Spektakel op tv: Angela de Jong grilt advocaat Jeroen Rietbergen

Het lijkt erop dat Angela de Jong weer helemaal hersteld is van haar heftige verhuizing, want ze laat de advocaat van Jeroen Rietbergen op televisie álle hoeken van de studio zien.

Angela de Jong en Wout Morra © RTL

Jeroen Rietbergen, het liefje van Linda de Mol, wordt tóch niet vervolgd voor de verkrachting van Nienke Wijnhoven. Hoewel er volgens het OM wél bewijs is voor de seksuele handelingen waar zij aangifte van heeft gedaan, zou het toch te moeilijk zijn om het dwangcomponent te bewijzen. En daarom wordt de hele Rietbergen-zaak overboord gegooid.

Dwangcomponent

Het OM suggereert in een persbericht dat Jeroen mazzel heeft dat hij nog onder de huidige zedenwetgeving valt, omdat er op dit moment nog sprake moet zijn van dwang om te spreken van een strafbaar feit. Dat verandert op 1 juli.

Over de zaak-Rietbergen meldt het parket: “Gedrag dat maatschappelijk mogelijk als grensoverschrijdend wordt ervaren, is niet altijd strafbaar volgens de wet. Het is aan de wetgever om wettelijke kaders voor opsporing en vervolging vast te stellen. De nieuwe zedenwetgeving die per juli dit jaar gaat gelden, is daar een voorbeeld van.”

Op z’n bek slaan

En dat Jeroen zich grensoverschrijdend heeft gedragen, daar is iedereen het wel over eens. Zelfs zijn zwager John de Mol. Hij zei in BOOS over een eerder incident met Jeroen: “Ik heb hem toen echt een half uur lang alle hoeken van de kamer laten zien en ik heb me zelfs twee keer moeten inhouden om hem niet gewoon plat op z’n bek te slaan.”

Jeroen is natuurlijk ook niet voor niks door het stof gegaan in een open brief, is niet voor niks tijdelijk uit huis gezet door Linda en is niet voor niks naar een afkickkliniek gegaan. “Hij had een seksverslaving”, zei zijn bestie Ronald Molendijk gisterenavond nog aan de desk van Shownieuws.

Kwalijke Angela

En toch probeert Wout Morra, de advocaat van Jeroen, het sepotbesluit van het OM te spinnen alsof Jeroen het grote slachtoffer is. Hij sprak gisteren in de talkshow Renze, waar hij aan tafel zat naast Angela de Jong, heel denigrerend over Nienke en haar ‘aftocht’. Volgens hem hebben de media ‘een enorm kwalijke rol’ gespeeld in deze zaak.

Welke media dan vooral? Wout: “Het programma Beau en mevrouw Angela de Jong voorop, door mevrouw Wijnhoven aan te sporen tot het doen van aangifte en in een column te schrijven: ‘Het is goed dat de media een rechtsgang hebben geforceerd.’ Dan heeft ze het over zichzelf. Daarmee heeft ze mevrouw Wijnhoven een rechtsgang opgedrongen.”

Televizieruzie

Het leidt tot een televisieruzie tussen Angela en Wout, waarbij de AD-opiniediva hem helemaal klem lult: “Ik ben een heel makkelijke kop-van-jut, dat snap ik, maar ik vind het ook prima als mensen voortaan aan talkshowtafels komen vertellen wat hen is misdaan, maar volgens mij moet je naar de politie.”

Ze krijgt bijval van Saskia Belleman en ook van gastheer Renze Klamer. De presentator vraagt: “Wat is er mis met het advies om aangifte te doen als iemand zegt iets naars te zijn overkomen?”

Onschuldig hertje

Op zich niks, zegt Wout dan opeens. “Maar door bij Beau te verschijnen blijft dat circus heel lang in stand. Mevrouw De Jong profiteert daarvan.”

Angela boos: “Mevrouw De Jong profiteert daarvan?”

Wout: “Natuurlijk, de media hebben dit zo ontzettend lang in stand gehouden.”

Angela: “Godzijdank hebben de media dit aan het licht gebracht, het feit dat er van alles gebeurde achter de schermen van The Voice! Er lagen in die uitzending 19 meldingen tegen uw cliënt. Ga niet net doen alsof het een onschuldig hertje is.”

Laakbaar gedrag

Wout bekijkt het met een juridische bril op. “Er is niet één strafbaar feit gebleken. Niet één.”

Angela: “Nee, maar het is uiterst moreel laakbaar gedrag als je als 47-jarige man een 19-jarig meisje gaat lopen bevoelen achter de schermen van The Voice, dan heb ik heel weinig respect voor je.”

Wout: “Dat ontkent Rietbergen.”

Angela: “Ja, en het OM zegt dus dat ze Nienke geloven.”

Breekijzer

Het is goedkoop hoe kamp-Rietbergen de media probeert zwart te maken, vindt Angela. “Laten we even helemaal teruggaan naar het begin: er is al een keer een melding gedaan, meerdere zelfs, bij Talpa over het gedrag van Jeroen Rietbergen op de werkvloer. Dat was een kandidate die zei dat er van alles gebeurd was dat niet door de beugel kon.”

“Dat is met de mantel der liefde bedekt en als die beste meneer er toen uit gebonjourd was, dan hadden wij een heel groot deel van deze ellende niet gehad. Het begon dus helemaal niet in de media. De media waren het breekijzer om eindelijk eens wat veranderingen teweeg te brengen.”

‘Bedoezeld!’

Oei, oei, oei: Angela slaat de advocaat van Jeroen echt met van álles om de oren. “Er liggen genoeg verhalen, ook van bijvoorbeeld zangeres Do, over het gedrag van Jeroen Rietbergen en hoe ver hij ging tegen mensen. Wat dat betreft: zijn reputatie is voorgoed bezoedeld. Echt. Mensen weten nu genoeg hij in elkaar steekt.”

Daar heeft Wout niet van terug. Mediacriticus Victor Vlam concludeert op X: “Als Jeroen Rietbergen vergiffenis wil krijgen van het publiek, zou ik nooit meer deze advocaat vragen om het woord namens jou te voeren.”

En Wouke van Scherrenburg: “Ik zie bij Renze sterke en verstandige vrouwen over de kwestie-Jeroen Rietbergen, en zijn kille advocaat die de jonge vrouw die aangifte tegen Rietbergen deed nog eens natrapt. Bah.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen