.

Voor 3FM was 2015 een turbulent jaar. Het station verloor zijn populaire middag-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga aan de commerciële concurrent Radio 538. Ze werden opgevolgd door Frank van der Lende.

Een bizar toeval is dat het weekbereik van 3FM in één jaar tijd is gedaald van 2,370 miljoen naar 1,832 miljoen luisteraars. Dat is een daling van 538 duizend luisteraars. Het lijkt bijna een verwijzing naar 538, dat 3FM door het wegkapen van Coen en Sander de genadeklap toebracht.

Radio Veronica-baas Erik de Zwart pleit al lange tijd voor het opheffen van 3FM. “Hilversum 3 is ooit bedacht als alternatief voor de toenmalige zeezender Radio Veronica. Dat is al lang niet meer nodig.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen